SJELDENT NAVN ER IKKE NOK: - Dagens foreldre vil ikke bare ha sjeldne navn til sine barn. Navnene skal også være kreative og nyskapende, mener svensk navnforsker. FOTO: Michael Schneidmiller
SJELDENT NAVN ER IKKE NOK: - Dagens foreldre vil ikke bare ha sjeldne navn til sine barn. Navnene skal også være kreative og nyskapende, mener svensk navnforsker. FOTO: Michael SchneidmillerVis mer

Svenske barn heter Banan, Melon og Kiwi

Og Clementine og Apple er kommet til Norge.

I vårt naboland Sverige har de "sunne" navnene økt i popularitet, og nye varianter dukker stadig opp i navnefloraen.

- Dagens foreldre vil ikke bare ha sjeldne navn til sine barn. Navnene skal også være kreative og nyskapende, sier navneekspert og universitetslektor Emilia Aldrin ved Högskolan i Halmstad til Foreldre & Barn.

- Vil man ha et uvanlig navn kan man like gjerne ta ett gammelt personnavn som er blitt uvanlig. Men fruktnavnene føles moderne, de er nye og morsomme, sier hun.

"Gammel" fersken Skuespilleren Gwyneth Paltrow og Coldplay-sangaren Chris Martin ga sin lille jente navnet Apple for 7 år siden. En britiske glamormodell (Alicia Douvall) viste nylig frem sin nyfødte Papaya. Bob Geldofs datter fikk navnet Peaches allerede for 22 år siden.

- I Storbritannia og USA finnes en helt annen tradisjon for å skape nye navn. De har hatt få begrensninger i navneloven, sier Aldrin.

- Nå ser vi at navnene endres også i vår del av verden til tross for at navneloven er den samme, sier Aldrin.

Debatt: Hva synes dere er det fineste guttenavnet?

Norske Clementine I Sverige finnes det 28 Kiwi , 61 Cherry, 5 Banan og 3 Melon - alle kvinner. I Norge finnes det 61 kvinner som heter Clementine til fornavn og 7 som bærer navnet Apple.

- Svenske foreldre vil med slike navn også forsikre seg om at barnet deres kommer til å stå ut fra mengden. Den økende individualismen i vårt samfunn spiller nok inn her. Det har blitt mye viktigere å skape sin egen identitet, sier Emilia Aldrin.

FRUKTTREND HOS SVENSKENE: Navneforsker Emilia Aldrin sier at det har kommet mange nye fruktnavn på barn i Sverige den siste tiden. FOTO:  Privat
FRUKTTREND HOS SVENSKENE: Navneforsker Emilia Aldrin sier at det har kommet mange nye fruktnavn på barn i Sverige den siste tiden. FOTO: Privat Vis mer

- Navnet er blitt ett varemerke for den personen som bærer det og skal si noe om hvem den personen er. En del foreldre velger bevisst denne typen navn med tanke på en artist- eller fremtidig musikerkarriere for barnet.

Månedsnavn - Andre, moderne måter å lage nye navn på er å låne eksotiske, utenlandske stedsnavn som for eksempel Texas, Tiago og Havannah, sier Emilia Aldrin.

- Noen låner også navn fra dyreriket (for eksempel Falk,Tiger og Hauk). Månedene Juni, April og September har begynt å dukke opp på navnelistene i Sverige den siste tiden.

- Det handler om at dagens foreldre ønsker å bryte tradisjoner og være moderne. Å velge et fruktnavn som kjendisbarn har, kan også være et signal om å være tøff og "låne" litt fra kjente personers image. Å leke med språket, vende og vri på ulike ord og orddelinger tror jeg også er en viktig forklaring på hvorfor disse navnene øker i popularitet, sier Emilia Aldrin.

Smitter over landegrensen Mange navn har gått sin seiersgang i Sverige før de inntar norsktoppen.

- Vi ser at navn som er populære i vårt naboland smitter over til oss. At en del av disse navnene kommer hit regner jeg som sikkert, men jeg tviler på at det blir en trend - i dag. Det er mye mindre forhold her til lands enn i Sverige, og vi vises derfor mer, sier forfatter Birger Sivertsen. Han har skrevet bøkene «Fornavn», «Norsk navneleksikon» og «Norrøn navnebok», og en revidert utgave av «Navneboka».

Debatt: Jeg leter etter et mandig, kult og sjeldent guttenavn

Sikter mot stjernene - Det er ikke mange foreldre som velger fruktnavn til barnet sitt. Men noen vil gjøre det, og jeg antar at det er foreldre som av en eller annen grunn ønsker å skille seg ut. At navnet kan bli en belastning for barnet blir undervurdert. Men som vi ser fra utlandet velger en del filmstjerner og andre store kjendiser slike særegne navn.

- Å være barn av slike med et blomst- eller grønnsaknavn er med på å identifisere dem selv som foreldre, og identifiserer ungene som barn av sine berømte foreldre. I en slik setting kan det kanskje være enkelt å hete det samme som en grønnsak, men det blir helt annerledes hvis barn av en kontordame og rørlegger Andersen på Toten bærer det.

Hvis ingen går i fella... - En viktig del av det å bli foreldre er å bestemme barnets navn. Ikke mange følger lenger de gamle oppkallingsreglene, og foreldrene blir svært ofte smittet av navnetrender, som regel uten å være klar over at de havner midt i en popularitetsbølge.

- Noen foreldre er opptatt av at barnet skal få et sjeldent navn som skiller dem ut, men på en god måte. Og det er ikke det letteste. Blant annet av den grunn kommer stadig flere navn hit fra Sverige, som ikke har vært alminnelig på denne siden av kjølen. For eksempel Linus. Men så skjer det om igjen - navnet eksploderer plutselig, og vi ser at popularitetsbølgen går rett oppover. Til foreldrenes store ergrelse ...

Les også:
Graviditetstest: velg riktig
Navn fra litteraturen
Alt om navn
Årets 12 beste barnebøker
De vanligste bilmerkenavnene på barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SØTT JENTENAVN: Mange norske jenter heter Clementine.  Colourbox.com
SØTT JENTENAVN: Mange norske jenter heter Clementine. Colourbox.com Vis mer