Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Storbyferie

Svenskene tar et oppgjør med viking-mytene i sitt nye museum

Nesten ingenting av det vi tror er sant. 

BLODIG ALVOR: Vikinglivet var dramatisk på mange måter. Men nå fortelles historien på en ny måte. Med mer om hverdagsliv enn bare dramatikken som kunne være en kamp på liv og død. Foto: Vikinga 
BLODIG ALVOR: Vikinglivet var dramatisk på mange måter. Men nå fortelles historien på en ny måte. Med mer om hverdagsliv enn bare dramatikken som kunne være en kamp på liv og død. Foto: Vikinga  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trodde du vikingene bare gikk rundt med hjelm med horn, drakk mjød, plyndret og slo ihjel andre?

Da må du tro om igjen. For nå vil svenskene fortelle den sanne og mye mer nyanserte fortellingen om hvordan vikingene virkelig levde. Og du må reise til Stockholm for å oppleve den nye historieattraksjonen. For mens vi venter på et nytt vikingsmuseum i Oslo har svenskene allerede åpnet sitt.
Den gule betongbygningen som ligger mellom Vasamuseet og Gröna Lund i Stockholm ser ikke spesielt spennende ut fra utsiden. Men kommer du innenfor så få du være med på en utrolig reise - gjennom både den lyse og mørke siden av vikingtiden i Sverige, Danmark og Norge.

Den siste helga i april åpnet nemlig det 2000 m2 store Vikingaliv i Djurgården i den svenske hovedstaden.

Les mer: Turistene ville til Preikestolen. Men ender hjemme hos Helge. Dette er årsaken.

Vikingbløffen

– Våre bilder av vikingene er blitt skapt av skandinaviske forfattere og kunstnere i nasjonalismens tidsalder. Bildene gir oss både et feilaktig inntrykk av vår historie. Og mange skjulte fakta og funn hadde gitt oss et mye mer fargerikt syn på vår fortid dersom vi hadde valgt å akseptere funnene og deres nye historie, sier historieprofessor Dick Harrisson ved Universitetet i Lund.

– Vikingene er vårt ansikt utad til resten av verden og mange kommer hit nettopp for å se levninger fra vikingtiden, mener Harrisson.

Men vikingene er også de mest forfalskede og et eksempel på dette er vikinghjelm med horn. Nesten ikke noe av det turistindustrien forteller om vikingtiden er sant, mener professoren.

– Derfor er det viktig at man nå får lett tilgjengelig informasjon og en severdighet som setter de gamle nordboerne i et riktig lys. Her er Vikingaliv en veldig god løsning, mener Dick Harrisson som har skrevet mange bøker om det virkelige vikinglivet.

FESTMÅLTID: Slik så festmat ut i vikingtiden. Mjød bestod gjerne av honningvin. Foto: Vikinga
FESTMÅLTID: Slik så festmat ut i vikingtiden. Mjød bestod gjerne av honningvin. Foto: Vikinga Vis mer

På liv og død

En del av utstillingen er «Ragnfrids Saga», som er enn 11 minutter lang vikingreise hvor du møter hovedpersonen Ragnfrid (35) og mannen Harald (35). Dere får gjennom lyd, lys, stemning og miljø være oppleve en illusjon over at dere er på selve plassen dere handlingen foregår.

Reisen går gjennom et fantastisk landskap og kan ta pusten fra de fleste.

I dramaet holder Ragnhild og Harald å gå tom for mat, og familiens fiender prøver å overta gården deres. Og museet advarer mot å ta med barn under sju år på denne forestillingen.

For å gi publikum et mer nyansert syn på vikingenes liv får du gjennom en oppdatert utstilling lære om barn og kvinners rolle, hvordan familiene bodde, hva de gjorde i hverdagen, hva de spiste og hvordan de reiste. Det kastes også et nytt lys over slavehandel, plyndringstokt og hvordan vikingene utførte sine reiligiøse vaner.

I tillegg har det Historiska Museet, som har en av verdens største vikingsutstillinger, lånt ut gjenstander til Vikingeliv.

Les mer: Mange turister trosser advarslene. De vil heller se den røde stranda

Vår felles historie

Hvor store var egentlig vikingene? Store og staute, eller små og puslete? Det kan du få vite mer om i Vikingeliv, der det etter ut funn i svenske Sigtuna, har brukt DNA fra et vikingskjelett til å gjenskape en viking i naturlig størrelse.

– Vi har laget fortellingen ut i fra det vi i dag vet om hvordan livet var på vikingtiden. Dersom vi gjør nye funn som gjør at historien må skrives om så gjør vi selvsagt det, sier markedssjef Kicki Kollstedt.

– Mange nordmenn mener at vikingene var norske?

FORTELLING: Markedssjef Kicki Kollstedt vil fortelle deg sannheten om vikingene. 
FORTELLING: Markedssjef Kicki Kollstedt vil fortelle deg sannheten om vikingene.  Vis mer

– Vikingene var skandinaviske. Det fantes ikke noe Norge, Sverige og Danmark på den tiden. Vi har en felles historie og fortid og det er fint at både Norge og Sverige vil fortelle den. I dag har vi ikke noe spesielt samarbeide med norske vikingmuseer, men det bare fint om vi kan få det i fremtiden, sier Kollstedt, som sier dette om de første dagene på Vikingaland:

– Vi har hatt en fantastisk mottagelse så langt. Og responsen fra de besøkende har vært utrolig. Nå gleder vi oss til sommeren og til de norske feriegjestene kommer til oss.

Les mer: Nå kan du handle tax free-varer på nett

HOVEDROLLENE: Ragnfrid og Harald har hovedrollene i den 11 minutter lange dramatiske forestillingen.  Foto: Vikinga        
HOVEDROLLENE: Ragnfrid og Harald har hovedrollene i den 11 minutter lange dramatiske forestillingen.  Foto: Vikinga         Vis mer