Storbyferie

Svenskene tar et oppgjør med viking-mytene i sitt nye museum

Nesten ingenting av det vi tror er sant. 

BLODIG ALVOR: Vikinglivet var dramatisk på mange måter. Men nå fortelles historien på en ny måte. Med mer om hverdagsliv enn bare dramatikken som kunne være en kamp på liv og død. Foto: Vikinga 
BLODIG ALVOR: Vikinglivet var dramatisk på mange måter. Men nå fortelles historien på en ny måte. Med mer om hverdagsliv enn bare dramatikken som kunne være en kamp på liv og død. Foto: Vikinga  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Trodde du vikingene bare gikk rundt med hjelm med horn, drakk mjød, plyndret og slo ihjel andre?

Da må du tro om igjen. For nå vil svenskene fortelle den sanne og mye mer nyanserte fortellingen om hvordan vikingene virkelig levde. Og du må reise til Stockholm for å oppleve den nye historieattraksjonen. For mens vi venter på et nytt vikingsmuseum i Oslo har svenskene allerede åpnet sitt.Den gule betongbygningen som ligger mellom Vasamuseet og Gröna Lund i Stockholm ser ikke spesielt spennende ut fra utsiden. Men kommer du innenfor så få du være med på en utrolig reise - gjennom både den lyse og mørke siden av vikingtiden i Sverige, Danmark og Norge.

Den siste helga i april åpnet nemlig det 2000 m2 store Vikingaliv i Djurgården i den svenske hovedstaden.

Les mer: Turistene ville til Preikestolen. Men ender hjemme hos Helge. Dette er årsaken.

Vikingbløffen

– Våre bilder av vikingene er blitt skapt av skandinaviske forfattere og kunstnere i nasjonalismens tidsalder. Bildene gir oss både et feilaktig inntrykk av vår historie. Og mange skjulte fakta og funn hadde gitt oss et mye mer fargerikt syn på vår fortid dersom vi hadde valgt å akseptere funnene og deres nye historie, sier historieprofessor Dick Harrisson ved Universitetet i Lund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer