Svensker anklager Møbelringen for stolkopi

Mener stolen Macan etterlikner deres egen TimeOut.

SETT PÅ MAKAN: Conform Collection sin stol TimeOut til venstre, Møbelringens Macan-stol til høyre. Ikke så «makan» at den bryter loven, mener Næringslivets Konkurranseutvalg. Fotomontasje: MØBELRINGEN / CONFORM COLLECTION / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SETT PÅ MAKAN: Conform Collection sin stol TimeOut til venstre, Møbelringens Macan-stol til høyre. Ikke så «makan» at den bryter loven, mener Næringslivets Konkurranseutvalg. Fotomontasje: MØBELRINGEN / CONFORM COLLECTION / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Conform Collection har klaget norske Møbelringen inn til Næringslivets konkurranseutvalg.

Conform mener nemlig Møbelringens stol Macan er en direkte etterlikning av deres stol TimeOut. Og at både reklame for og salg av Macan derfor bryter markedsføringsloven, som forbyr selskaper å kopiere hverandre om det skader hverandres salg.

Du ser bilde av begge stolene øverst i artikkelen.

Saftige gloser - Etter Conforms oppfatning er Macan så lik TimeOut at stolene lett kan forveksles, forteller advokat Camilla Vislie i advokatfirmaet Thommessen, på vegne av Conform.

Det svenske selskapet mener Møbelringen-stolen derfor kan skade salget av deres stol, og at likhetene slett ikke er tilfeldige, da TimeOut var først ute på markedet.

«Macan-stolen er en ulovlig etterlikning av TimeOut-stolen. (...) Stolen innebærer en snylting og urimelig utnyttelse av TimeOut-stolens goodwill og markedsposisjon. (...) Variasjonsmulighetene er ikke utnyttet og det foreligger en bevisst etterlikning»,forklarer Conform i utvalgets uttalelse.

Mener begge er inspirerte Men Møbelringen er naturlig nok ikke enig. I uttalelsen forklarer kjeden at begge stolene tilhører samme stilretning, som startet med designikonet Eames Lounge Chair fra 1956. Dette førte ifølge kjeden til at det nå finnes mange lenestoler som «mer eller mindre likner på hverandre».

«Ideen om en justerbar hvilestol i skinn med en skallformet bunn og/eller ryggstykke i treverk er ikke underlagt enerett», uttaler Møbelringen.

Konkurranseutvalget er både enig og uenig med Conform. Utvalget er enig i at stolene likner, og ser ikke bort fra at TimeOut var en inspirasjon. Men begge stolene var inspirert, mener utvalget, av den klassiske Eames-stolen.

Utvalget mener stolene uansett skiller seg nok fra hverandre til at det ikke er snakk om noen kopi, og mener at markedsføringsloven er overholdt av Møbelringen.

«Det må antas at forbruker er oppmerksom på designforskjellene ved investering i en stol av denne type, og innenfor et prissegment på 10 000 til 15 000 kroner», uttaler utvalget.

Innrømmer likheter - Det er aldri morsomt å få en klage, sier administrerende direktør Kjell Hugo Melvoll i Møbelringen til DinSide.

- Hvorfor likner de to stolene såpass mye?

INSPIRASJONEN: Retningen innen møbeldesignet kan ha startet med denne: Eames Lounge Chair fra 1956. Foto: WIKIMEDIA / PUBLIC DOMAIN
INSPIRASJONEN: Retningen innen møbeldesignet kan ha startet med denne: Eames Lounge Chair fra 1956. Foto: WIKIMEDIA / PUBLIC DOMAIN Vis mer

- Det er begrenset hvor ulike ting blir etter hvert. Etterspørselen styrer hva markedet dreier seg mot, og da kan det bli veldig likt, svarer Melvoll, som nå håper saken er død.

- Det er ekstremt sjelden vi får slike klager. Jeg kjenner ikke til noen andre i moderne tid.

Lar saken ligge Advokat Vislie er heller ikke kjent med liknende klager fra Conforms side. Og hun tror ikke selskapet vil gå videre med saken.

Om de ville stanset salget av Møbelringens stol, måtte de tatt opp saken i domstolene. Først ville de høre hva utvalget synes. Utvalget kan ikke «dømme» noen, men komme med uttalelser som blir vektlagt i eventuelle rettssaker.

- Det er klart at Conform ikke er enig i resultatet fra utvalget, men de respekterer den skjønnsmessige vurderingen, sier Vislie til DinSide.

- De er fullt klar over at mange stoler i samme kategori kan likne hverandre, men ingen av disse likner så mye som TimeOut og Macan.

Les mer:
Møblenes skader og slitasje du faktisk kan klage på
Hvorfor kjøpe møbler når du kan få dem helt gratis?
Kopikaffe? - Billigere kapsler bruker du på eget ansvar

SKADELIG: Conform mener Møbelringens stol kan skade salget, forteller advokat Camilla Vislie i Thommessen. (Foto: CF-WESENBERG / KOLONIHAVEN.NO)
SKADELIG: Conform mener Møbelringens stol kan skade salget, forteller advokat Camilla Vislie i Thommessen. (Foto: CF-WESENBERG / KOLONIHAVEN.NO) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer