Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Svineknoke: Klassisk, billig og perfekt på kalde vinterdager

Langkokt kjøtt er sunt og har mye mer smak enn en filet.

PERFEKT VINTERMAT: En rykende varm svineknokesuppe med kikerter er deilig og næringsrik mat, og smaker ekstra godt når det er surt og kaldt ute. Foto: METTE MØLLER
PERFEKT VINTERMAT: En rykende varm svineknokesuppe med kikerter er deilig og næringsrik mat, og smaker ekstra godt når det er surt og kaldt ute. Foto: METTE MØLLER Vis mer

En av årets viktige mattrender er å bruke andre deler av dyret enn indrefileten.

Matentusiaster og kokker minner oss stadig på hvor viktig det er å utnytte hele dyret. Å koke seigt kjøtt så lenge at det blir mørt er blitt svært populært.

Langkokt kjøtt er dessuten sunt, og har mye mer smak enn en filet.
 
Godt og rimelig - Jeg er generelt glad i kokt kjøtt, og svineknoke er nydelig. Kokt svineknoke er så anvendelig. Et perfekt utgangspunkt for både supper og lapskaus, eller bare enkelt servert sammen med en god rotmos. Hjemmelaget ravioli fylt med stekt svineknoke og sennep er en delikatesse, sier Karla Siverts.

Som kjøkkensjef på Smalhans bruker hun ofte både svineknoke og annet kokekjøtt.

SALAT:  Svineknoke er en nydelig ingrediens i salater. En dressing basert på sennep passer godt til. Foto: METTE MØLLER
SALAT: Svineknoke er en nydelig ingrediens i salater. En dressing basert på sennep passer godt til. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Der er menyen basert på rimelig og god husmannskost, og kjøtt som trenger lang varmebehandling passer godt inn i restaurantens konsept.

- Det blir jo så fantastisk smakfullt og saftig også, sier Karla Siverts.
 
Lager seg selv Når du koker svineknoke, trenger du ikke være pinlig nøyaktig med koketida.

Den tåler godt å koke litt for lenge. Men den må ikke koke hardt, bare trekke på svak varme mens vannet bobler forsiktig.

Når kjøttet løsner fra beinet og flaker seg litt, kan du ta kjelen av varmen.

Knokene kan være ferske, lettsaltet eller saltet og røkt.

Karla Siverts foretrekker den siste varianten, hvis hun får tak i den.

En av hennes beste vinteroppskrifter er svineknokesuppe med kikerter, en enkel suppe som nærmest lager selv når du har fått alt på plass i gryta.

- Kokt svineknoke kan også gjerne rives i biter og få et par minutter på høy varme i stekepanna. Da blir kjøttet sprøtt og godt, og egner seg fint som topping på supper eller i en god sandwich, sier Karla Siverts.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media