Du leser nå Dagbladet Pluss

Svinger etter årstidene på grunn av tilgangen på sollys

Øker anbefalingen for hvor mye D-vitamin du trenger. Slik får du i deg nok vinter.

VITAMIN D FRA SOLA: I sommerhalvåret skal det ikke mye til å få anbefalt mengde vitamin D fra sola. Anbefalingene om hvor mye du skal ha i kosten, er gitt ut fra at du ikke får i deg vitamin D fra sollys. Foto: TOR ROBIN SKAUG
VITAMIN D FRA SOLA: I sommerhalvåret skal det ikke mye til å få anbefalt mengde vitamin D fra sola. Anbefalingene om hvor mye du skal ha i kosten, er gitt ut fra at du ikke får i deg vitamin D fra sollys. Foto: TOR ROBIN SKAUGVis mer

(Dagbladet): I den nye nordiske næringsstoffanbefalingene som ble lagt fram i forrige uke, ble anbefalingen for vitamin D hevet fra 7,5 til 10 mikrogram per dag. For eldre er anbefalingen 20 mikrogram.

- Det er kommet mye ny forskning som kan tyde på at vitamin D påvirker en rekke sykdommer, men her er kunnskapen fremdeles usikker. Vi vektlegger beinhelse og at vitamin D er med på å bevare skjelettet gjennom hele livet, sier Haakon E. Meyer, professor ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet.

- Vår totalvurdering er at for befolkningen er det ønskelig med et mål på 50 nmol per liter målt i blodprøver, og på bakgrunn av dette er disse anbefalingene gitt, sier han.

Han var med i ekspertgruppen som gikk gjennom forskningen på vitamin D som ligger bak den nye anbefalingene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.