Svømmer rundt i 38 pluss mens snøen laver ned

Henter badevannet én kilometer under bakken.

BADELIV:  Szechenyi bad i Budapest holder åpent fra morgen til kveld nesten alle dager i året, men det er om vinteren du får den magiske opplevelsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BADELIV: Szechenyi bad i Budapest holder åpent fra morgen til kveld nesten alle dager i året, men det er om vinteren du får den magiske opplevelsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet) Kanskje har du sett det på bilder, med spillerne innhyllet i damp en kald vinterkveld, eller badende i sol en varm sommerdag.

Sjakkbrettet er det første du møter i Szechenyi-badet i Budapest.

Som en minipir ut i havet tar det imot deg om du vil legge til, for fem minutter eller en dag.

- Jeg kom klokka ni. Nå har jeg ligget her i sju timer. Jeg vinner snart, sier Nyari Gyula, en av seks solariumsbrune menn i dyp konsentrasjon rundt sjakkbrettet.

Huden på hendene forteller at han snakker sant.

Bygninger i nybarokk Gellertbadet har søylene og det vakre buede taket. Rudasbadet har lyset som siver inn gjennom ørsmå punkter i kuppelen. Szechenyi har mennene rundt sjakkbrettet.

DYP KONSENTRASJON: Mennene rundt sjakkbrettet er selve varemerket for Szechenyi-badet i Budapests bypark Varosliget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DYP KONSENTRASJON: Mennene rundt sjakkbrettet er selve varemerket for Szechenyi-badet i Budapests bypark Varosliget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hvert av Budapests bad har noe som gjør det helt spesielt.

De fleste ligger lenge i vannet. Hvor ellers i verden kan du flyte rundt i 38 graders vann med hodet i klar vinterluft, omgitt av vakre skulpturer og bygninger i nybarokk?

  Vann fra dypet Sjakkspillerne kan takke gruveingeniøren Vilmos Zsigmondy for at de ligger der. Zsigmondy insisterte på å bore dypere da letingen etter varme kilder ikke ga resultater.

Hele 970 meter under bakken fant de kilden, med 74 graders vann.

Slik fikk Pest-siden av byen sitt eget bad i byparken Varosliget, og Budapest ble badebyen over alle.

Den eneste hovedstaden i Europa med termalvann, og det naturlige stedet for verdens første internasjonale termalvannkongress i 1937.

Historisk badeby Et midlertidig anlegg sto ferdig i 1888, men var langt fra starten på badelivet i Ungarn. Allerede i romertida var området kjent for sine kilder.

MODERNE: Det ene av de tre utebassengene er modernisert med boblebad i midten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MODERNE: Det ene av de tre utebassengene er modernisert med boblebad i midten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Seinere kom tyrkerne med sin badekultur. Det nordiske innslaget med saunaer og kulper kom enda seinere. I Szechenyi finner du litt av alt.

De nybarokke lysegule bygningene ble bygd i 1913, utebassengene ti år seinere, og var en gang en sensasjon i Europa.

Fremdeles er det et av Europas største bad, med 15 bassenger ute og inne.

I bygningene rundt er det saltbad og gjørmebad, treningssenter, kafé og bar, samt en rikholdig meny med massasje og behandlinger. Også thaimassasje har inntatt det gamle østblokklandet.

Kildevann med mineraler De fleste bassengene er fulle av kildevann med helsebringende mineraler. For en real svømmetur er et av utebassengene best.

For romantikk mellom romerske søyler går man opp en trapp og inn ei dør. For yoga, gjør som vår ungarer, velg den infrarøde saunaen og innta vertikalen.

VINTERKRIG: Guttegjengen fra Holland har prøvd hele anlegget, og har kommet til at snøballkrig på bassengkanten er best. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VINTERKRIG: Guttegjengen fra Holland har prøvd hele anlegget, og har kommet til at snøballkrig på bassengkanten er best. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lite vekker oppsikt på ungarske bad.

Bassengene kan du velge etter innfallsmetoden, bare du ikke ligger for lenge. Mer enn femten minutter kan forstyrre blodtrykket.

Du kan også gjøre det i vitenskapelig rekkefølge. Denne oppskriften skal gi ultimat helsegevinst:

Først et dypp i 36 grader. Deretter noen minutter i 28 grader, så 30 grader, 33 grader og 42 grader før du jumper ned i kulpen med 16 grader.

Så går du fort opp, deretter ned i 42 grader, før du til slutt setter punktum med 28 grader. Forvirrende? Ikke for ungarere.

Utebad i kuldegrader Det er tre-fire kuldegrader  i lufta, og nysnøen ligger som et teppe over skulpturene. Det forhindrer ikke folk i å gå barbeint mellom bygningene rundt bassengene.

TRADISJONSRIKT: Badet ble bygd i 1913, og er fortsatt et av Europas største. Erfarne terapeuter står klare. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRADISJONSRIKT: Badet ble bygd i 1913, og er fortsatt et av Europas største. Erfarne terapeuter står klare. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De tøffeste spaserer rolig i bikini, de fleste småløper i badekåpe og slippers.

En guttegjeng fra Nederland har kommet til at det beste er snøballkamp på bassengkanten, med utebassenget som varm belønning innimellom.

- Budapest er best om vinteren, sier reiselederen blant dem, Robin Keizer.

- Kulda, snøen, bygningene og dampen fra bassenget. Det er nå man virkelig kan oppleve ungarsk kultur, sier han.

Kommunalt bad Noen timer tidligere  sto Edina Bekesi (22) spent utenfor døra til storesøster Nora. I hånda hadde hun en hjerteformet kake med tente lys.

Så ringte hun på - og 30-årsdagen til Nora fikk et stort løft. Nå ligger de her, med magen full av kake og koser seg mens de planlegger resten av dagen.

ROMANTISK: Katia Barbosa og Tomas Gentina fra Chile tilbringer siste kveld i Ungarn med kald utepils i varmt vann. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ROMANTISK: Katia Barbosa og Tomas Gentina fra Chile tilbringer siste kveld i Ungarn med kald utepils i varmt vann. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bursdagsbadet var en opplagt del av feiringen.

- Vi er fra landet og kom hit for å studere. Nora fant Szechenyi nesten med en gang. Så ble jeg med. Siden har vi alltid gått hit, forteller Edina.

I motsetning til de fancy spahotellene ellers i byen er Szechenyi kommunalt drevet.

Arkitekturen er storslagen, historien sitter i veggene og standarden helt fin etter at badet er pusset opp og modernisert i flere omganger.

Folkelig stemning Forskjellen er at Szechenyi ikke koster all verden. Det gjør stemningen folkelig. Mange har årskort og er her daglig.

Det er nok av typer å studere. En av dem er en eldre kar som løper rundt i badebuksa og viser tricepsen mens han roper «gorilla».

NYTELSE: Overalt er det et par eller to i nærheten. Badet har også vært et politisk møtested.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYTELSE: Overalt er det et par eller to i nærheten. Badet har også vært et politisk møtested. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sjakkspillerne er også rappkjefta. I tillegg til å være helsebevisste. De kan navnet på alle mineralene i vannet, og er overbevist om at kildevannet holder dem unge.

Også utlendingene er  godt representert. Vi møter belgiere, ukrainere og franskmenn. Ingen har noe liknende hjemme. Folk er ikke sjenerte.

Ei italiensk dame i 60-åra går rundt og roper bare for å teste akustikken. En svensk familie nyter livet i badekåpe mens de drikker rødvin av plastkrus.

Det chilenske paret Katia og Tomas nyter å være sammen igjen etter at han har studert i Paris og hun har vært hjemme. Nå har de en måneds togbillett og en kø av opplevelser i vente.

De likte Praha, men synes Budapest er bedre.

KULDESJOKK:  Med 15 bassenger er det lett å gå seg vill. Fra kaldkulpen kommer du iallefall fort opp igjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KULDESJOKK: Med 15 bassenger er det lett å gå seg vill. Fra kaldkulpen kommer du iallefall fort opp igjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde nok sett for oss noe mer grått og trist. I stedet fikk vi dette, sier de, lent mot sokkelen til en klassisk skulptur. Over dem er vinterhimmelen mørkeblå med en stor gul måne.

Badekar med 40 grader Et eldre par ligger tett omslynget i trappa ned til utebassenget. De er tydelig forelsket. Om vi kan få ta et bilde?

- Overhodet ikke, sier hun og peker på gifteringen på fingeren mens hun samtidig rister på hodet.

Mannen glir bare lydløst ned i dypet og forsvinner. Szechenyi er stedet for all slags kjærlighet, også den forbudte.

Det er som om  vannet innbyr til nærhet. Det kommer kanskje av varmen.

I 40 grader er det liten grunn til å bevege seg. Bassenget blir mer som et badekar. Noen leser. De fleste ligger bare rett ut, alene eller i fortrolig samtale.

Åpent hele året Klokka nærmer seg åtte på kvelden, men badelivet er fortsatt yrende. Szechenyi er åpent fra tidlig morgen til sein kveld hele året.

FÅ FORBUD: Utepils i bassenget, snøballkrig eller yoga i badstua? Det meste er tillatt i Szechenyi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅ FORBUD: Utepils i bassenget, snøballkrig eller yoga i badstua? Det meste er tillatt i Szechenyi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bare julaften og nyttårsaften bør du finne deg et annet sted å rense kroppen.

Kvelden er kald, men mørket gjør badet mer magisk. Varmedampen svever i svære skyer over vannet.

Den lille utebaren har tent sine kitschy blå julelys, men man ser den nesten ikke. Å finne hverandre er vanskelig.

En eldre kvinne tar godt grep om hånda til sin blinde tenåringsdatter. Frottérer henne, tar på henne badekåpe og plastsandaler, og leder henne på den isete gangstien inn mot garderoben.

Hodene ser ut små svarte prikker i vannet. De forsvinner, så dukker de opp igjen. En prikk kommer nærmere. Fort og målbevisst. En mann.

Han vinker, snakker noe voldsomt, strekker ut armene. Nå er han helt nær.

- Excuse me, mumler han.

- I thought you were my wife.