Sydenturistenes sexvaner ødelegger stranda:
- Aktiviteten er konstant

Geologene mener det ømfintlige økosystemet står i fare for å bli ødelagt.

ØDELEGGENDE: Geologer argumenterer for at sanddynene ved stranda Platja des Cavallet på Ibiza står i fare for å forsvinne på grunn av turistenes og deres seksuelle eskapader. Foto: Nano Calvo / VW Pics / Redux / NTB Scanpix
ØDELEGGENDE: Geologer argumenterer for at sanddynene ved stranda Platja des Cavallet på Ibiza står i fare for å forsvinne på grunn av turistenes og deres seksuelle eskapader. Foto: Nano Calvo / VW Pics / Redux / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De siste åra har lokalbefolkningen på en rekke populære feriedestinasjoner tatt til orde for at turistene sliter med å oppføre seg.

Fulle folk i gatene og leilighetspriser som gjør det ulevelig for lokalbefolkninga er kjent og betent tematikk, men det siste oppropet fra ferieøya Ibiza er noe annerledes.

Her går nemlig turistenes seksuelle eskapader på stranda Platja des Cavallet ut over den lokale floraen.

- Den seksuelle aktiviteten er konstant

Bakgrunnen for klageropet fra lokale fagfolk er at det i nærheten er et område med beskyttede sanddyner. Vegetasjonen hindrer sanden og jordmassene i å bli blåst vekk av pålandsvinden.

Francesc Xavier Roig er professor i geologi ved Universitetet på Balearene. Han forteller til lokalavisa Diario de Ibiza at turistene ignorerer retningslinjene fra myndighetene om ferdsel i det aktuelle området.

- Folk ignorerer hensynet til økosystemet ved å hoppe over sperringene i området. Dette skjer på daglig basis, sier han til avisa.

I klare ordelag forklarer den oppgitte geologen hva som vil bli konsekvensen dersom ingen tar tak i problemet.

- Den seksuelle aktiviteten er konstant og skader økosystemet. Dersom dette systemet blir svekket og skadet, vil deler av området rett og slett forsvinne, advarer han.

Avisa skriver videre at området ligger like ved en nudiststrand, og at dette området er spesielt populært blant homofile som har spontan sex med fremmede.

De trekker også fram at det har kommet til konflikt når aktivister har forsøkt å stoppe det de beskriver som «miljøødeleggende aktivitet».

Turistene blir eldre

Ibiza ble på 1990- og 2000-tallet klassifisert som Middelhavets mest populære festøy, men de seinere åra har denne trenden avtatt.

Dagbladet skrev i 2017 om hvordan den store turoperatøren Thomas Cook hadde registrert en markant endring i bookingmønsteret, og at kundene de siste åra hadde blitt vesentlig eldre.

Det skyldes i stor grad at Ibiza har skiftet karakter. Stadig flere boutiquehotell har sett dagens lys. Det samme med eksklusive hoteller med spa-avdelinger. I tillegg har prisnivået økt betraktelig.

Statistikken viser at Ibiza blir stadig mer populær blant familier.

Men for all del, Ibiza er fortsatt et populært reisemål, og det festes fortsatt. Men der festene for noen år siden var mest for skoleungdom og studenter på ferie, har de mer pengesterke - og mer voksne - nå overtatt.

Samtidig ser det ut til at fest-ungdommen velger å legge reisen til Hellas der øyene Zakynthos og Kos har sett en eksplosiv vekst de siste åra.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer