Sykdommen barnet knapt merker

Men for et ufødt barn kan sykdommen være alvorlig.

DEN FEMTE BARNESYKDOM: Også store barn kan få den femte barnesykdom. På hendene til denne ungdommen vises det røde, marmorerte utslettet som er typisk for denne sykdommen.  Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CC-BY-SA), WikIpedia Commons
DEN FEMTE BARNESYKDOM: Også store barn kan få den femte barnesykdom. På hendene til denne ungdommen vises det røde, marmorerte utslettet som er typisk for denne sykdommen. Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CC-BY-SA), WikIpedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det høres for godt ut til å være sant: En sykdom nesten uten symptomer. Omkring halvparten av barna som lider av den femte barnesykdom har ingen som helst tegn på sykdommen, ifølge Smittevernboka.

De barna som likevel merker denne barnesykdommen kan klage over lett feber og dårlig form i noen dager før et utslett dukker opp. Det ligner en mild forkjølelse. I disse dagene kan barnet hoste litt, noen får hodepine og noen får vondt i leddene. Utslettet som viser seg etter noen dager, er gjerne rødt og sammenflytende, slik at det dannes et marmorert mønster i huden. Huden kan samtidig kjennes varm og klø litt.

Det er de store førskolebarna, de som har fylt fem, som oftest får den femte barnesykdom. Men det er ikke uvanlig at også større barn, ofte opp til 15 år, får denne sykdommen. Noen ganger rammer den også voksne. Hvis kvinner som smittes har barn i magen, kan denne ellers så uskyldige barnesykdommen plutselig bli ramme alvor. I verste fall kan den føre til at fosteret dør.

- Det er størst risiko i de 20 første svangerskapsukene. Hvis man vet at den femte barnesykdom går i en barnehage eller en skole, bør gravide holde seg unna, forklarer avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer