Sol og bad

Synes du det blir litt vel folksomt i Barcelona, Santorini eller Mallorca? Hva med en Albania-tur neste sommer?

Et «uoppdaget hjørne av Europa».

LEKRE STRENDER OG BLÅTT HAV: Mange spår at Albania blir «det nye Kroatia» innen turisme i Europa. Foto: Jenny Martinsson / Apollo
LEKRE STRENDER OG BLÅTT HAV: Mange spår at Albania blir «det nye Kroatia» innen turisme i Europa. Foto: Jenny Martinsson / Apollo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Albania er Syden uten å være Syden, sier Beatriz Rivera i turoperatøren Apollo, som er det eneste av de store norske pakkereise-operatørene som arrangerer charterreiser til det før så lukkede kommunistiske landet mellom Montenegro og Hellas. Det begynte de med i år. For 2018-sesongen utvides tilbudet betraktelig.

GENUINT: I Albania har masseturismen ennå ikke tatt grep om landet. Turistene kan glede seg over en genuin stemning og vakker natur. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GENUINT: I Albania har masseturismen ennå ikke tatt grep om landet. Turistene kan glede seg over en genuin stemning og vakker natur. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Inntil 1992 ble landet styrt med jernhånd av diktatoren Enver Hoxha. Turismen er fortsatt i sin spede begynnelse, noe som både har fordeler og ulemper, avhengig av hva du er ute etter.

En av fordelene er at så godt som alle hotellene er nye og moderne. En annen plussfaktor - i alle fall i manges øyne - er at strendene, som ikke står noe tilbake for de du finner i Kroatia og Hellas, ikke er så overfylte.

Svært billig

Et tredje moment - som selvfølgelig er viktig nok for mange - er prisnivået. Albania er et av Europas aller billigste land.

- Du får en treretters middag med vin på en god restaurant til under hundrelappen, og en øl koster en tier, sier Rivera, som nylig var på «inspeksjon» til landet.

To ganger i uka skal selskapet fly solhungrige nordmenn til det som Rivera kaller et «uoppdaget hjørne av Europa».

RIK HISTORIE: Albania er rik på historie. Blant annet er byen Berat, som står på Unescos verdensarvliste vel verdt et besøk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
RIK HISTORIE: Albania er rik på historie. Blant annet er byen Berat, som står på Unescos verdensarvliste vel verdt et besøk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tør påstå at du får en genuin følelse av å være på et nytt sted. Og - du føler deg velkommen. Albanerne setter pris på å få besøk og elsker å vise fram landet sitt, sier Rivera.

Og det er hun ikke alene om. En rekke reise-nettsteder utroper Albania som et svært spennende land å besøke, blant annet har New York Times kåret Albania som et av de mest interessante landene å besøke.

Trendy

Albania har i noen år vært et trendy land å reise til. De fleste tatt fly til Corfu og ferje over derfra. Til sommeren kommer det altså til å gå direkte rutefly fra Gardermoen.

- Vi har utvidet tilbudet på grunn av etterspørselen vi så i sommer. Og målet vårt på sikt er å utvide tilbudet ytterligere slik at det blir flyavganger også fra andre norske byer, sier Beatriz Rivera til Dagbladet.

Foreløpig har verken Ving eller TUI egne chartere til Albania, kun utflukter.

- Men det er spennende med nye destinasjoner, og vi følger jo godt med på hva som er populært. Så jeg utelukker ikke at Albania kan komme inn i vårt program, selv om det ikke er konkrete planer om dette akkurat nå, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer