PIAS DESIGN: Pia Anjou designer sitt eget økologiske klesmerke og driver butikken Once upon a time i Olivedalsgatan 18, i den hyggelige og bohemske bydelen Linnéstaden. Foto: NINA RUUD
PIAS DESIGN: Pia Anjou designer sitt eget økologiske klesmerke og driver butikken Once upon a time i Olivedalsgatan 18, i den hyggelige og bohemske bydelen Linnéstaden. Foto: NINA RUUDVis mer

Syr kjoler av mors gardiner fra loftet

Spis og shop grønt i Göteborgs hippeste bydel.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Det er ingen sak, bare å stille klokka på halv seks, sette seg i bilen grytidlig og suse nedover E6 (eller ta bussen hvis du virkelig vil være miljøvennlig).

Sola løfter seg over de grønne åskammene, og rett før klokka ti glir vi inn på parkeringsplassen Heden i sentrum av Göteborg.

Så er det bare å trikke og busse seg rundt i byen.

I bruktbutikken «Once upon a time» i Olivedalsgatan 18 er innehaver Pia Anjou og maken Kent i gang med dagen.

Ekteparet er opptatt av å leve miljøvennlig, og det viser seg i butikken de driver sammen med Pia Anjous mor Ingalill Andersson.

Fra Anjou utdannet seg til designer ved tekstilhøyskolen i Borås, har hun vært opptatt av bærekraftig design.

Butikken selger møbler og ting med retropreg, og Anjous eget klesmerke, som består av plagg skapt av resirkulerte og organiske stoffer.

GUNNEBO SLOTT: Fra köksträdgården går økologiske grønnsaker og urter rett inn på kjøkkenet via gartner David Ekelund. Foto: NINA RUUD
GUNNEBO SLOTT: Fra köksträdgården går økologiske grønnsaker og urter rett inn på kjøkkenet via gartner David Ekelund. Foto: NINA RUUD Vis mer

Hun leverer også til Second Hand-butikken Miss Ragtime.

Den bohemske bydelen Linnéstaden blomstrer. Her ligger kafeer, barer og restauranter tett i tett.

- Min mor drev stoff og sytilbehørsbutikk her i over 20 år, forteller Anjou, og viser oss inn på bakrommet hvor syatelieret er. Det er akkurat like mysigt svensk og retroaktig som man kan forestille seg.

Mange uavhengige små designere i Göteborg driver som Anjou.

- Butikken går bra og styrer seg selv, sier hun.

Derfor jobber Anjou også for undertøysmerket Abecita og skaper miljøsertifisert undertøy i store størrelser.

- Jeg tok en magister i mote på strikk, og holdbarhetstanken har alltid vært viktig for meg.

Trikotplaggene er av organisk bomull, og resten av kolleksjonen er laget av gamle materialer. Før solgte jeg også andre økomerker.

FARGEFEST: Andreas Claeson driver butikken Duns som selger fargerikt og hundre prosent organisk barnetøy. Foto: NINA RUUD
FARGEFEST: Andreas Claeson driver butikken Duns som selger fargerikt og hundre prosent organisk barnetøy. Foto: NINA RUUD Vis mer

Stoffene hun bruker finner hun på loppis, på nettet, på bakgårdssalg og på auksjoner.

- Så kommer folk innom butikken med tøy de har funnet på sin mammas gamle loft, forteller Anjou.

Hun og moren syr det om til nye plagg. Hun syr også klær av innkjøpte organiske materialer, kjøpt fra en svensk dame med agentur på slike stoffer.

Anjou trekker fram en rull med et grått ullstoff. Helt økologisk.

- Dette blir nok en høstcape.

Surdeigsbrød og surdeigsbaking er i vinden som aldri før.

Det økologiske bakeriet «Da Matteo Panetteria» i Magasinsgatan i Rosenlund har bare vært oppe et år, men har alt tiltrukket seg byens hippe klientell.

Idet vi kommer inn i bakeriet, støter vi på bonden Anders Lunneryd som sleper sekker med økologisk mel inn til bakerisjef og matkreatør Patrick Hermansson.

NOSTALGISK: Hyggelig i bydelen Rosenlund, som ligger innenfor vollgraven. Foto: NINA RUUD
NOSTALGISK: Hyggelig i bydelen Rosenlund, som ligger innenfor vollgraven. Foto: NINA RUUD Vis mer

- Surdeigsbrødet herfra er viden kjent, forteller Hermansson stolt.

Han forklarer at tanken bak Da Matteo er at bakeriet skal være selvforsørgende.

- Vi brenner kaffen selv, og er selvforsørgende på brød og søtsaker. Handelen er kontrollert, og det meste er økologisk.

Surdeig er et gammelt håndverk, vi bruker de beste råvarene og steker i steinovn. Det er ikke skille mellom bakeriet og kafeen, dermed blir det spontanmøter rundt brødbaksten. Det setter våre kunder pris på.

Lunneryd skyter inn at de holder til bare åtte mil fra bakeriet, slik at de gamle hvete- og speltsortene de dyrker helt økologisk er kortreiste.

- De gamle sortene, som vi har fått fra den nordiske genbanken, er fordelaktige å dyrke, fordi de er sterke. De er jo økologiske i sin opprinnelige forstand, forklarer Lunneryd.

Særlig er de to kry over at surdeigsbrødet fra Da Matteo nettopp banket de andre bakeriene i byen i en stor test.

- De var jo gale etter brødet ditt! Sier Lunneryd.

Andreas Claeson har løpt fra kjøkkenoppussing og ned for å møte oss i butikken «Duns». Idet vi kommer over terskelen, trår vi inn i en fargefest av barneklær fra gulv til tak. Alt er organisk og økologisk.

- Noen vil at økoklær skal se ut på en viss måte, men barneklær skal være morsomme, ikke trøtte og kjedelige, forklarer Claeson.

- Vi bruker helt giftfrie farger.

Han startet butikken sammen med Christin Kers i 2006.

- Vi ville selge barneklær som var økologiske, unike og unisex.

Vi tok inn barneklær fra USA, Japan og Danmark, blant annet, og solgte plagg folk sydde selv.

Så designet de en egen body med reddiker som ble en suksess, og Duns Sweden ble etablert i 2007.

- Christin har jobbet som designer for barneklær på H&M, og visste hvordan vi skulle komme i kontakt med produsenter.

Vi har en økologisk produsent i India, men dessverre kommer folk viftende med pekefingeren når de hører at vi produserer der, sukker Claeson.

- Men vår produsent er skikkelig, og bomullen er hundre prosent økologisk.

Forretningen går strålende, og Duns finnes i 300 butikker verden over. Særlig i Tyskland, Nederland og Belgia er de glade i økoklær til barn.

- Og i Finland liker de mønstrene våre, sier Claeson.

Gunnebo slott och trädgårdar, et stykke utenfor sentrum, er en fantastisk eiendom med park fra 1700-tallet, som har en helt økologisk innstilling.

Tre ulike hager utgjør parkanlegget; köksträdgården, stilträdgården og landskapsparken.

Köksträdgården forsyner Gunnebo kaffehus og krog med økologiske grønnsaker og urter.

I köksträdgården er trädgårdsmästare David Ekelund snart ferdig for dagen. Han peker ned i bedene:

MATKREATØR: Patrick Hermannsson er matkreatør og baker, og lidenskapelig opptatt av det økologiske surdeigsbrødet han baker på Da Matteo Panetteria. Brødet er nylig kåret til byens beste. Foto: NINA RUUD
MATKREATØR: Patrick Hermannsson er matkreatør og baker, og lidenskapelig opptatt av det økologiske surdeigsbrødet han baker på Da Matteo Panetteria. Brødet er nylig kåret til byens beste. Foto: NINA RUUD Vis mer

- Der er kryddersalvie, sitrontimian og grønn mynte. Alt som dyrkes her går rett inn på kjøkkenet, så får man neste steg med sanselige opplevelser.

Gunnebo slott er gjennomført i sin bærekraftige tankegang.

- Det heftige er helheten i den økologiske tankegangen. Sjefkokken går rett ut og henter ting fra hagen inn på kjøkkenet.

Alt som faller inn under virksomheten skal være økologisk, det skal være historisk troverdig og håndverksmessig førsteklasses, forklarer Ekelund, og trekker i et salatblad.

- Her kommer poteten og salaten.

Hele parkanlegget er tilbakeført etter originaltegningene til slik det så ut opprinnelig. Også et drivhus fantes her i gamle dager.

- Vi dyrker chili og tomater i drivhuset i sommer. Alt går til kjøkkenet.

På Gunnebo finnes også en ettårig utdannelse i økolandbruk, og hageanlegget brukes i rehabiliteringsøyemed, etter mål av bevegelsen «healing gardens».

FULLT HUS: Kafeen Da Matteo er populær lørdag formiddag. Foto: NINA RUUD
FULLT HUS: Kafeen Da Matteo er populær lørdag formiddag. Foto: NINA RUUD Vis mer

Ikke å undres over at slottet har cirka 370 000 besøkende hvert år.