- Ta affære hvis du ser at barn lider

Vi må bli flinkere til å bry oss når foreldre ikke er gode omsorgspersoner, mener spesialist i barnepsykologi.

FYLL OG BARN: De færreste griper inn når foreldre drikker seg fulle foran barna sine, viser Dagbladets undersøkelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FYLL OG BARN: De færreste griper inn når foreldre drikker seg fulle foran barna sine, viser Dagbladets undersøkelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Seks av ti nordmenn (61 prosent) har valgt ikke å gripe inn når de har vært vitne til et for stort alkoholbruk med mindreårige barn til stede.

Det viser en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført på vegne av Dagbladet blant et representativt utvalg kvinner og menn over 18 år.Én av tre (33 prosent) sier de har tatt affære når de har observert at voksne har drukket for mye i nærheten av barn.

Plikt til å melde fra Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø, mener «det sivile barnevernet» - du og jeg - bør ta et større ansvar når vi observerer at foreldre er uforsvarlige i omsorgsoppgaven - etter å ha konsumert alkohol.

-Ser du at barn lider som følge av foreldrenes atferd, enten det er på campingplassen, på danskebåten eller i Syden, må du ta affære. Vi har alle en plikt til å melde ifra til Barnevernet når vi observerer barn som lider, så er det Barnevernets plikt å undersøke om dette er riktig, sier han.

De fleste vegrer seg mot å blande seg inn i andres privatliv, mener Mørch.

-Vi må bli flinkere til å bry oss når vi observerer atferd som virker mistenkelig. Har du mistanke om at barn ikke har det bra når du ser hvordan foreldrene oppfører seg, så grip inn. Så får heller foreldrene bli så sinte de bare blir. Ta kontakt med myndighetspersoner på stedet og si at du ikke finner deg i at barna blir behandlet på den måten, sier han. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer