FYLL OG BARN: De færreste griper inn når foreldre drikker seg fulle foran barna sine, viser Dagbladets undersøkelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FYLL OG BARN: De færreste griper inn når foreldre drikker seg fulle foran barna sine, viser Dagbladets undersøkelse. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Ta affære hvis du ser at barn lider

Vi må bli flinkere til å bry oss når foreldre ikke er gode omsorgspersoner, mener spesialist i barnepsykologi.

(Dagbladet): Seks av ti nordmenn (61 prosent) har valgt ikke å gripe inn når de har vært vitne til et for stort alkoholbruk med mindreårige barn til stede.

Det viser en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført på vegne av Dagbladet blant et representativt utvalg kvinner og menn over 18 år.
Én av tre (33 prosent) sier de har tatt affære når de har observert at voksne har drukket for mye i nærheten av barn.

Plikt til å melde fra Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø, mener «det sivile barnevernet» - du og jeg - bør ta et større ansvar når vi observerer at foreldre er uforsvarlige i omsorgsoppgaven - etter å ha konsumert alkohol.

-Ser du at barn lider som følge av foreldrenes atferd, enten det er på campingplassen, på danskebåten eller i Syden, må du ta affære. Vi har alle en plikt til å melde ifra til Barnevernet når vi observerer barn som lider, så er det Barnevernets plikt å undersøke om dette er riktig, sier han.

De fleste vegrer seg mot å blande seg inn i andres privatliv, mener Mørch.

TA ANSVAR: Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykologi, mener folk flest bør ta større ansvar og gripe inn når vi ser at barn lider som følge av voksnes alkoholbruk. Foto:Linus Meyer
TA ANSVAR: Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykologi, mener folk flest bør ta større ansvar og gripe inn når vi ser at barn lider som følge av voksnes alkoholbruk. Foto:Linus Meyer Vis mer

-Vi må bli flinkere til å bry oss når vi observerer atferd som virker mistenkelig. Har du mistanke om at barn ikke har det bra når du ser hvordan foreldrene oppfører seg, så grip inn. Så får heller foreldrene bli så sinte de bare blir. Ta kontakt med myndighetspersoner på stedet og si at du ikke finner deg i at barna blir behandlet på den måten, sier han. 

Dagbladets undersøkelse viser også at over halvparten av voksne nordmenn har vært vitne til et for stort alkoholbruk med barn til stede (krever innlogging).

På spørsmål om man i framtida ville grepet inn dersom det ble drukket mye alkohol rundt mindreårige barn, svarer 60 prosent ja, mens bare 5 prosent sier nei. 35 prosent sier de er usikre på hva de ville gjort, viser undersøkelsen.

Alvorsprat Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef Norge, mener det er viktig å se situasjonen fra barnas perspektiv og sette deres behov foran vår egen redsel for ubehag og konflikt.

-Det betyr at vi skal reagere med å si i fra når vi er vitne til at voksne er fulle med mindreårige barn tilstede.  I en del situasjoner vil det være vanskelig og lite hensiktsmessig å ta en alvorsprat med den berusede forelderen der og da. Men ved å få vedkommende på tomannshånd -for at han eller hun skal føle for stort tap av ansikt - kan vi si noe om vår opplevelse og oppfordre vedkommende til å slutte å drikke for i kveld - av hensyn til barna, sier hun.

Barn som opplever det som ubehagelig at foreldrene er fulle, kan oppleve det trygt at andre voksne både griper inn og setter grenser de selv ikke tør eller kan  sette, fastslår Oudmayer.

-De kan også synes det er godt å snakke med noen som forstår. Det er ofte lettere å gripe inn overfor barn vi kjenner godt, og som er trygge på oss — men selv i slike situasjoner lukker mange av oss øynene og snakker heller med andre om bekymringene våre, sier hun.

Avlede situasjonen Ved å ta kontakt med barnet og tilkjennegi at vi ser at mamma eller pappa har fått for mye å drikke - og at vi forstår at dette er en ugrei situasjon - skaper vi aksept for de vonde følelsene barnet bærer på.

- Det er ikke sikkert barnet klarer å si så mye selv, men det vil være godt å høre at vi ser og forstår, og at vi for eksempel tilbyr barnet å være litt sammen med oss, for å avlede situasjonen, sier Oudmayer.

-Seinere kan vi spørre barnet hvordan det går, og si at vi har tenkt mye på det som skjedde, og om det er noe mer vi kan hjelpe til med, sier hun. 

-Verst for barna Fyll og fest ødelegger ferien for mange barn, mener Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

-Vi vet at nordmenn drikker mye når de er på ferietur, enten det er i Syden eller på danskebåten. Det som gjør dette ekstra ille for de små, er at de befinner seg på et sted der de ikke er kjent. De kan kanskje ikke språket og vet ikke hvilke andre voksne de skal henvende seg til. Barna kan ikke bare gå hjem fra festen når de ikke synes det er hyggelig lenger, sier Randen.

En undersøkelse alkovettorganisasjonen gjorde for snart to år siden, viste at én av fire nordmenn synes andre foreldre har et dårlig forhold til alkohol. Selv drikker de akkurat passe.

12 prosent av foreldrene med barn under 18 år oppga at de selv hadde vært ruset i situasjoner med barn til stede.

-Det er helt klart verst for barn og unge når foreldrene - som skal være de tryggeste i hele verden og det faste holdepunktet i livet - forandrer seg, som man jo gjør når man drikker alkohol. Det kan oppleves som vanskelig, utrygt og skummelt. Særlig gjelder det hvis barna er små. Når foreldrene oppfører seg annerledes enn de pleier, kan det være vanskelig å forstå, sier Randen.

Vi drikker mer Tidligere i sommer slo en rapport fra Folkehelseinstituttet fast at nordmenn drikker stadig mer alkohol.

Samtidig som vi har adoptert de kontinentale drikkevanene med alkohol hver dag, har vi også bevart den typisk norske helgefylla. Alkoholkonsumet har økt med hele 40 prosent de siste 20 årene, viser rapporten.

-Alkoholbruk handler om kos for mange voksne. Vi skal nyte ferien og unne oss noe ekstra når vi først har fri. Det forstår jeg godt. Samtidig gjelder det å være litt bevisst og finne en balansegang slik at alkoholbruken ikke går utover de andre i familien, sier Kari Randen.

SETTE GRENSER: Barn kan oppleve det som trygt at andre voksne griper inn og setter grenser når deres egne foreldre drikker for mye, mener fagansvarlig Kristin Oudmayer i Unicef Norge. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SETTE GRENSER: Barn kan oppleve det som trygt at andre voksne griper inn og setter grenser når deres egne foreldre drikker for mye, mener fagansvarlig Kristin Oudmayer i Unicef Norge. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer