SETT AV TID: Det er viktig å sette av tid i et forhold til sex og samliv. Foto: Anders Knudsen
SETT AV TID: Det er viktig å sette av tid i et forhold til sex og samliv. Foto: Anders KnudsenVis mer

Ta deg tid til sex og samliv

Nærhet, lek og intimitet er viktig for å ikke miste gnisten, sier ekspertene.

(Dagbladet): At sex er viktig i et forhold er alle ekspertene Dagbladet har snakket med enige om. Likevel advarer de mot et sterkt samleiefokus.

- Hva er definisjonen på sex? Når sex bare blir et orgasmejag så skjønner jeg at mange ikke gidder lenger. Det blir så primitivt. Mennesker har utviklet seksuallivet til å være så mye mer en det, sier Mohn.

Tre dimensjoner
Træen forklarer at sex har tre viktige dimensjoner i et forhold .

- Paret bekrefter hverandre og viser kjærlighet til hverandre. Det er også viktig for nytelsens del. Det er også viktig fordi noen vil ha barn. Sex får derfor tre dimensjoner, barn, kjærlighet og nytelse, sier Træen.

Aars mener intimitet med partneren er noe av det viktigste man kan ha.

- Det er like viktig å prioritere være nær og intim med partneren din som å ha møte med sjefen, eller andre «viktige gjøremål».

Ikke ha feil fokus
Det er viktig å sette av tid til intimitet, nærhet og seksualitet. Men ikke ha feil fokus: Konsentrer deg om deg selv og vær spontan. Ikke prøv å kontroller alt, råder Mohn.

- Når du skal ha sex må oppskriftene legges bort. Ikke prøv å kontroller hvordan du vil at sexen skal utspille seg. Tenk tilbake til når du var i en sandkasse som liten. Bare lek og bruk sanseapparatet. La bare leken skje, sier Eva Mohn.

Mohn mener at det kan være lurt at et par har en dag i uka hvor du skal overraske den andre parten på en hyggelig måte.

- Om en har ansvaret for en seksuell kveld på onsdagen, og den andre på lørdagen kan må få til ganske mye.

Søk hjelp
Har man et alvorlig lystproblem er det på tide å ta kontakt med en fagperson. Da kan man ikke bare leke problemene bort. Men dette gjelder ikke de som bare er slitne etter jobben.
- Skyldfølelsen ovenfor den man er glad i som man ikke makter å tilfredsstille er veldig dyp. Mange ønsker å ha lyst, men har ikke det. Da bør man snakke med fagpersoner, sier Træen.
- Å «ta seg sammen» er helt latterlig, dette er noe man gjort altfor lenge, man skal heller lære seg å fortelle partneren hvor man er hen eller hva man trenger, sier Træen til Dagbladet.