EN KJAPPIS: Kanskje er dusjen et smart sted å ha kjapp sex når man er nybakte foreldre? Foto: Istockphoto.com
EN KJAPPIS: Kanskje er dusjen et smart sted å ha kjapp sex når man er nybakte foreldre? Foto: Istockphoto.comVis mer

Ta en kjappis i dusjen

Sex blir annerledes etter fødselen. Men den gode nyheten er at den kan bli bedre.

Et nytt familiemedlem betyr nye vaner - også på sexfronten.

Mange par opplever at sex blir annerledes og sjeldnere etter at de har fått barn. Men selv om det er et faktum at sexlivet forandrer seg, betyr det ikke at det blir dårligere. Det viser noen av resultatene i en undersøkelse av 3300 kvinner og menn utført av Egmont Hjemmet Mortensens Innsiktsavdeling i regi av magasinet Gravid.

Kjappere sex Undersøkelsen viser at 44 prosent av nye foreldre har hurtigere sex enn før de fikk barn. 41 prosent har sex på nye steder. 30 prosent har oftere impulsiv sex.

- Har du ikke prøvd å ha kjapp sex i dusjen - eller på stellebordet - skjer det sannsynligvis nå, sier psykolog Peder Kjøs.

- Se humoristisk på det. Dersom man vil ha et passe aktivt sexliv i denne perioden, må man være litt proaktiv og benytte seg av de mulighetene som kommer. Krever du romantisk stemning og stearinlys for å ha sex, lager du et stort problem for deg selv. Glem alle regler og rutiner du har når det gjelder sex, sier Peder Kjøs.

Bruk TV Selv om små babyer ikke ser på TV, viser en undersøkelse fra det amerikanske nettstedet iVillage at 40 prosent av småbarnsforeldre med barn under 10 år bruker TV som barnevakt mens de har sex.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurt å iscenesette sex - Det er klart at det å få barn påvirker sexlivet, sier Anette Storm Aafos, spesialist i sexologisk rådgiving. Hun er ikke overrasket over at par har raskere og mer impulsiv sex.

- Det handler om å benytte seg av de mulighetene som kommer. Men muligheter er jo ikke bare noe som kommer. Man må lage dem selv. I en periode hvor lysten fra naturens side er litt mindre, må man iscenesette sex og skape rom for sex, sier hun.

- Selv om man ikke kjenner en enorm lyst, har ubarberte legger og fett hår og er ganske sliten, kan man bestemme seg for sex og tenke at det vil gi ny energi, sier hun.

Ikke for sjelden Selv om det er viktig å komme i gang med sexlivet etter fødselen, har vi alle ulike seksuelle behov og det er ikke noe som er "normalt".

- Jeg har par som kommer til meg og føler at de er unormale fordi de kun har sex én gang i måneden, selv om de begge er fornøyd med sexlivet sitt og føler at de har god sex. Da pleier jeg å spørre hvorfor de er kommet til meg? Jeg tror mange føler et normalitetspress når det gjelder sex, sier hun.

Ikke tell! Selv om vi til en viss grad kan iscenesette sex for å komme igang, er det ikke så lurt å skulle styre sexlivet i altfor stor grad.

- Folk som lager planer og stiller krav til seg selv om hvor ofte de skal ha sex, bidrar sjelden til å øke lysten sin, sier hun

- Mitt viktigste råd: Ikke stress med at dere har sex «for sjelden», sier sexologen.

Bedre orgasmer
Selv om en liten baby kommer inn i livet og snur alt på hodet i et parforhold, betyr det ikke at sexen blir dårligere. I GRAVIDs undersøkelse sier nesten 7 av 10 at sexlivet er som før - eller bedre enn tidligere. Bare 1 av 4 forteller at sexlivet er blitt dårligere.

1 av 5 kvinner sier at de har fått bedre orgasmer etter fødsel.

-Vi vet at både kvinner og menns sexliv blir bedre med alderen, og i dag er vi jo eldre når vi får barn. For mange kvinner kan også en fødsel virke positivt på sexlivet fordi de får et mer aksepterende syn på egen kropp. Vi vet at et avslappet forhold til egen kropp gir et bedre sexliv, sier Peder Kjøs.

Psykologen tror det handler mye om hvordan han og hun tar det. Par som har god sex før de blir foreldre, har stor sjanse for å ha det etterpå også.

- Dessuten er en baby for de fleste det ultimate beviset for at man har valgt hverandre, sier psykolog Peder Kjøs.

Kjenner underlivet sitt - Mange kvinner har fått bedre kontakt - og er blitt bedre kjent - med sitt eget underliv. De gjør kanskje knipeøvelser, og lærer seg å få kontroll over skjedemuskulaturen. Dette kan gi både dem og partneren økt nytelse, sier Gro Nylander, fødselslege og overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming på Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus.

6 av 10 menn i undersøkelsen sier at de ikke merker forandringer i underlivet til partneren etter fødselen. Hver tredje har opplevd at partneren har spurt dem direkte om hun er blitt annerledes.

- Jeg tror nok dette fortsatt er et tabuområde å snakke om. I hvert fall for menn. Jeg tror ikke mange menn ville sagt rett ut at de synes en kvinne er blitt for vid i underlivet. Men dersom dette over tid virker negativt på nytelsen hos én eller begge, er det selvfølgelig viktig å ta opp temaet, sier Nylander.

Vent med sex til du er klar For de fleste tar det sju til åtte uker før de har sex første gang etter fødselen, viser GRAVIDs undersøkelse. Bare 4 prosent venter et halvt år eller mer. Like mange er i gang etter en uke.

- Her er det ingen fasitsvar, og alle må vente til de føler seg klare, sier Gro Nylander.

- Det er viktig å huske at en kvinne trenger tid til å komme tilbake til kroppen sin etter et svangerskap og en fødsel. Hun kan være sliten og befinne seg i en symbiose med babyen - og føle at sex står langt nede på behovslisten. Amme-hormonene gjør at hun blir tørrere i skjeden og sliter med å bli tent, sier Nylander, som tror enkelte kvinner kan føle et press til å begynne med sex før de egentlig er klare.

Les også:
Alt om sex
Guide til sex i graviditeten
Ni ting du sverget at du aldri ville gjøre

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BABY I FOKUS: At babyen er i fokus og sex kommer lenger ned på lista er helt normalt. Men mange opplever at sexlivet blir like bra eller bedre etter at de får barn. Foto: Istockphoto.com
BABY I FOKUS: At babyen er i fokus og sex kommer lenger ned på lista er helt normalt. Men mange opplever at sexlivet blir like bra eller bedre etter at de får barn. Foto: Istockphoto.com Vis mer
TA GREP: Dersom man vil ha et passe aktivt sexliv i denne perioden, må man benytte seg av de mulighetene som kommer.  Foto: Istockphoto.com
TA GREP: Dersom man vil ha et passe aktivt sexliv i denne perioden, må man benytte seg av de mulighetene som kommer. Foto: Istockphoto.com Vis mer