Ta forholdstesten

Føler du deg elsket og sett? Eller tenker du ofte på å gjøre det slutt? Ta tempen på forholdet.

PASS PÅ: Selv et bra forhold trenger næring og omsorg for å utvikles. Foto: Colourbox
PASS PÅ: Selv et bra forhold trenger næring og omsorg for å utvikles. Foto: ColourboxVis mer

(Dagbladet God torsdag):
- Nøkkelen til et langt og lykkelig forhold er at det finnes vilje til å forstå og akseptere både styrker og svakheter hos hverandre og at begge får plass og kjenner seg sett og elsket selv om det ikke uttrykkes og mottas på helt samme måte hos begge, sier den svenske atferdsterapeuten Nina Jansdotter.

Hun har utarbeidet den store forholdstesten som du kan ta nedenfor.

•Senk forventningene Den norske psykologen og forfatteren Eva Tryti beskriver flere forutsetninger som øker sjansene for at parforholdet skal lykkes:

- For det første stikker høye og feil forventninger ofte kjepper i hjulene. Vi tror følelsene «bare skal være der», uten at vi jobber noe særlig for det. Sånn er det ikke, sier Tryti.

•Vær åpen Dessuten må vi ha krefter til å jobbe med forholdet, påpeker hun.

- Blandingen av tidspress, krav og fristelser fra alle kanter er en utfordring. Men blir du forelsket i andre, trenger du jo ikke gjøre noe med det. Løp tilbake til partneren din og fortell ham eller henne om det i stedet. Alle blir betatt av noen andre i løpet av et langt forhold. Det kan nok være litt for lett å skylde på partneren.

- Men kan ikke partneren bli sint og lei seg?

- Man må jo selvsagt se an partneren litt. Er vedkommende sjalu og aldri ville forelsket seg i andre selv, får man ri stormen av alene. Men mange modne par som har vært sammen lenge, takler dette helt greit. Da kan man sørge for å ha det bra sammen.

Det kan være lurt å bli enige om hvordan oppgavene på hjemmebane skal fordeles på et tidlig tidspunkt.

- En av de største skilsmissegrunnene er arbeidsfordelingen i hjemmet.

•Snakk sammen - Mye forskning på parforhold viser at de som klarer seg, er de som er venner og som prater sammen, sier Tryti.

Har dere ikke så mye å prate om? Så finn på noe:

- Meld dere på klatring eller tangokurs. Det er viktig å utvikle seg, både sammen og hver for seg.

•Søk hjelp i tide Søk profesjonell hjelp før det butter for mye imot, råder Tryti.

Det samme understreker Nina Jansdotter:

- Det trenger ikke være for noe veldig alvorlig, og jeg vil gjerne avdramatisere dette med å søke hjelp. Det er ikke noe som bare trengs ved store kriser, men kan være fordi man virkelig vil utvikles sammen.

•Test forholdet  Ved hjelp av testen under kan du og partneren teste hvordan det står til med forholdet.

- Tester er absolutt ingen sannhet, men speiler en del av virkeligheten. Det kan også gi en påpekning om hva som er mindre bra i forholdet og gi et vink om at det kreves mer kommunikasjon eller hjelp, sier Jansdotter.

- Slike tester kan være en god huskeliste, men jeg tror ikke man skal gjøre det slutt på grunn av en poengsum som ikke er helt som man hadde sett for seg, sier Tryti.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Testinstuksjoner: Print ut testskjemaene som du finner nederst i denne saken, eller noter deg bokstaven du velger for hvert svar på et papir.
Regn deretter ut poengene dine etter følgende utregningskalkulator:

SPØRSMÅL 1                          SPØRSMÅL 6                      SPØRSMÅL 11
A: 5    B: 10    C: 0                 A: 0    B: 5    C: 10             A: 5    B: 10    C: 0

SPØRSMÅL 2                          SPØRSMÅL 7                      SPØRSMÅL 12
A: 10    B: 0    C: 5                  A: 5    B: 10    C: 0             A: 10    B: 5    C: 0
 
SPØRSMÅL 3                          SPØRSMÅL 8                      SPØRSMÅL 13
A: 0    B: 5    C: 10                  A: 5    B: 0    C: 10             A: 0    B: 10    C: 4

SPØRSMÅL 4                         SPØRSMÅL 9                     SPØRSMÅL 14
A: 0    B: 5    C: 10                 A: 5    B: 0    C: 10             A: 5    B: 10    C: 0

SPØRSMÅL 5                          SPØRSMÅL 10
A: 10    B: 5    C: 0                  A: 10    B: 0    C: 5

Resultat: 100 - 140
Dere er manges forbilder Dere har et veldig bra forhold og gode muligheter til å fortsette å ha det framover og. Dere er manges «forbilder» ettersom dere hører på hverandre og har en god kommunikasjon selv om dere ikke er enige og tenker likt om alt. Men pass på. Et forhold trenger næring og omsorg for å fortsette og utvikles, selv om det er bra.

45 - 95
Det går opp og ned Forholdet deres går opp og ned, av og til er det bra og av og til er svakhetene tydeligere. Mange par havner i denne modusen etter noen år.

Det positive er at man tross alt er sammen selv om det ikke alltid er gull og grønne skoger. Det kan være et tegn på at det finnes en vilje til å gå videre og forbedre relasjonen slik at begge blir fornøyde. Så her er det definitivt utviklingspotensial.

En fallgruve kan likevel være at den ene «vil mer», mens den andre er usikker.

0 - 40
Dere trenger en opprydning Mange har sikkert lurt på hvorfor dere overhodet er sammen, og det gjør dere ofte selv også. Dere trenger en ordentlig opprydning i både vilje til å forstå og respektere hverandre, samt legge en plan for hvordan dere skal skape en større og kjærligere samhørighet dere imellom.

Ofte trengs hjelp utenfra, ettersom det kan finnes større underliggende problemer her, som for eksempel misbruk. Ellers har en eller begge med seg ulike redsler og blokkeringer fra tidligere, som kan gjøre nærhet vanskelig. Det kan være behov for både par- og individuell terapi for å unngå eksempelvis medavhengighet.

Fikk dere ulik sum?
Hvis poengsummene deres skiller seg mye fra hverandre, kan det være dere har ulike personligheter eller referanserammer. Dere oppfatter helt enkelt ting forskjellig.

Det kan også hende dere har forskjellig grad av selvfølelse. Kanskje en har jobbet mer med seg selv og tør være mer ærlig om både det som fungerer og ikke i forholdet.

Ta forholdstesten

En annen grunn til sprik kan være at de ene anser at det er viktigere at et forhold er «godt» og derfor ikke vil erkjenne at det finnes områder som ikke er bra. Bruk eventuelt parterapi så dere kan bli bedre til å skape en felles forholdsplattform, om dere vil det, eller bestem dere for å gå hver til sitt.

Kilde: Atferdsterapeut Nina Jansdotter og Expressen.

Denne artikkelen sto først på trykk i Dagbladets magasin God torsdag 05.04.2012.

Ta forholdstesten