Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie

Ta med teltet - da får du Trolltunga helt for deg selv

Vil du unngå turisthordene på Trolltunga? Oppleve både soloppgang og solnedgang fra toppen? Sov i telt og få klippen helt for deg selv.

TOPP MED TELT: Overnatter du i telt, får du området nesten helt for deg selv. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
TOPP MED TELT: Overnatter du i telt, får du området nesten helt for deg selv. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg så et bilde av Trolltunga på Instagram. Siden har jeg hatt en drøm om å dra hit, sier australske Emily Fairweather (29).

NYDELIGE NORGE: Trolltunga stikker ut, som en tunge, 700 meter over det vakre Ringedalsvannet i Odda kommune. Foto: Trolltunga Active
NYDELIGE NORGE: Trolltunga stikker ut, som en tunge, 700 meter over det vakre Ringedalsvannet i Odda kommune. Foto: Trolltunga Active Vis mer

Hun har meldt seg på den samme guidede teltturen som oss: En luksusversjon av fjellturen, der guiden ordner frokost, lunsj, middag og telt. Og det er en internasjonal gjeng som skal på tur: Her er Sør-Afrika, Australia, Singapore og Italia representert. Trolltunga er blitt en superstjerne, som folk fra hele verden vil se.

100 000 i året

– I 2010 besøkte 800 personer Trolltunga. I fjor var det 100.000, sier Kenneth Warvik (27) som er guide og medeier i Trolltunga Adventures.

– Folk fra hele verden kommer for å ta det ikoniske bildet de har sett på sosiale medier, men alle er ikke like forberedt, sier han.

Den norske fjellheimen kan være lunefull, og fotturen er nesten tre mil lang. Sånt kan skape trøbbel for dårlig skodde turister. Forbi vandrer folk i olabukser og sandaler, og noen tror de kan kjøre helt opp. Om du skulle lure: Den eneste måten å komme seg til Norges mest spektakulære steinformasjon er til fots. Det tar omtrent fem timer – hver vei!

Nasjonalsymbol

Det første bildet av Trolltunga stammer fra 1967 og ble tatt av kameratene Andreas Vodahl og Barthold Hagemann. De hadde jobbet med kraftutvikling i Tyssedal og lagt merke til den utstikkende steinformasjonen. Bildet hadde de ønsket å ta i over 50 år, men det var først denne solfylte sensommerdagen at alt klaffet.

PÅ TUR: Turen til Trolltunga er godt merket. Husk gode sko! Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
PÅ TUR: Turen til Trolltunga er godt merket. Husk gode sko! Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

12 000 postkort og 85 400 emneknagger på Instagram senere er Trolltunga blitt et nasjonalsymbol. Men turen til Trolltunga handler om mer enn luftige selfies.

– Dette er akkurat slik jeg så for meg at Norge skulle være, sier Filippo Testa (42) på vei opp mosedekte steinrøyser mot Mågelitopp – den bratteste og mest krevende delen av fotturen.

Premien er speilblanke fjellvann og sildrene bekker med drikkeklart vann. Det er Norge på sitt beste.

Vakker utsikt

Stien fortsetter slakt nedover mot Tyssehøl og videre mot klippene.

– Jeg vet om det perfekte lunsjstedet, sier guiden Kenneth.

Vi bretter ut sitteunderlagene på en gressfylt kant, 500 meter over Ringe- dalsvannet. De hvite skyene speiler seg i det blikkstille vannet og solen gir roser i kinnene.

– Der ser dere Folgefonna, Norges tredje største isbre, sier Kenneth mens han deler ut matpakker med brødskiver smurt med gulost, avokado og soltørkede tomater.

Men Donnet Dumas (31) fra Sør-Afrika har noe mer eksotisk i sekken.

– Vil noen smake tørket sebra, spør hun og tar frem en pose.

Mer eksotisk nistepakke skal man lete lenge etter.

Køsystem

I det vi ankommer Trolltunga smyger det seg et gåtefullt skylag innover mot steinklippen. Den lever opp til navnet sitt. Dette er Dovregubben, som har fått sin store tunge omgjort til stein.

– Wow, det er vakkert. Og veldig mystisk, sier Filippo og stiller seg i den 15 minutter lange køen.

Ja, du leste riktig: For at alle skal få muligheten til å ta det perfekte bildet helt alene ute på klippen, er det køsystem oppe i høyfjellet.

Telt og lavo

GOURMET: Glem svette matpakker og posesuppe: På guidet tur til Trolltunga venter også kulinariske godbiter. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
GOURMET: Glem svette matpakker og posesuppe: På guidet tur til Trolltunga venter også kulinariske godbiter. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Øyeblikket foreviges med kamera, men naturopplevelsene ender ikke ved Trolltunga. – De aller fleste snur her og går tilbake igjen. Men festen har så vidt begynt, sier Kenneth og viser vei forbi den populære steinformasjonen. Her venter vakker natur med irrgrønn mose og enda en spektakulær klippe.

– Dette er den originale Prekestolen, forteller Kenneth. Klippen ligner en opphøyd talerstol, og herfra har vi faktisk den samme vakre utsikten som fra Trolltunga. Men uten kø. Det er til alt overmål bare noen meter unna teltplassen, som er utstyrt med tre telt og en lavvo. Mens vår veiviser i norsk natur koker te og kaffe på en primus, setter resten av oss ved kanten av fjellet.

Bålkos

Solen begynner sakte, men sikkert å dale ned bak Ringedalsvannet. Så er det middagstid, og det er reinsdyrgryte på menyen. Før turistenes inntog, var dette beite for villrein. Og akkurat som sebra er eksotisk for oss, er reinsdyr eksotisk for våre utenlandske turvenner.

PÅ REKKE: Det er ingen grunn til å gå alene langs stien til ikoniske Trolltunga. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
PÅ REKKE: Det er ingen grunn til å gå alene langs stien til ikoniske Trolltunga. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

– Dette var veldig godt. Reinsdyr har en mildere smak enn sebra, sier Donnet og ler.

Solen forsvinner bak fjellene, og natten smyger seg på. Tekanna sendes rundt, og føtter og sko varmer seg på det knitrende bålet. Det er en letthet blant oss alle. Kanskje er det vissheten om at en varm sovepose venter, eller det faktum at vi vet at vi har Trolltunga og Prekestolen helt for oss selv. Om kun for én natt.

NYE VENNER: Turfolk fra hele verden har fått smaken på norsk natur. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
NYE VENNER: Turfolk fra hele verden har fått smaken på norsk natur. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer