Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ta vanntesten på jerngryta

Slik utnytter du den best mulig.

VANNTESTEN: Dypp fingrene i vann, og knips det på gryta. Fordamper vanndråpene med én gang, er gryta klar til bruk. Foto: ELISABETH DALSEG
VANNTESTEN: Dypp fingrene i vann, og knips det på gryta. Fordamper vanndråpene med én gang, er gryta klar til bruk. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Å lage mat i støpejernsgryter og -panner er en enkel og «gratis» måte å få i seg ekstra jern på. Og behandler du jernpanna di riktig, varer den i generasjoner.

- Noe som er viktig, er at du lar stekepanna bli skikkelig varm før du har mat i den, sier Dorthe Højrup Nielsen, kommunikasjonssjef hos Le Creuset, blant annet kjent for sine fargerike emaljerte støpejernsgryter og -panner.

Temperaturen skal være middels høy, du bør holde panna unna alt som heter full varme generelt, og boost-funksjonen på induksjonstoppen spesielt.

- La panna varme seg langsomt opp så den blir helt varm, også godt opp på siden, da virker den som den er tenkt, sier Højrup Nielsen.

En ordentlig varm jerngryte er for eksempel perfekt å koke indirekte i, litt som prinsippet med dynegrøt. Når gryta først er varm og vannet med risen har kokt opp, setter du bare gryta til side, og en time seinere har du ferdigkokt varm ris.

Ta vanntesten Når vet du om panna er varm nok?

Den offisielle anbefalingen er at panna skal stå i åtte-ti minutter før du har smør eller olje og matvarer i den, men har du induksjonsovn, kan det hende du klarer deg med litt kortere tid. Højrup Nielsens ovn er såpass effektiv, selv på halv effekt, at det gjerne holder med seks-sju minutter før stekepanna er helt varm.

Hun har et smart tips for hvordan du sjekker at panna er varm nok. Ikke bare i bunnen, men også opp langs sidene.

- Ha litt vann på hendene og rist det av mot den varme panna. Når den er så varm at vannet ikke blir liggende, men fordamper med det samme, er den varm nok.

SOM TEFLON: En vel brukt jernpanne skal være nesten like enkel å steke pannekaker i som en teflonpanne. Foto: BERIT NJARGA
SOM TEFLON: En vel brukt jernpanne skal være nesten like enkel å steke pannekaker i som en teflonpanne. Foto: BERIT NJARGA Vis mer

Dette gjelder også langs sidene av panna.

Kjøl sakte ned Akkurat som du bør gi jerngryta tid på å varme seg opp, bør du la den få tid til å avkjøle seg. Det gjør den best på en kald plate eller på kjøkkenbenken med en bordskåner.

Ikke fall for fristelsen til å sette den i kjøkkenvasken. Det kan få fatale følger for panna.

- Slår du kaldt vann på glovarmt støpejern, kan det i verste fall sprekke, sier Højrup Nielsen.

Emaljen på panna har heller ikke godt av brå nedkjøling, selv om dette ikke nødvendigvis vil påvirke funksjonen.

Vask med såpe og vann Det er viktig at gryter blir skikkelig rengjort. Hvis mat- og fettrester blir sittende fast i belegget, vil gryta dessuten miste litt av evnen sin.

Men skal de vaskes med varmt eller kaldt vann, med eller uten såpe?

Her er det forskjellige skoler. Mens noen tviholder på at såpe tørker ut jernpanna og sverger til varmt vann, er det andre som ikke kaller det vaske med mindre det er såpe i vannet.

Her får du selv vurdere i forhold til hvilken mat du har laget, har du hatt matvarer som blir lett bedervelige, som kylling eller skalldyr i panna, vil vi alltid anbefale at du bruker såpe. Men har du laget en grønnsaksbasert rett, som ratatouille, er det ikke like nøye.

Opplever du at jerngryta er tørr etter vask, setter du den bare inn med litt vegetabilsk olje. Sett den tilbake på komfyren og varm lett opp, før du lar den avkjøle seg.

Håkon Buen, daglig leder i Nr 7 Agentur, som blant annet fører jernprodukter fra svenske Skeppshult, sverger til jernpanner i hverdagen. Og hemmeligheten er å bruke rikelig med fett.

- Jo mer du bruker den, jo bedre blir den - en godt brukt jernpanne skal oppleves nesten som om du har en teflonpanne, sier Buen til DinSide.

Les mer: Slik rengjør du jerngryten

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Smart triks: Sånn deler du en håndfull tomater i en håndvending
Rekker ikke vispen helt ut i kanten? Slik stiller du inn kjøkkenmaskinen din

VÆR SNILL MED JERNPANNA: Så har du den for resten av livet, sier Dorthe Højrup Nielsen.   Foto: ELISABETH DALSEG
VÆR SNILL MED JERNPANNA: Så har du den for resten av livet, sier Dorthe Højrup Nielsen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hele Norges coronakart