VERDIBEWVARING: Er du nøye med vedlikeholdet av bilen din, er den også mer verdt for deg når du skal selge den. Her er Lone og Boye klar for vårpussen. Alle foto: TORMOD BRENNA
VERDIBEWVARING: Er du nøye med vedlikeholdet av bilen din, er den også mer verdt for deg når du skal selge den. Her er Lone og Boye klar for vårpussen. Alle foto: TORMOD BRENNAVis mer

Ta vårpussen på alvor

Jo bedre du tar vare på bilen din, jo mer får du igjen for den når den skal selges. Her er sjekklista.

(Dagbladet): Det nærmer seg sommer, og det er tid for vårpussen - også for bilen. Og den bør handle om mer enn å legge om til sommerdekk.

- En bil er en stor investering for de aller fleste av oss. Den faller i verdi hele tiden, men målet må jo være at verdiforringelsen blir så liten som mulig, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobilforbund.

- En skikkelig vårpuss av bilen kan ses som en investering i en verdibevaring. Gjør du det samvittighetsfullt og grundig, får du igjen for investeringen den dagen du skal selge bilen, sier han.

Få bort saltet De fleste liker å ha en bil som ser bra ut, men i følge Engebretsen handler det ikke bare om at bilen skal være skinnende ren.

- Det farligste for bilen er ofte det du ikke ser, sier han.

MOTORVASK: Mororrommet trenger også en rengjøring, men vær forsiktig med høytrykk.
MOTORVASK: Mororrommet trenger også en rengjøring, men vær forsiktig med høytrykk. Vis mer

- Salt for eksempel, fungerer gjerne som bindemiddel og fester skitt til bilen. Hvis saltet får lov til å bli liggende over lengre tid, kan det føre til enhver bileiers store mareritt: Rust.

- Det er derfor viktig å fjerne saltet, også på steder du ikke ser, sier han.

- Foruten å vaske bilen godt utvendig, er det også viktig å spyle god oppunder skjermene, under selve bilen og bak hjulene.

- Med såpe?

DEKKSIKFT: Ta deg bryet med å vaske vinterdekkene før du lagrer dem for sommeren. Da holde de seg bedre.
DEKKSIKFT: Ta deg bryet med å vaske vinterdekkene før du lagrer dem for sommeren. Da holde de seg bedre. Vis mer

- Bruk gjerne en avfettingsvæske, men sørg da for å lese veiledningen nøye, væsken skal ikke sitte på for lenge.

Forsiktig med høytrykk
Motorrommet bør også få seg en vask i ny og ne.

- Også her kan det brukes avfettingsvæske, men vær forsiktig med høytrykksspyleren inne i motorrommet. Jeg anbefaler også at du taper over lokket til bremsevæskebeholderen før du spyler, sier NAF-eksperten.

Få ut fukt Vinteren setter gjerne sine spor - også inne i bilen din.

Stadige innstigninger med snø og slaps på fottøyet samler seg gjerne opp og blir til fukt i tepper og matter.

- Det er viktig å ta ut tepper og matter, og å sjekke om det er fukt i selve gulvteppet. I såfall bør det luftes. Kanskje bør du også vurdere en tepperens, sier Engebretsen.

VASK: Å vaske bilen har andre effekter enn en blank og fin bil. Hyppig vask hindrer at skitten gror fast i lakken.
VASK: Å vaske bilen har andre effekter enn en blank og fin bil. Hyppig vask hindrer at skitten gror fast i lakken. Vis mer

- Og glem ikke å vaske vinduene skikkelig - på innsiden. Her slurves det en god del. Men husk at rene vinduer bedrer trafikksikkerheten betraktelig, sier han.

Lakkrens og polering Mange eksperter anbefaler deg å polere bilen to ganger i året for å ta vare på lakken, og glansen i den.

- Men før du polerer bør du sjekke om lakken har fått noen steinsprutskader i løpet av vinteren. I så fall bør disse repareres før poleringen foretas. En liten steinsprutskade med påfølgende lakksår, kan fort utvikle seg til rustdannelse, sier Engebretsen.

- Generelt vil jeg også anbefale en lakkrens før det poleres. Den fjerner både oksidasjon, fastgrodd skitt og asfaltpartikler, sier Engebretsen. 

for de fleste er det grei skuring å polere bilen selv. Men det er viktig å følge veiledningene til produktene som benyttes. Best resultat får du ved å bruke en poleringsmaskin da denne utvikler varme som hjelper til med å arbeide poleringsvoksen inn i lakkens porer.

- Maskin er ok, men husk at den må være i bevegelse hele tiden, sier Engebretsen, som også har et godt råd for å bevare effekten av poleringen lengst mulig:
 
- Bruk bilshampo med voks og ikke for varmt vann. Husk at varme er med på å åpne lakkens porer, noe som bidrar til at polishen raskere forsvinner.