Tabbene som kan koste deg arven

Tabbene som kan koste deg arven

- Mange blir skuffet når arven skal fordeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mange familier vet man hva mor og far ønsker. Men så lenge det ikke finnes noe gyldig testament, hjelper det for eksempel ikke at foreldre synes at sønnen som har hjulpet masse til på landstedet, burde arve den, sier sier Pål Hernæs, advokat i Help Forsikring.

Tall fra Help Forsikring viser at mens bare 10 prosent har skrevet testament, har over dobbelt så mange en form for annen avtale. Disse avtalene vil ikke stå seg dersom arvingene er uenige.- Mange blir skuffet når arven skal fordeles, fordi de trodde alle var enige om hva som skulle skje med gården, hytta eller huset etter foreldrenes bortgang. Noen gjør et ærlig forsøk på å avtale hva som skal skje med det de eier når de dør, men de roter det til fordi de ikke har opprettet et gyldig testament, sier han.Ingen kan hindre deg i å gi bort hele arven til hvem du vil så lenge du lever.- I levende live kan du gjøre akkurat som du vil med verdiene dine. Ønsker du å gi bort hus, hytte og penger til ett av barna, på bekostning av de fire andre, er det fritt fram, sier Hernæs.

På papiret

En vanlig feil mange gjør, er at de bare gir bort arv på papiret – uten at arven rent faktisk går over til mottaker.- Ett eksempel er at foreldrene gir bort hytta til den ene datteren og gir seg selv bruksrett så lenge de lever. Men mor og far fortsetter å betale strøm og kommunale avgifter. Når foreldrene er borte, kan det bestrides om gaven har hatt realitet før giverens død. Dermed risikerer man at fritidseiendommen går inn i boet og fordeles som arv, sier Hernæs.Arvereglene har ikke betydning for det du gir bort mens du lever. Men der det kan såes tvil om arven faktisk er gitt bort mens du lever, kan øvrige arvinger hevde at gaven ikke egentlig ble overført før etter arvelaters død – med mindre man har opprettet testament.Selv om man har testament, kan disposisjonen bli kjent ugyldig. For eksempel dersom gaven krenker pliktdelsarven.- Hvis boligen din er alt du eier, og du har to barn, kan du ikke testamentere huset til den ene. Da vil testamentet bli kjent delvis ugyldig, sier Hernæs.

Urettferdig

- Mye av roten til familiekonflikten bunner trolig i at mange foreldre overlater arveoppgjøret til barna. Jeg synes flere bør skrive testament slik at de etterlater seg en oppskrift på hvordan ting skal fordeles, mener Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB..Så mange som én av sju har vært involvert i familiekonflikt som følge av arveoppgjør, viser en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB.Det er ikke like lett bare å dele bolig, hytte og eiendeler i like store biter, påpeker Sandmæl.- Her spiller affeksjonsverdi inn – og også økonomi. Det vil alltid være noen som føler at delingen blir urettferdig. Arveloven må følges, men med testament kan man skjevfordele. Barna har plikt til å arve en million fra hver av foreldrene, resten kan altså fordeles slik man vil, men det forutsetter at man skriver testament. I tillegg kan det være lurt å skrive i testamentet hvem som skal arve hva, slik at man slipper å krangle om hytta, båten, maleriene eller boksamlingen, sier hun.Testament er også nødvendig hvis man ikke ønsker at arven skal fordeles etter arveloven.- Har du kjøpt en bolig med samboeren din og ønsker at hun eller han skal bli sittende med boligen, kan det være lurt med testament. Har dere ikke barn kan du testamentere bort alt til samboeren. Har dere barn skal barnet arve to tredjedeler, men du kan testamentere bort den frie tredjedelen til samboeren din.

Vanskelige forhold

- Har du barn fra et tidligere forhold og ønsker å sikre ny partner, er det helt nødvendig å ha testament, sier Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren.Ofte har barna et godt forhold til fars eller mors mye partner så lenge den biologiske forelderen er i live. Men etterpå blir det gjerne vanskelig.- Jeg har hørt historier om at barn allerede i begravelsen henvender seg til den nye partneren og sier at huset skal selges, og at hun eller han har to uker på seg til å pakke. Noe slikt er det verste som kan skje. Partneren er gjerne full av sorg og får dette på toppen, sier Bergo.Å skulle ha et økonomisk fellesskap med stebarn er sjelden enkelt, påpeker hun.- Det er jo greit så lenge man vet på forhånd at barna skal ha hele arven, da må man rett og slett ta noen grep for å sikre seg selv hvis partneren skulle bli borte. Dødsfall kan skje veldig fort. I en slik fase har barna gjerne nok med å tenke på seg selv og å skulle betale regninger. Det er ikke alltid de er så lydhøre for stefar- eller stemors behov, sier Bergo.

Avdødes ønsker

Også når mor og far har sterke ønsker om hvilke av barna som skal få hva, bør man opprette testament, sier hun.La oss si at mor og far har tre barn – og et landsted på Larkollen. Alle barna har lyst på dette landstedet, men foreldrene mener innerst inne at det ett av barna best skikket til å overta. De ønsker at dette barnet skal ta over til markedspris. Da må de få dette ønsket ned på papiret, sier Bergo.Jussen legger stor vekt på ønskene til avdøde, påpeker hun.- Det spiller ingen rolle om det gjelder et landsted, et flygel eller andre ting som avdøde ønsker at noen skal få i arv. Hvis det ikke er skrevet ned, men bare noe foreldrene har uttrykt muntlig, kan man ikke regne med at ønsket blir fulgt, sier Bergo.

- En lettelse å få det unnagjort

Etter at Bjørn Tore Bråten (48) og samboeren Lisbeth Ronesen (48) hadde bygget seg hytte, fant de ut at det var på tide å få ned på papiret hvem som skulle arve hva.

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE!

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

LES LENGRE - BETAL MINDRE

1 ÅR

795 kr

(Fornyes til 795,-/år)

  • Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer