UNNGÅR SAMLEIE: Blant kvinner som opplever vaginal atrofi, sier 61 prosent at tilstanden gjør at de unngår å være intime med sin partner. En av fem norske menn sier at deres partners vaginale atrofi gjør at de føler seg seksuelt frustrerte. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com.
UNNGÅR SAMLEIE: Blant kvinner som opplever vaginal atrofi, sier 61 prosent at tilstanden gjør at de unngår å være intime med sin partner. En av fem norske menn sier at deres partners vaginale atrofi gjør at de føler seg seksuelt frustrerte. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com.Vis mer

Tabu-symptomet gjør sex smertefullt

Vaginal atrofi gjør sex smertefullt. Det kan behandles.

Hetetokter og svette netter er kjente symptomer på overgangsalder. Mindre kjent er tilstanden vaginal atrofi.

Denne tilstanden påvirker nesten halvparten av alle kvinner etter overgangsalderen, men også unge kvinner som nettopp har født.

En internasjonal undersøkelse, gjennomført av Strategy One på vegne av Novo Nordisk, viser at over 60 prosent av kvinner med vaginal atrofi unngår å være intime med sin partner.

Nær halvparten av alle kvinner påvirkes av dette symptomet som en følge av overgangsalderen, men få vet at plagene kan behandles.

Tilstanden Vaginal atrofi er en kronisk tilstand etter overgangsalderen som skyldes fallende østrogennivå.

Tilstanden innebærer symptomer som skjedetørrhet, kløe og smertefullt samleie.

Vaginal atrofi kan ha betydelig innvirkning på livskvalitet, og dersom tilstanden ikke behandles, kan den føre til langvarige, urogenitale problemer, deriblant inkontinens.

I følge undersøkelsen viser det seg at opp til 45 prosent av kvinner som har vært igjennom overgangsalderen, har kjent symptomer på vaginal atrofi. På tross av den høye forekomsten, venter mer enn halvparten av de berørte mer enn tre år før de søker behandling.

Også vanlig etter fødsel Åsle-Marit Ullern, lege og spesialist i gynekologi, forteller til Kvinneguiden at man merker det først i form av tørrhet ved samleie.

- Etterhvert sårhet, kanskje svie og eventuelt endret utflod - vanligvis svært lite etter overgangsalder. Man har også lett for urinveisinfeksjoner. Kvinner kan også merke mer til fremfall av kjedevegger enn før, eventuelt nedtrykk. Man har også lettere for å få kroniske hudsykdommer i området, sier Ullern til Kvinneguiden.

Dette kan hos noen merkes i årene før man mister mens, men er vanligere noen år etter at siste mens kom.

Legen forteller at dette er en del av aldersforandringer som noen kvinner merker mer til enn andre, men også unge kvinner kan oppleve problemet etter at de har født.

- Mange kvinner kjenner mye på det samme i ukene etter en fødsel, da slimhinnene også er skjøre og østrogennivået ligger i kjelleren, sier Ullern.

- Bruk østrogen Dessverre er det ikke så mye man kan gjøre for å forebygge vaginal atrofi, forteller Ullern:

- Men det lønner seg å bruke lokale østrogener i tidlig fase av plager for å bevare en så god vaginal helse som mulig, sier hun.

Tabubelagt tema Ullern mener mye av grunnen til at kvinner venter med å få hjelp er at symptomene på vaginal atrofi sjelden nevnes.

-Vaginal atrofi er fremdeles sett på som et tabu i Norge. Mange kvinner søker ikke behandling fordi de enten synes det er pinlig å snakke med legen eller partneren sin. Ellers godtar de symptomene som en naturlig del av det å bli eldre, og tror det ikke kan behandles, sier Ullern.

Hun sier det er viktig for par å være obs på innflytelsen vaginal atrofi har på forholdet. Og enda viktigere - å snakke med legen om plagene ettersom det finnes effektiv behandling.

- Det er av mange årsaker synd at kvinner ikke søker hjelp når behandling er tilgjengelig. Kvinnene fortsetter å lide i stillhet. Dette er spesielt frustrerende når man for eksempel ser hvor mye vanligere det har blitt å snakke om ereksjonsproblemer hos menn, sier Ullern.

Gjør sex smertefullt 58 prosent av de norske kvinnene i undersøkelsen anerkjenner at hovedgrunnen til at de unngår sex med sin partner, er at vaginal atrofi har gjort sex smertefullt for dem.

Samtidig sier nærmere tre av ti norske kvinner at symptomet har gjort at de kutter ut sexen med sin partner helt.

- Det tydelig at mange kvinner og deres partner etter overgangsalderen helt unødvendig holder ut med et mindre tilfredsstillende sexliv på grunn av vaginal atrofi, sier Ullern.

Norske menn mest sexfrustrerte En tredel av de norske kvinnene med vaginal atrofi sier at de er bekymret over at symptomene kan ha en langvarig innvirkning på forholdet til sin partner.

Blant kvinner som opplever vaginal atrofi, sier 61 prosent at tilstanden gjør at de unngår å være intime med sin partner.

Dette gjenspeiler også responsen fra mennene i undersøkelsen. En av fem norske menn sier at deres partners vaginale atrofi gjør at de føler seg seksuelt frustrerte.

TABUBELAGT: Vaginal atrofi er ifølge Åsle-Marit Ullern et tabubelagt tema. Foto: COLOURBOX
TABUBELAGT: Vaginal atrofi er ifølge Åsle-Marit Ullern et tabubelagt tema. Foto: COLOURBOX Vis mer

Dette er det høyeste tallet blant alle de ni landene som ble undersøkt.

- Kvinner må sørge for jevnlig å diskutere problemet med legen sin. Når kvinner bruker østrogenbehandling, er det avgjørende at de fortsetter med det hvis de vil forbedre underlivshelsen og opprettholde fordelene, sier Ullern og understreker:

- Snakk med legen din om det. Det finnes god og enkel hjelp å få, og det er behandling beheftet med svært lite bivirkninger. Det er aldri påvist noen farlige langtidsbivirkninger av å bruke lokale østrogener. Snakk også med partner om det. Det tar litt tid før effekten av behandlingen merkes. Bruk glidemiddel/oljer i tillegg ved samleie, råder legen.

Om undersøkelsen: Undersøkelsen CLOSER (CLarifying vaginal atrophy?s impact On SEx and Relationships) er en spørreundersøkelse utført av Strategy One (i samarbeid med Ipsos MORI) på vegne av Novo Nordisk.

Undersøkelsen ble gjennomført med 4100 post-menopausale kvinner i alderen 55-65 som hadde vært ferdig med menstruasjonen i minst 12 måneder og har opplevd vaginal atrofi.

I tillegg til disse deltok også 4100 mannlige partnere av post-menopausale kvinner i alderen 55-65 som hadde vært ferdig med menstruasjonen i minst 12 måneder og har opplevd vaginal atrofi.

Deltakerne er fra ni ulike land: USA, Storbritannia, Canada, Danmark, Sverige, Finland, Frankrike, Italia og Norge.

Målene for denne forskningen har vært å oppnå en bedre forståelse av virkningen vaginal atrofi har på intimitet og relasjoner, både fysisk og følelsesmessig, og å finne ut hvordan man kan oppmuntre til positive samtaler mellom menn og kvinner om dette emnet.

Studien har også sett på den positive effekten lokal østrogenbehandling kan ha på de berørte parters forhold.

Les også:
Oralsex? Les dette først
Vil du ha mer sex? Ikke glem dette
Hvor er a-punktet, r-punktet og u-punktet?

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.