Tacodietten - endelig en diett hvor du kan spise taco hver eneste dag

Taco bare på fredag? Det er så 2015.

TACODIETTEN: Årets hotteste - i flere av ordets betydninger - diett er The Taco Cleanse, som går ut på at man erstatter alle månedens måltider med taco. Foto: METTE RANDEM
TACODIETTEN: Årets hotteste - i flere av ordets betydninger - diett er The Taco Cleanse, som går ut på at man erstatter alle månedens måltider med taco. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har et forsett for 2016. Jeg vil forstå dietter.

Hva driver tilsynelatende fornuftige folk til å kaste seg over uvitenskapelige og tåpelige kostholdsendringer som nesten alltid (eller alltid) fører til nederlag?

Årets hotteste - i flere av ordets betydninger - diett er «The Taco Cleanse». Det er både en diett, og en renselseskur («cleanse» på engelsk).

Bare taco Den går i korte trekk ut på at man erstatter alle dagens, ukas, månedens måltider med taco, og tilhørende drikke.

Tanken er at du - i stedet for å bli frarøvet din favorittmat, og leve i en selvpålagt unntakstilstand av nød og deprivasjon - skal spise det du liker best.

Og hva er det du liker best? Det er folka bak dietten, Wes Allison, Stephanie Bogdanich, Molly R. Frisinger og Jessica Morris overbevist om at er taco.

Nyt livet Teamet bak reklamerer med at det «endelig er en diett hvor du kan nyte livet.»

I tillegg til taco, er det rom for tacotilpasset drikke, som margarita. Du skal følge denne dietten i en hel måned.

Det som er bra med The Taco Cleanse, er at du, i motsetning til andre dietter, kan kose deg underveis.

TAKKER TACOEN: - Min pragmatiske og småkritiske lesning av The Taco Cleanse har inspirert meg til å spise en skikkelig god veggistaco av og til. Her med sopp, avokado og limemarinert kokos. Foto: METTE RANDEM
TAKKER TACOEN: - Min pragmatiske og småkritiske lesning av The Taco Cleanse har inspirert meg til å spise en skikkelig god veggistaco av og til. Her med sopp, avokado og limemarinert kokos. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Bare spør deg selv: Hva vil du foretrekke? En juicediett? Hold-deg-for-nesa-dietten? (Skal gjøre at du får mindre appetitt.) Endetarmsdietten? (Skal gi bedre lokale forhold nettopp der.) Babymatdietten?

Eller en diett der hver dag er fredag? Sammenliknet med konkurrentene, er tacodietten langt å foretrekke. (Alle eksemplene over er faktiske dietter som kvakksalvere tjener penger på å selge til folk.)

Genial Taco-dietten er vel og bra. Eller mer enn bare bra: Den er faen meg genial.

Særlig i USA, hvor alle ingrediensene er lett tilgjengelige, og det dessuten er lett å få tak i taco-fastfood. (Tacodiettens næringspyramide består av frokosttaco, fastfoodtaco og hjemmelaget taco — så terskelen skal være lav.)

Men kanskje spør du deg selv: Virker det?

Det korte svaret er: Naturligvis ikke.

Virker ikke Ingen dietter virker. Ikke renselseskurer heller. Den beste måten å rense kroppen, er å ha innvoller - nyrer, lever, tarmer og kjertler.

Hvis du spiser passe mye mat, passe variert, og drikker passe mye vann, så går det stort sett bra, med mindre du har en eller annen kronisk sykdom. (I hvilket tilfelle du bør du gå til legen, og holde deg langt unna motedietter.)

Noe av det jeg umiddelbart likte med The Taco Cleanse, var at det åpenbart er en spøk. En parodi, harselering med alle andre dumme dietter.

Satire? Boka er kostelig i så måte, med samme alvorlige holde-maska-moro som i nyhetene til satirestedet 5080 eller amerikanske The Onion.

Eller? Kanskje ikke! Jennifer Aniston er etter sigende «henrykt» over dietten. Og hun er kjent som en ganske gæren sunnhetsfantast. Dessuten, oppdager jeg ganske snart, forfatterne snakker ikke om all slags taco.

I tillegg til å være nærmest militante burrito-motstandere - noe som som er morsomt - er de også veganere. Noe som er alt annet enn morsomt.

Ikke noe pulled pork, eller lam bakt i bananblader, eller grillet kylling, eller deilig sjømat, som kan minne meg om den beste tacoen jeg har smakt i mitt liv, i en food truck i Tijuana.

Liksom-mat Det kan være greit. Søtpotet, vintersquash, gryn, kikerter, avokado, sopp - det er veldig mye som er godt i en taco.

Men forfatterne klarer ikke å styre unna veganismens verste svøpe - dens besatte misunnelighet på og etteraping av kjøtteterne. I stedet for ost: liksomost laget av gummi og gulfarge.

I stedet for chorizo: bulgurchorizo, hva nå enn det er. Og tofu! Tofu! Hvis Vårherre hadde ment at vi skulle spise tofu, ville han ha skapt oss uten smaksløker.

Pussig idé Så var det med The Taco Cleanse som med alle andre dietter.

En pussig idé.

Og på samme måte som juice-dietten har fått meg til å innse at det går an å lage skikkelig mange gode juicer, inkludert en favoritt med rødbete, selleri og eple, og «the colon cleanse» har gjort meg enda mer overbevist om at jo mindre man tenker på visse kroppsdeler mens man spiser, jo bedre  - så har min pragmatiske og småkritiske lesning av The Taco Cleanse inspirert meg til å spise en skikkelig god veggistaco, av og til.

Og fortsette å spise alt mulig annet godt resten av måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer