(Dagbladet): - Palmeolje inneholder palmitinsyre, og det er en av to fettsyrer som øker kolesterolet mest. Når nivået av det dårlige kolesterolet går opp, får du mer avleiringer i blodårene, og øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Hos noen kan mettet fett medføre en dobling av det dårlige kolesterolet, sier Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.
Billige verstinger Flere matvarer inneholder palmeolje, og på noen områder ser matvarekjedenes egne merkevarer ut til å være verstinger. Noen av de rimelige tacovariantene inneholder så mye som 20 - 30 prosent av den omstridte palmeolja.
- Palmeolje i moderate mengder er ikke vist å ha negativ effekt, men det er når vi får i oss større mengder av det, at det blir helseskadelig, sier klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør.
Tacobombe For mange kan fredagstacoen bli en real bombe av mettet fett.
- De mettede fettsyrene du finner i palmeolje finner du også i annet mettet fett, og for familier som bruker kjøttdeig, vanlig ost og rømme, og i tillegg tacoskjell og tacochips med palmeolje, kan tacoen inneholde masse mettet fett, sier Sundfør.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger