Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Tacoen du serverer i kveld kan være helsefarlig

Se hvilke du trygt kan spise her.

METTET FETT: Noen av tacovariantene på norske bord kan inneholde så mye som 20-30 prosent av den helseskadelige palmeolja. Foto: COLOURBOX
METTET FETT: Noen av tacovariantene på norske bord kan inneholde så mye som 20-30 prosent av den helseskadelige palmeolja. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Palmeolje inneholder palmitinsyre, og det er en av to fettsyrer som øker kolesterolet mest. Når nivået av det dårlige kolesterolet går opp, får du mer avleiringer i blodårene, og øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Hos noen kan mettet fett medføre en dobling av det dårlige kolesterolet, sier Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.

Billige verstinger Flere matvarer inneholder palmeolje, og på noen områder ser matvarekjedenes egne merkevarer ut til å være verstinger. Noen av de rimelige tacovariantene inneholder så mye som 20 - 30 prosent av den omstridte palmeolja.

- Palmeolje i moderate mengder er ikke vist å ha negativ effekt, men det er når vi får i oss større mengder av det, at det blir helseskadelig, sier klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør.

Tacobombe For mange kan fredagstacoen bli en real bombe av mettet fett.

 VELG TACOEN MED OMHU  Billigvariantenes tacoprodukter inneholder stort sett 20-30 prosent palmeolje, mens Old el Paso nå bruker solsikkeolje i sin tacoserie. Også billigvariantene til Coop er et godt valg, ettersom de bruker rapsolje i sine skjell. Foto: Jacques Hvistendahl
VELG TACOEN MED OMHU Billigvariantenes tacoprodukter inneholder stort sett 20-30 prosent palmeolje, mens Old el Paso nå bruker solsikkeolje i sin tacoserie. Også billigvariantene til Coop er et godt valg, ettersom de bruker rapsolje i sine skjell. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- De mettede fettsyrene du finner i palmeolje finner du også i annet mettet fett, og for familier som bruker kjøttdeig, vanlig ost og rømme, og i tillegg tacoskjell og tacochips med palmeolje, kan tacoen inneholde masse mettet fett, sier Sundfør.

-Taco er en typisk ting som blir spist ofte, og som det ville vært fint om produsentene kunne bytte ut palmeolje med sunnere fett i. Mye av problemet er, at det fortsatt er lov å skrive vegetabilsk olje på emballasjen, og det blir veldig misvisende, ettersom de fleste vegetabilske oljer er sunne, i motsetning til palmeolje, sier klinisk ernæringsfysiolog på Bramat.no, Cathrine Borchsenius.

For mye totalt Flere av produktene på markedet har et palmeoljeinnhold fra 1 prosent og opp til 50 prosent.

- Palmeolje er ikke gift, men en matkilde. Det er greit i små mengder, men ikke når det nærmest blir hovedingrediensen i en matvare, eller at den kommer inn i mange produkter, slik at totalen av det mettede fettet vi spiser blir for stort. Hvis et produkt inneholder mye palmeolje, ville jeg vært meget skeptisk til det. Jeg ville ikke kjøpt det, sier professor emeritus i ernæringsvitenskap, Jan I. Pedersen, ved Universitetet i Oslo.

- En ting er produktene som har over fem prosent, det er uansett et høyt inntak, men selv produkter med små mengder kan føre til høyt totalinntak. Hvis du totalt sett får i deg for mye mettet fett, øker dette kolesterolet, som igjen gir helseproblemer, sier Sundfør.

Pedersen reagerer på at det i mange tilfeller bare står vegetabilsk olje på matvarer vi får kjøpt i Norge.

- Du vet ikke hva den vegetabilske oljen er, og hvis det er de sunne oljene som raps-, solsikke- eller olivenolje, bør det stå på pakka. Når det bare står vegetabilsk olje, får du mistanke om at det er noe muffins, og at produsentene har brukt en billig oljevariant, sier Pedersen.

Farlig for barna Spedbarn skal ha en viss andel mettet fett i kostholdet, men mange barn får i seg for mye mettet fett, gjennom taco, kaker, kjeks og pålegg.

- Hos barn gir ikke inntaket av mettet fett noen konsekvenser der og da, men det er langsomme prosesser som blir akselerert i feil retning, og når de kommer i 40-50-års alderen vil flere dø av hjerte- og karsykdommer enn det burde vært, sier Retterstøl.

- Det er synd at mange billigprodukter har så høyt innhold av palmeolje, for mange velger de rimeligste produktene hele tida, og ender da med et kosthold med for mye mettet fett. Deres barn får det samme kostholdet, og det vil være med på å starte utviklinga av fettavleiring i årene deres, sier Sundfør.

Jobber med saken Palmeoljebruken i egne produkter skal bli bedre, lover matvarekjedene. - Vi har egne fagpersoner på feltet som følger grundig med både på miljøaspektet og helseaspektet. De siste 18 månedene har vi i NorgesGruppen kuttet bruken av palmeolje med 60 prosent, noe som tilsvarer 600 tonn palmeolje. Innen utgangen av 2013 skal egne merkevarer som hovedregel ikke inneholde palmeolje, sier kommunikasjonsrådgiver i NorgesGruppen, Ingrid Solberg Gundersen.

Bærekraftig palmeolje Også ICA har startet jobben med å fjerne palmeolje fra sine egne merkevarer.

 VIL FØLGE BEDRE MED: Elin Gustavsen (28) og sønnen Orion Gustav Ibsen (2 ½) handler ofte det samme når de er på butikken, og leser sjelden på pakkene hva produktene inneholder.
- Jeg var faktisk ikke klar over at noen produkter, og særlig frokostblandinger, kunne inneholde palmeolje. Det høres jo ikke bra ut. Jeg kommer nok til å se litt mer på pakkene neste gang jeg handler nå, sier Gustavsen. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL FØLGE BEDRE MED: Elin Gustavsen (28) og sønnen Orion Gustav Ibsen (2 ½) handler ofte det samme når de er på butikken, og leser sjelden på pakkene hva produktene inneholder. - Jeg var faktisk ikke klar over at noen produkter, og særlig frokostblandinger, kunne inneholde palmeolje. Det høres jo ikke bra ut. Jeg kommer nok til å se litt mer på pakkene neste gang jeg handler nå, sier Gustavsen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Nylig har vi fjernet palmeolje fra flere av våre produkter under Bittles-serien, og lansert to nye produkter i serien uten palmeolje, også fra Delish Revet topping er palmeolja fjernet, den innholder nå rapsolje. Vi jobber kontinuerlig med å fjerne palmeolje der det er mulig, og der vi ikke kan fjerne den jobber vi mot å erstatte den med bærekraftig palmeolje innen 2015, sier kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge, Lise Mette Kjellberg.

Bytter oljene I Coop er målet er å ha fjernet all palmeolje innen utgangen av 2013.

- Tacoserien vår kommer nå med rapsolje, og vi stiller krav til våre produsenter om at de ikke skal bruke palmeolje, og å få dette bort fra produktene så fort som mulig, hvis ikke kan det bli aktuelt å bytte leverandør, sier pressesjef Kristin Paus i Coop.

Paus understreker også at det ikke alltid er brukt palmeolje i produkter det står vegetabilsk olje på.

- Vi forsøker ikke å lure forbrukerne, men hvilken olje som brukes kan variere utfra hvilke oljer som til enhver tid er tilgjengelig på markedet og pris. Dermed slipper vi å produsere ny emballasje hver gang en produsent bytter olje, sier Paus.

Merker godt - REMA 1000 har et uttalt mål om å erstatte all palmeolje med sunnere råvarer innen 2013, og samarbeider med ernæringsfysiologer og andre eksperter for å finne alternativer til palmeolje, og for å kunne nøkkelhullsmerke flest mulige av våre egne produkter, sier administrerende direktør i REMA Trading, Øyvind Simonsen.

USUNN START PÅ DAGEN: Til tross for at Crunchy Müsli og Crunchy med jordbær og yoghurt høres ut som sunne valg, er dette frokostblandinger med 5-10 prosent palmeolje. Kelloggs bruker ikke palmeolje i sine varianter, og ifølge palmeoljeguiden til Grønn Hverdag/Regnskogfondet er også variantene fra Nestlé uten den farlige olja. Foto: Jacques Hvistendahl
USUNN START PÅ DAGEN: Til tross for at Crunchy Müsli og Crunchy med jordbær og yoghurt høres ut som sunne valg, er dette frokostblandinger med 5-10 prosent palmeolje. Kelloggs bruker ikke palmeolje i sine varianter, og ifølge palmeoljeguiden til Grønn Hverdag/Regnskogfondet er også variantene fra Nestlé uten den farlige olja. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Både ICA, NorgesGruppen og Rema1000 merker alle sine egne merkevarer med palmeolje om produktene inneholder dette.

- Det er trygg mat og kvalitet som står i sentrum hos oss. At vi merker produktene med palmeolje er fordi vi ikke vil villede noen, og forbrukerne skal vite hva de får, sier Solberg Gundersen.

 BARNEPÅLEGGET Mange foreldre er nok mest bekymret for sukkeret i sjokoladepåleggene som barna elsker, men i billigvariantene er det også 10-15 % palmeolje.  Foto: Jacques Hvistendahl
BARNEPÅLEGGET Mange foreldre er nok mest bekymret for sukkeret i sjokoladepåleggene som barna elsker, men i billigvariantene er det også 10-15 % palmeolje. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Forbrukerne får et reelt valg og våre produkter er dermed tilpasset de nye norske reglene rundt dette, sier Simonsen i REMA Trading.

Palmeolje i kjeks og sjokolade Sjokolade og kjeks er matvarer med høyt innhold av palmeolje, men her er det liten forskjell på billigmerkene og merkevarene. - Vi tar dette på ramme alvor og jobber med å redusere palmeoljebruken, men det er en utfordring når det gjelder å lage kjeks produksjonsteknisk, ettersom umettede oljer, som solsikkeolje, er for tyntflytende og renner ut av deigen.

- Dessuten er det krevende å endre reseptene som leverer den kjente gode smaken på produkter våre, sier daglig leder i Sætre, Fredrik Strømmen.

Mettet og umettet
Han sier de bruker en miks av både umettede og mettede typer oljer, og at ingen av kjeksene har mer enn 10-15 prosent palmeolje. Flere alternativer har også lavt eller ikke noe innhold av palmeolje.

Freia påskeegg er sjokoladeverstingen på palmeoljeguiden til Grønn Hverdag, med 20-30 prosent palmeolje.

FETT NOK  Smør og margarin er fett i seg selv, og både Bremyk, Soft Flora, Melange og Vita hjertego er uten palmeolje. Foto: Jacques Hvistendahl
FETT NOK Smør og margarin er fett i seg selv, og både Bremyk, Soft Flora, Melange og Vita hjertego er uten palmeolje. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Bytter ikke olje
- Generelt inneholder ikke sjokolade mye palmeolje. Ren mørk eller melkesjokolade inneholder ikke palmeolje i det hele tatt. Men om vi skal ha fyll med bestemte fysiske egenskaper finnes det ikke så mange andre fettvarianter med de samme egenskapene som palmeolje. Freia påskeegg inneholder akkurat den palmeoljemengden som gjør at de får den rette fysiske egenskapen, og dette vil ikke endres, sier Anders Carne i Mondel'z International.

Carne sier Mondel'z International jobber med å gå over til bærekraftig dyrket palmeolje. Rundt to tredjedeler av palmeolja selskapet bruker i dag er sertifisert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!