STORE FORSKJELLER: Er du på jakt etter en saus med mye tomater, les denne testen. Noen av sausene har så lite som 15-20 prosent tomat. Foto: ERIK HELGENESET
STORE FORSKJELLER: Er du på jakt etter en saus med mye tomater, les denne testen. Noen av sausene har så lite som 15-20 prosent tomat. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Tacosaus: Noen har 60 prosent tomat, andre har 15 prosent

Jo mer tomat, jo sunnere.

(Bramat.no): Tacomiddag i form av fylte tacoskjell eller tortillas er et populært måltid i de fleste hjem.

Dette er mat både for voksne og barn. For mange er taco typisk fredagsmat, og kanskje nettopp derfor er det mange som tenker på taco som usunn mat.

Les også: Slik gjør du tacomiddagen ekstra billig.

Men det trenger det absolutt ikke å være.

Slik blir tacoen sunnere Fyller du en taco med stekt kjøttdeig, seterrømme, massevis av ost og lite grønnsaker, blir det ikke et spesielt sunt måltid.

Bruker du derimot karbonadedeig, kjøttdeig av svin eller kylling, eller rent kjøtt som strimlet svin eller kylling, og fyller på med grønnsaker kan tacomåltidet bli vel så sunt som mange andre middager.

Lag ditt eget tacokrydder 

Taco er faktisk en fin måte å få i barna mer grønnsaker på. Kutt opp agurk, tomat, paprika, salat, og bruk gjerne også mais, oliven, bønner, rødløk og jalapenos.

Topper du det med en hjemmelaget guacamole, kanskje til og med en hjemmelaget salsa, får du en middag som får terningkast 6 både på smak og sunnhet.

Slik får du i barna mer frukt og grønt
 
Usunt med tacosaus? Men hva med tacosausen, er den egentlig så sunn? Ingen av de sausene vi har testet har kan sies å være usunne.

Den som har fått lavest terningkast blant annet fordi den inneholder lite tomat og mye sukker, er egentlig ment som en topping som det skal brukes lite av.

I denne testen ser du at taperen, Sticky Fingers Taco Topping har lite tomat, men hele 22 gram sukkerarter pr 100 gram. Vinnerne har 3-5 gram sukker pr 100 gram og mye tomat.

Vil du ha en skikkelig sunn saus, prøv Arne Brimis hjemmelagde tacosaus. Deilig og slett ikke vanskelig å lage.

Den største forskjellen på disse sausene er innholdet av tomat. Mens noen inneholder over 60% tomat, er det andre som ikke har mer enn 15-20% tomat.

Jo mer tomat det er i en saus, jo bedre er det med tanke på sunnhet.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg tacosauser. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker, salt og tomat.

Sukker og salt har trukket ned, mens innholdet av tomat har trukket opp. Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast 5 og den minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

 Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.
Testresultater Santa Maria Taco sauce medium Mye tomat, greit med sukker og salt. Karakter: Produsent: Santa Maria AB Santa Maria Taco sauce hot Mye tomat, greit med sukker og salt. Karakter: Produsent: Santa Maria AB Santa Maria Taco sauce mild Mye tomat, greit med sukker og salt. Karakter: Produsent: Santa Maria AB Coop Tex Mex Taco sauce medium Bra med tomat, greit med sukker og salt. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Coop Tex Mex Taco sauce hot Bra med tomat, greit med sukker og salt. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Santa Maria Organic taco sauce Medium Bra med tomat, greit med sukker og salt. Karakter: Produsent: Santa Maria AB REMA 1000 Tacosaus medium Greit med tomat, greit med sukker, mindre salt enn de fleste andre. Karakter: Produsent: REMA 1000 REMA 1000 Tacosaus hot Greit med tomat, greit med sukker, mindre salt enn de fleste andre. Karakter: Produsent: REMA 1000 First Price Tacosaus hot Greit med tomat, greit med sukker men mer salt enn en del av de andre. Karakter: Produsent: Unil AS First Price Tacosaus medium Greit med tomat, greit med sukker men mer salt enn en del av de andre. Karakter: Produsent: Unil AS Old El Paso Taco sauce medium Ikke spesielt mye tomat, greit med sukker. Karakter: Produsent: General Mills Old El Paso Taco sauce hot Ikke spesielt mye tomat, greit med sukker. Karakter: Produsent: General Mills Old El Paso Taco sauce mild Ikke spesielt mye tomat, greit med sukker. Karakter: Produsent: General Mills Sticky Fingers Supreme taco sauce Ikke spesielt mye tomat, en del sukker. Karakter: Produsent: I USA av Sticky Fingers Norge AS Sticky Fingers Taco topping Ikke spesielt mye tomat. Mye sukker, men denne er ment som en topping der man bruker mindre mengde. Karakter: Produsent: I USA av Sticky Fingers Norge AS Les mer på Bramat.no:
Det perfekte mellommåltidet
Urtemuffins
Slik får du løft på rumpa