Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Tallene er klare: Ikke flere overvektige barn

Barnevekststudien ble lagt fram i dag.

POSITIVE TALL - Aktive barn blir aktive voksne, sier Knut-Inge Klepp, områdedirektør for psykisk og fysisk helse, Fhi. Illustrasjonsfoto: STEINAR HAUGBERG / SAMFOTO / NTB SCANPIX
POSITIVE TALL - Aktive barn blir aktive voksne, sier Knut-Inge Klepp, områdedirektør for psykisk og fysisk helse, Fhi. Illustrasjonsfoto: STEINAR HAUGBERG / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1 av 7 åtteårige gutter og 1 av 6 jenter er overvektige eller har fedme. Andelen har ligget stabilt siden 2008. Dette viser ferske data fra Folkehelseinstituttets (Fhi) Barnevekststudien 2016 som ble lagt fram på Litteraturhuset i Oslo i dag.

Målet, som Norge har forpliktet seg til gjennom WHO, er at andelen overvektige ikke skal øke fram til 2020.

På rett vei - Det kan høres ut som et svakt mål, men det er ambisiøst. Hovedbildet er at det er små endringer, og det er positivt, sier Knut-Inge Klepp, områdedirektør for psykisk og fysisk helse ved Folkehelseinstituttet. 

Fra 1970 og fram til 2000 økte andelen overvektige barn. Siden 2008 har andelen vært stabil.

- Blant de yngste er vi godt på vei å nå målet. Det kan være første indikasjon på at vi er på rett vei, sier Klepp.

Data for Barnevekststudien ble samlet inn høsten 2015. Tredjeklassinger ved 125 skoler deltar i studien. Her blir barna veid, de får målt høyde og livvidde.

Det er fjerde gang Barnevekststudien blir gjennomført. Tidligere har studien vært gjort i 2008, 2010 og i 2012.

Resultatene fra tredjeklassingene kan være et forvarsel om at andelen overvektige i befolkningen er på vei ned.

- Vi håper det. Generasjoner som vokser opp nå opplever en utflating. De får et bedre utgangspunkt for vektutvikling hele livet. Mye tyder på at generasjonen som vokser opp nå har levevaner som gjør dem sunnere. Det er en nedgang i rusmisbruk, tobakksrøyk og kanskje også snus, sier Folkehelseinstituttets direktør, Camilla Stoltenberg, til Dagbladet.

Gir økt risiko Overvekt i barnealder øker risikoen for diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft i voksen alder, skriver Fhi.

- Aktive barn blir gjerne aktive voksne, sier Knut-Inge Klepp.

Gjennomsnittlig livvidde har økt i større grad enn gjennomsnittlig KMI siste tiårene. 6-8 prosent av tredjeklassingene har bukfedme.

- Andelen med bukfedme har ligget stabilt, sier Klepp.

Er barn overvektige eller har fedme, skal de ikke slankes, understreker Klepp.

- For overvektige 8-åringer er aktivitet og sunne kostvaner viktig. Greier de å holde vekta stabil, vil veksten gjøre at overvekt reduseres. Barn skal ikke slanke seg, slankeatferd vil bare gjøre det verre, sier Klepp.

Klasseskille Andelen overvektige øker med alderen. Ved sesjon er omlag 25 prosent av 17-åringene overvektige eller har fedme.

Og det er et klasseskille i overvekt - andelen barn med overvekt eller fedme er lavest i familier der foreldrene har høyere utdanning.

- Barn og unges helse er god, men det er sosiale ulikheter. Det er sosiale ulikheter i overvekt, kosthold og fysisk aktivitet. Barn av foreldre med høy utdanning og høy inntekt kommer bedre ut, Stoltenberg. Disse sosiale ulikhetene gjelder også tobakk og rusmidler, sosial støtte og frafall i skolen.

- Hvorfor er det sosiale ulikheter i barns helse?

-Økonomi er en viktig faktor. Hvor utsatt man er for støy og luftforurensning henger sammen med hvor man har råd til å bo. Dårligere mat, mat med mer fett og sukker, er ofte billigere og lettere tilgjengelig enn sunn mat. Det er ikke hele forklaringen, men en del av den, sier direktør i Fhi Camilla Stoltenberg.

Blir mindre aktive 9 av 10 seksåringer oppfyller anbefalingene om daglig fysisk aktivitet. Blant 15-åringer er det bare halvparten som er nok fysisk aktive.

- Det betyr at det skjer en aktiv avlæring når det gjelder fysisk aktivitet. Høyt utdannede foreldre kompenserer gjerne for dette med fritidsaktiviteter, men hverdagsaktivitet er minst like viktig — å sykle og gå, sier Stoltenberg.

- Aktive barn blir aktive voksne, sier Knut-Inge Klepp.

Det er regionale forskjeller i andelen overvektige barn, viser tidligere studier. Lavest er andelen i Oslo-området, høyest andel er det i nord. I små kommuner er andelen overvektige høyere.

- I mindre kommuner er det ofte ikke lagt så godt til rette for gang- og sykkelveier. Hverdagsaktivitet er viktigst for å unngå overvekt og fedme, sier Knut-Inge Klepp.

Barnevekststudien er en del av rapporten Barn, miljø og helse: Risiko og helsefremmende faktorer. Denne rapporten er en sammenstilling av flere ulike rapporter, og er bestilt av Helse- og omsorgsdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!