Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Havari

Tanner og Nikki solgte alt de eide for å seile jorda rundt, men båten sank første dagen. Da trådte amerikanerne til.

Drømmen ble knust, men så skjedde det noe.

MISTET ALT: Tanner Broadwell og Nikki Walsh hadde forberedt seilturen sin i to år. Etter et døgn på sjøen sank båten. De hadde ikke forsikring, og mistet alt på 20 minutter. Foto: AP / NTB Scanpix
MISTET ALT: Tanner Broadwell og Nikki Walsh hadde forberedt seilturen sin i to år. Etter et døgn på sjøen sank båten. De hadde ikke forsikring, og mistet alt på 20 minutter. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De delte den samme drømmen: Gi opp karrierejaget og rotteracet på land, bosette seg på en seilbåt og ta livet som det kom i sitt eget tempo. De ville se Karibia, kanskje hele verden. Ikke noe stress.

De to unge amerikanerne, Tanner Broadwell (24) og Nikki Walsh (26), solgte alt de eide i Colorado og kjøpte i fjor den 28 for store seilbåten «Lagniappe» i Alabama og bodde i båten i månedsvis mens de gjorde den klar for seilasen.

Tirsdag i forrige uke kastet de loss og satte seil for Key West i Florida, skriver Tampa Bay Times, som forteller historien.

Dagen etter døde drømmen.

Mistet alt på 20 minutter

«Lagniappe» sank nemlig på et sted som kalles John’s Pass i Florida. Det gikk fort. Walsh fikk bare med seg ID-kortene, litt kontanter, mobiltelefonene og hunden Remy før de måtte forlate skuta.

- Jeg solgte alt jeg eide for å gjøre dette, sier Broadwell til avisa.

- Og jeg mistet alt i løpet av 20 minutter.

I to år hadde paret planlagt for eventyret, tatt ekstrajobber og spinket og spart.

Bare for å gå på et skjær etter en dags seilas.

Mørkt og tåke

Det var mørkt og tåke da de to skulle manøvrere inn til Jonhn's Pass for å overnatte. Klokka var kvart på ni på kvelden. Broadwell sto ved roret mens Walsh sto i baugen med ei lommelykt for å lokalisere de grønne og røde bøyene som markerer leden.

Det var noe som ikke stemte. Bøyene syntes å være ute av posisjon. Det stemte ikke helt med kartet. Så smalt det.

«Lagniappe» traff noe under vannet. Nikki falt nesten i vannet. Båten begynte å rulle voldsomt og Broadwell innså at kjølen var borte. Vann begynte å flomme inn, de tok på seg redningsvesten og ringte havnevakta og fikk beskjed om at hjelp var underveis, men at det ville ta 40 minutter før redningsmannskapene ville være på plass.

Dyp fortvilelse

Nikki løp inn i kabinen og rasket med seg det hun kunne. Vannet sto høyt og personlige eiendeler fløt rundt på dørken.

- Jeg sto der bare i fortvilelse. Jeg mistet alt jeg eide. Jeg så tingene mine flyte rundt uten å kunne få tak i dem, sier hun.

En slepebåt ankom omkring en time senere, akkurat i tide. «Lagniappe» var i ferd med å synke, men vannet var for grunt til at redningsbåten kunne gå inntil. Det unge paret måtte hoppe i vannet og svømme bort til redningsbåten.

De kom seg på land, fant omsider et billig motell, og virkeligheten sank inn.

- Jeg hadde alt. Plutselig var jeg i et hotellrom med ingenting, sier Walsh.

Nytt sjokk

Dagen etter ble det enda verre.

Båten var fortapt, for ødelagt til å komme på vannet igjen, og var ikke forsikret. Kystvakten sa at båten måtte fjernes. Det kunne koste opp mot 80 000 kroner. Paret hadde ikke mer en 700 kroner.

Hva som skjer nå, vet de ikke.

Gryende optimisme

Men, så våknet det gode i amerikanerne. Da historien om det uheldige paret begynte å bli kjent, begynte også sympatien - og pengene - å komme inn.

På en konto som ble opprettet for å prøve å hjelpe Tanner og Nikki til å få betalt kystvakten, strømmet det i løpet av tre dager inn over 100 000 kroner fra vilt fremmende mennesker. I skrivende stund er det kommet inn over 15 000 dollar på kontoen - omlag 120 000 kroner.

Nå øyner det unge paret en vei ut av uføret, og fortvilelsen er snudd til en forsiktig drøm.

- Jeg kommer ikke til å gi opp nå. På et eller annet vis skal jeg få en ny båt på vannet, sier Broadwell.

- Vi kan ikke gi opp drømmen vår, sier Nikki Walsh.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!