Tape juletreet på veggen, eller heng pynten på senga

Joda, det kan bli jul uten ordentlig juletre.

At julepynt hører julen til trenger du ikke titte i mange interiørbutikker for å innse. Og det hersker mange og ulike meninger om hvorvidt pynten skal være moderne og trendy, eller tradisjonell og nostalgisk. Kronen på verket når det gjelder julepynt er for de fleste selve juletreet. Noen satser på et praktisk juletre i plast, mens for de aller fleste er det fortsatt den gode gamle ekte julegrana som teller.

Julepynt på liten plass Men hva om du bor i en liten leilighet eller hybel og så gjerne vil ha julehygge, men får litt klaustrofobi ved tanken på å klemme inn et helt tre i den minimale stua? Slapp av, sier interiørnettstedet Apartment Therapy; du kan få jul uten både gran og furu.

Plassmangel ikke noe problem Det kan absolutt være en utfordring å finne julepynt som ikke ruver for mye om du bor trangt, men ikke om du våger å tenke litt utradisjonelt.

- Det finnes en haug av alternative juletrær som ikke kommer til å stjele verdifulle kvadratmetre i hjemmet ditt, lover nettstedet.

- Så om du har sparsomt med plass, bør du kanskje vurdere et av de mange "trærne" som kan henges rett opp på veggen hjemme.

Her er noen av alternativene du kan vurdere over et vanlig juletre i år:

1. Tegn juletreet på et stykke papir og henge på veggen. Her kan du virkelig være kreativ, og enten tegne pynten også, eller lime den på "treet" ditt med tape - gjerne en fargerik variant.

2. Har du tavlemaling på en vegg hjemme - eller en stor tavle - kan du tegne juletreet ditt med kritt. Morsomt og moderne.

3. Heng opp en lyslenke på veggen formet som et tre. For mange er det lysene som er selve stemningen med juletreet, og på denne måten får du det beste av to verdener; lys og plass til overs.

4. Bruk julekortene du får i posten til å lime opp på veggen i form av et tre - på den måten får du vist frem alle de fine kortene som ellers ville støvet bort i en stabel.

5. Bruk japansk dekor-tape, også kjent som washi-tape, og tape et tre rett på veggen.

6. Tape julekuler - eller annen julepynt - på veggen, formet som et tre - eller hva du måtte ønske.

7. Bruk post-it lapper og lim opp, enten på veggen, eller på et stort speil om du har et. Bruk lapper i samme fargeskala, og skriv små søte julehilsener på noen av lappene.

Kreativ på liten plass Det amerikanske interiør- og designnettstedet Style at Home har også gode råd når det gjelder å pynte til jul selv om man bor kompakt.


1. Bruk wallstickers

Det finnes mange flotte og kreative veggklistremerker du kan bruke på veggen om du ikke har plass til et ekte tre. Søk på nettbutikker som Etsy eller Notonthehighstreet.com, og du vil garantert oppdage at julen trenger ikke føles trist og tom uten furu og gran. Disse klistremerkene er lette å sette opp og ikke minst lette å ta ned igjen når julen er over. De fleste wallstickers kan også brukes på overflater som vindu, speil eller kjøleskap.

2. Server julepynten på et fat

Julekuler i en glassbolle eller skål er pent, men allerede mye brukt som dekorasjon- så hvorfor ikke prøve å tenke litt nytt, spør nettstedet.

Stable julekulene på et stett-fat eller etasjefat. Pynt med litt granbar eller andre juleblomster, og vips; julestemningen er servert.

3. Bruk dekorasjoner av glass eller pleksiglass

Å bruke gjennomsiktige møbler er et velkjent triks brukt av designere for å skape mer romfølelse i et kompakt rom. Som regel passer disse også sammen med de fleste andre typer møbler og dekorelementer i et rom. Det samme gjelder for juledekorasjoner. Det finnes nå et vell av moderne juledekorasjoner, både i glass, akryl og pleksiglass, som vil tilføre juleglamour til ethvert rom - uten at det på noe måte føles overfylt eller rotete, uansett hvor liten plass du har til rådighet.

4. Pynt på soverommet

Ikke all julepynt trenger å være konsentrert i stuen, spesielt om stuen ikke er så stor. Spre julepynten litt utover, ofte er det ikke mye som skal til for å skape stemning. Gjør sengen til fokuspunktet i soverommet ved å henge dekorasjoner på hodegjerdet eller i fotenden.

5. Hold deg til noen få fargetoner

Unngå at inntrykket blir rotete ved å holde pynte i noenlunde samme fargetoner.

Her er Tim Reinholdtsen hos interiørbutikken Christian's Essentials i Oslo enig:

- Dersom pynten er i samme «familie», kan du komme unna med flere ting uten at det blir påtrengende, forklarer eksperten til Bonytt.no.

- Å holde pynten til én eller få fargetoner gjør at det ser ut som du har benyttet deg av mindre pynt enn du egentlig har brukt.

Jul på nye måter Interiørstylist Birgitta Roald har også mange gode råd for hvordan man kan skape julestemning, både på liten plass og uten juletre.

- Har du ikke plass til et helt tre kan du jo for eksempel pynte en gren eller kvist, og sette frem i en pen vase på bordet, forklarer Roald til Bonytt.no.

- En stor sylindervase med granbar og lange amaryllus er også veldig flott.

Og har man for eksempel et lite sidebord eller konsollbord, går det fint an å sette et lite mini-tre i en potte på et av disse.

Er det volum som er problemet, så kan man også tenke kreativt råder stylisten.

- Man jo finne furutrær som man kan hogge av alle de nederste grenene og så har man bare stammen, og dermed så rommer ikke så mye ut i rommet. Cedertre er fortsatt veldig fint, litt sånn skeivt og rart og sakralt, og er ikke så veldig volumiøse.

Et annet tips interiøreksperten har for å skape seg julestemning, er å stable vedkubber slik at de har formen av et juletre.

- Så visuelt vakkert, røper Roald.

- Og du trenger ikke ha peis engang!

Tør å prøve nye ting Om du tenker at det kanskje ikke blir helt norsk jul ved å bytte bort grana mot en klistre-tre på veggen, så vit at nordmenn er mer vågale enn mange tror når det gjelder julepynten.

Daglig leder Hanne Borge hos den populære interiør- og livsstilsbutikken Bolina på Stabekk i Oslo forteller for eksempel at et tre de selger godt av er et juletre i eik med telysholdere som passer fint å ha på bordet.

Og i interiørbloggverdenen er det mange som har prøvd seg på både neonfarger og tape-juletre på veggen.

Les også: Nå skal juletrærne være pistrete
Her finner du bilder av lekre julehjem
Nå skal julepynten være rosa og glorete
Slik blir det julerent i en fei

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TIL VEGGS: Du trenger ikke store plassen for å ha plass til et av disse flotte juletrærne. FOTO: The Craft Sparrow/Alison Conkilin-Styled Creative
SMÅTT OG GODT: Du kan få julestemning helt uten gran og furu. Bor du trangt, kan det lønne seg å tenke nytt. FOTO: Alternative Consumer/Apartment Therapy
PYNT SENGEN: Litt julepynt rundt omkring kan skape like mye steming som et stort tre i stua. FOTO: Ragnar Hartvig
KREATIVE TRÆR: Hvorfor ikke lime "juletreet" på speilet eller snekre det rett på veggen? FOTO: Housetohome.co.uk
MODERNE JUL: Sliter du med litt plassmangel, finnes det mange kule og moderne alternativer til tradisjonell julepynt. FOTO: Trendhunter/Produsenten
MODERNE: Neida, du trenger ikke dra en stor gran inn i stua, det kan bli jul på andre måter også. FOTO: Bloomingville/Decowall.co.uk
FOTO: Gardennylane/Produsenten/Ikea
ALTERNATIVT: Sjekk nettbutikker som Etsy og Not on the Highstreet for kule og unike "juletrær". FOTO: Etsy/Flavorwire
DUSE FARGER: Mange sverger til naturtoner om man bor på liten plass. Dette går fint an når det gjelder "juletrær" også. FOTO: Alexandra Grablewski/Woodwoolstool
FOTO: Produsenten/Roaw