MER TID SAMMEN: Alf Svenning Berg (70) har trappet ned til 20 prosent stilling, mens kona Magnhild Sæbø (61) fortsatt er i full jobb. Hun vurderer å ned i redusert stilling for at de skal få mer fritid sammen. Begge jobber ved et rehabiliteringssenter på Rauland i Telemark, hun som helsesekretær, han som konsulent. Alf tok ut 10 prosent AFP i alderen 65-67, og da han nådde 67 år, tok han ut alderspensjon og gikk ned i 33 prosent stilling. – Fra i høst fikk jeg bare lov til å arbeide 20 prosent, og det fikk jeg fortsette med også etter at jeg fylte 70 år. Det har vært greit å tjene litt ekstra, ikke minst fordi vi kjøpte hytte og ønsket å betale ned gjelda raskt. Dessuten trives jeg godt i arbeidsmiljøet og har ikke lyst til å slutte helt, sier han. Kona Magnhild har vært sykmeldt en periode, men hun har jobbet litt deltid underveis og har ikke full opptjening ennå. Dermed kan hun ikke ta ut full alderspensjon ved 62 år. – Jeg har ikke tenkt ferdig ennå, men ønsker å jobbe litt mindre slik at vi begge kan være mer hjemme sammen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MER TID SAMMEN: Alf Svenning Berg (70) har trappet ned til 20 prosent stilling, mens kona Magnhild Sæbø (61) fortsatt er i full jobb. Hun vurderer å ned i redusert stilling for at de skal få mer fritid sammen. Begge jobber ved et rehabiliteringssenter på Rauland i Telemark, hun som helsesekretær, han som konsulent. Alf tok ut 10 prosent AFP i alderen 65-67, og da han nådde 67 år, tok han ut alderspensjon og gikk ned i 33 prosent stilling. – Fra i høst fikk jeg bare lov til å arbeide 20 prosent, og det fikk jeg fortsette med også etter at jeg fylte 70 år. Det har vært greit å tjene litt ekstra, ikke minst fordi vi kjøpte hytte og ønsket å betale ned gjelda raskt. Dessuten trives jeg godt i arbeidsmiljøet og har ikke lyst til å slutte helt, sier han. Kona Magnhild har vært sykmeldt en periode, men hun har jobbet litt deltid underveis og har ikke full opptjening ennå. Dermed kan hun ikke ta ut full alderspensjon ved 62 år. – Jeg har ikke tenkt ferdig ennå, men ønsker å jobbe litt mindre slik at vi begge kan være mer hjemme sammen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Taper tusener på å ta ut pensjon tidlig

Nær seks av ti 62-66-åringer tar ut pensjon samtidig som de fortsetter i jobb. Det lønner seg sjelden rent økonomisk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Ferske tall fra KLP viser at én av to ønsker å jobbe deltid ved siden av pensjon. Det er flest under 30 år som svarer at de ønsker å kombinere jobb og pensjon når den tiden kommer.

– Det er positivt at de unge er såpass villige til å jobbe ved siden av pensjon. Mediebildet de siste årene har nok påvirket de unge. De har skjønt at de enten må jobbe lenger eller akseptere lavere pensjon, sier KLPs pensjonsøkonom Øyvind Røst.

–Mye tyder på at overgangen mellom arbeidslivet og pensjonstilværelsen blir mer flytende i fremtiden. Ikke alle vil ønske å gå av 100 prosent. Det kan være økonomiske grunner til det, men det kan også være at jobben er blitt en viktig del av livet til mange, sier Røst.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn