Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Taperen har 60 prosent mer mettet fett enn testvinneren

Alle deigene blitt sunnere, men pass deg for fett og sukker.

SUNNERE: Alle disse pepperkakedeigene styrer klar av palmeolje. Produsentene har skjerpet seg. Foto: ERIK HELGENESET
SUNNERE: Alle disse pepperkakedeigene styrer klar av palmeolje. Produsentene har skjerpet seg. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Som med test av pepperkaker, er det på en måte merkelig å gjøre en «sunnhetstest» av pepperkakedeig.

Vi spiser ikke pepperkaker fordi vi tror det er sunt.

Likevel velger Bramat.no å teste produkter som dette, fordi vi ser at våre tester har en positiv innvirkning på produsentene.

Tidligere var det flere pepperkakedeiger som innehold palmeolje.

I år er det ingen som inneholder denne typen fett.

Skal du kjøpe pepperkaker på Ikea, kjøp deigen, ikke de ferdige kakene.

I Bramats nylige test av ferdige pepperkaker var det bare pepperkakene fra Ikea som fremdeles inneholder palmeolje.

Mens Ikea i denne testen er en av vinnerne, var det motsatt i forrige test.

Les mer om palmeolje

Ingen store forskjeller Rent ernæringsmessig er det små forskjeller på de pepperkakedeigene som er å få kjøpt i butikkene.

Det som skiller «vinnerne» fra «taperne» er små forskjeller på innhold av sukker, mettet fett, kalorier og salt, som til sammen gjør noen av deigene litt mindre usunne enn andre.

Coops pepperkakedeig har for eksempel 60 prosent mer mettet fett enn testvinneren, Bertil pepperkakedeig

Ingen jul uten pepperkaker Pepperkaker hører julen til, og nå som alle pepperkakedeiger og de fleste pepperkaker er fri for palmeolje, spiller det egentlig liten rolle hva slags pepperkaker eller pepperkakedeig du velger.

Det som teller, er hvor mye du spiser av det!

Blir det noen få pepperkaker innimellom, vil dette verken gå utover vekt eller helse.

Er du derimot en av dem som elsker pepperkaker, og gjerne spiser mange av gangen ofte, vil dette naturlig nok ikke være det sunneste du gjør.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på næringsinnholdet til pepperkakedeiger som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Vi har også valgt å ta med pepperkakedeigen fra IKEA og Baker Hansen, ettersom mange kjøper disse deigene.

For å gjøre en vurdering av næringsinnholdet har vi sammenliknet innhold av kalorier, mettet fett, sukker, protein og salt.

Vi har latt kalorier og sukker telle dobbelt. Mye kalorier, mettet fett, sukker og salt har trukket ned, mens protein har trukket opp.

Ettersom pepperkaker ikke kan sies å være sunt, har vi valgt å gi terningkast 2-4, der 4 er det beste.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Berthas, Bertil pepperkakedeig En av testens vinnere. Mindre sukker, mettet fett og kalorier enn taperne. Karakter: Produsent: Baxt AS IKEA pepperkakedeig En av testens vinnere. Mindre sukker enn taperne. Karakter: Produsent: IKEA systems Pepperkakedeig Et greit alterntiv. Midt på treeet mht innhold av sukker, greit innhold av mettet fett og kalorier. Karakter: Produsent: Meny Berthas pepperkakedeig Et greit alternativ. Mer sukker enn vinnerne. Karakter: Produsent: Baxt AS Bjørken pepperkakedeig Mer sukker enn vinnerne. Karakter: Produsent: Baxt AS Julens klassikere, pepperkapedeig Mer sukker og kalorier enn vinnerne. Karakter: Produsent: Mesterbakeren, Rema 1000 Pepperkakedeig Mer mettet fett og salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Coop Pepperkakedeig, god gammeldags oppskrift Får ikke terningkast på grunn av manglende deklarering Karakter: Produsent: Baker Hansen Les mer på Bramat.no:
Bedre karakter med frokost
Får du ikke trent i førjulstiden?
Sunne, kjappe middager i førjulskaoset