Tar du et bilde av dette motivet, risikerer du en måned i fengsel

Turister trosser fotoforbud daglig. 

FORBUDT: En rekke steder rundt omkring i verden har fotoforbud, som presidentpalasset i Abu Dhabi. Det gir mange turister blaffen i. Det kan koste dem dyrt: Foto: Instagram
FORBUDT: En rekke steder rundt omkring i verden har fotoforbud, som presidentpalasset i Abu Dhabi. Det gir mange turister blaffen i. Det kan koste dem dyrt: Foto: Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere av verdens største severdigheter - og ergo turist-trekkplastre - har strenge fotoforbud.

Det overser en rekke turister glatt. Hver eneste dag dukker det opp bilder på Instagram og andre sosiale medier av motiver underlagt fotoforbud.

Å trosse forbudet kan i verste fall bli en ytterst kjedelig affære, kanskje særlig om du skulle være så «uheldig» at du knipser et bilde av presidentpalasset i Abu Dhabi - og legger det ut.

Det fikk en iransk reisende nylig erfare da han under et besøk i Emiratene la ut et bilde av palasset på Instagram. Ifølge avisa The National hevdet mannen at han ikke hadde sett skiltene som forkynte strenge fotoforbud.

Det hjalp lite, dommeren sendte ham i fengsel for en måned.

Flere andre turister har også blitt framstilt for dommere i Emiratene for angivelig å ha brutt lokale fotoforbud. En 70 år gammel amerikaner ble arrestert for å fotografer i ambassadeområdet i Abu Dhabi, og tre engelske flyspottere ble i fjor arrestert da de dyrket hobbyen sin og fotograferte fly.

I Abu Dhabi er det heller ikke tillatt å fotografere den berømte Formel 1-banen Yas Marina.

Også i Europa

Men du trenger ikke reise lenger enn til England for å finne fotoforbud som brytes daglig.

ULOVLIG: Dette Instagram-bildet, tatt inne i Westminster Abbey, er ulovlig. Foto: Instagram
ULOVLIG: Dette Instagram-bildet, tatt inne i Westminster Abbey, er ulovlig. Foto: Instagram Vis mer

I Westminster Abbey, katedralen som har huset mang en britisk kroning og også flere kongelige bryllup, er tilgjengelig for publikum. Men fotoforbud råder. Det ser ikke slik ut på Instagram.

Leter du, finner du også en rekke turistbilder fra London Tower, der de britiske kronjuvelene oppbevares under streng bevoktning. Forbudet mot å fotografere brytes daglig.

I Italia har en flere severdigheter forbud mot fotografering, uten at turistene lar seg affisere særlig av det.

FORBUD: Det er ikke tillatt å fotografere Michelangelos mesterverk, David-statuen i Firenze. Foto: NTB Scanpix
FORBUD: Det er ikke tillatt å fotografere Michelangelos mesterverk, David-statuen i Firenze. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den berømte David-statuen i Firenze for eksempel, blir stadig vekk fotografert, til tross for vakter som stadig minner om forbudet mot å forevige Michelangelos kjente verk.

Også i Vatikanet er det fotoforbud en rekke steder. Det gjelder blant annet i Det sixtinske kapell. Men søker du på Instagram, finner du hundrevis av bilder.

Også Skottland har severdigheter med forbud mot fotografering. Fans av «DaVinci koden» oppsøker gjerne Rosslyn Chapel, som ble bygget på 1400-tallet. Mange av dem tar bilder og legger de ut, selv om det er strengt forbudt.

Taj Mahal

Trolig venter det deg ikke annet enn morske vakter og litt kjeft om du bryter fotoforbudet i de europeiske severdighetene.

UNDERVERK: Reiser du først il Taj Mahal i India, er det naturlig å ta bilder til minneboka. Men inne i det gedigne bygget er det strengt fotoforbud. ikke alle bryr seg om det. Foto: NTB Scanpix
UNDERVERK: Reiser du først il Taj Mahal i India, er det naturlig å ta bilder til minneboka. Men inne i det gedigne bygget er det strengt fotoforbud. ikke alle bryr seg om det. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Taj Mahal, verdens kanskje mest berømte mausoleum, har fått sin selvskrevne plass på Unsecos verdensarvliste, og er et «må se» for mange reisende. Turistene slipper også inn i det fantastiske bygget, mot at de slår av mobilene og ikke fotograferer. Det forbudet brytes stadig, det vrimler av bilder av Taj Mahals indre gemakker på sosiale medier.

Lenin

BESKYTTET: Det kryr av bilder tatt av Eiffel-tårnet i mørket. Strengt tatt er ikke disse bildene lovlige, da motivet er beskyttet med copyright. Foto: Instagram
BESKYTTET: Det kryr av bilder tatt av Eiffel-tårnet i mørket. Strengt tatt er ikke disse bildene lovlige, da motivet er beskyttet med copyright. Foto: Instagram Vis mer

Andre steder det kan være fristende å ta fram kameraet, men hvor du helst bør la være, er i Lenin-mausoleet i Moskva. Her råder et strengt forbud mot fotografering.

Det samme gjør det i kongressbiblioteket i Washington.

Formelt sett er det også forbudt å publisere bilder tatt av Eiffel-tårnet i Paris om natta. Dette motivet er faktisk belagt med copyright.

En tur til Kongenes Dal I Egypt og alle gravkamrene etter gamle Faraoer du kan besøke der, vil også være en stor opplevelse for mange, men skal du holde deg til lover og regler, får du ikke med deg så mange visuelle minner hjem. Fotoforbudet er strengt.

Her kan du lese om flere turistattraksjoner med strenge, eller mindre strenge, forbud mot fotografering.

Kilde: Insider

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer