Tar du service på bilen selv?

Nå kan du føre ditt eget servicehefte på nettet - helt gratis.

SPAR PENGER: Ved å gjøre servicer og reparasjoner selv, kan man spare mye penger sammenlignet med å la profesjonelle gjøre det. Ofte er det imidlertid et problem å huske hva som har blitt gjort når. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
SPAR PENGER: Ved å gjøre servicer og reparasjoner selv, kan man spare mye penger sammenlignet med å la profesjonelle gjøre det. Ofte er det imidlertid et problem å huske hva som har blitt gjort når. FOTO: Egil Nordlien HM FotoVis mer

Mange bilinteresserte velger å gjøre enkelte reparasjoner og servicer på egenhånd. Det blir mye billigere enn å gjøre det på verksted, og man lærer ofte mye i prosessen. Problemet med dette er at det kan være vanskelig å huske når ting ble byttet sist, og akkurat hva som ble gjort.

Dette problemet hadde også Tom Stallvik, men istedenfor å bruke et Excel-ark eller en gammeldags notisbok valgte han å utvikle en helt egen tjeneste som han la ut på nettadressen servicehefte.net.

Til alles glede og nytte - Det var et tilbakevendende problem at jeg ikke husket når ting ble byttet sist, så jeg bestemte meg for å lage et system. Da ville jeg ha eksakt kilometerstand, delenumre og all informasjon tilgjengelig til enhver tid. Og når jeg først hadde laget det, var det like greit å gjøre det til en flerbrukertjeneste med én gang, sier utvikleren.

Små og spesielle tjenester som dette pleier å være abonnementsbaserte, men Stallvik sier at han ikke kommer til å bli rik på dette uansett. Da er det like greit at flere kan dra nytte av tjenesten, mener han. Det er 400-500 biler registrert i databasen i skrivende stund, men det er liten tvil om at dette er noe som mange flere kan ha bruk for.

Enkel i bruk Tjenesten er veldig enkel å bruke. Etter du har registrert bruker, kan du begynne å legge inn bilen(e) du vil holde kontroll på. Her legger du inn ting som årsmodell, registreringsnummer og understellsnummer.

Deretter er det bare å legge inn reparasjoner og servicer som er gjort. På servicebiten kan du velge mellom to versjoner - med og uten sjekkliste. Denne listen er veldig smart å ha til service, da den gjør at du husker å sjekke alt som bør ses over. Du kan også legge inn delenummer, leverandør og pris på delene man bruker på en reparasjon eller service slik at det blir enklere å finne frem til neste gang.

EKSEMPEL: Her har undertegnede lagt inn en bil i systemet, og registrert en reparasjon som ble utført for en tid tilbake. SKJERMDUMP: servicehefte.net
EKSEMPEL: Her har undertegnede lagt inn en bil i systemet, og registrert en reparasjon som ble utført for en tid tilbake. SKJERMDUMP: servicehefte.net Vis mer

All programmeringen har Stallvik stått for selv, og dette har vært et hobbyprosjekt som har tatt opp mye tid på kvelder og helger. Tjenesten ble lansert for snaut halvannet år siden, og den har aldri blitt markedsført på noen måte. Alle brukerne har funnet veien til siden ved hjelp av bilforum og jungeltelegrafen.

Les også:
Nye biler rustbehandles ikke for norske forhold
Her er de beste sommerdekkene
Slik vasker du bilen riktig

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.