Tar du sjanser? Da er kanskje hjernen din mer utviklet

Norsk forskning viser at unge menn som tar høy risiko, har aktive hjerner.

Norsk forskning viser at unge menn som tar høy risiko, har aktive hjerner. Foto: NTB Scanpix
Norsk forskning viser at unge menn som tar høy risiko, har aktive hjerner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Funnet er basert på en studie gjort av hjernen til unge mannlige høy-og lavrisikotakere. Prosjektet hadde som mål å undersøke beslutningsprosessen i hjernen, skriver Gemini.no, som formidler forskningsnytt fra NTNU og SINTEF.

- Høyrisikotakerne i testen brukte mindre tid og kapasitet til å ta de riktige valgene, forteller SINTEF-forsker og atferdsanalytiker Dagfinn Moe til Dagbladet.

Resultatene er publisert i to artikler i tidsskriftet PLOS ONE, med titlene Risk-Taking Behavior in a Computerized Driving Task og Brain Structural Correlates of Risk-Taking Behaviour and Effects of Peer Influence in Adolescents

På gult lys
Forsøkene ble gjennomført ved Universitetet i Turku i Finland i regi av SINTEF.

Der gjennomgikk 34 menn i alderen 18-19 psykologiske tester, og ble delt inn i høy-og lav risikogrupper.

Deretter ble forsøkspersonene lagt i MR-maskiner som tok bilde av hjernen samtidig som at de skulle fullføre et bilspill, der det var konkurranse om å komme først.

SCREENING  Her legges en av forsøkspersonene til MR-Screening.    FOTO: Dagfinn Moe, SINTEF
SCREENING Her legges en av forsøkspersonene til MR-Screening. FOTO: Dagfinn Moe, SINTEF Vis mer

Oppgaven var å vurdere om de skulle stoppe, eller ta sjansen på å kjøre på gult lys og komme seg raskest mulig gjennom alle lyskryssene, ifølge Gemini.no, som også skriver mer om hvordan deltakernes hjerneaktivitet ble målt.

Bedre kommunikasjonsnett
Flere tidligere studier har vist det motsatte av det SINTEF-studiene viser.

- I tidligere studier har de kommet frem til at de som avventer situasjonen, og tenker over hva de skal gjøre har et mer utviklet nevralt nettverk. Mens det har vært en slags myte at risikotakere har et kommunikasjonsnett som ikke henger helt på greip. Derfor var dette resultatet spesielt overraskende, sier Moe.

SINTEF-forskeren forteller at det var to viktige funn: Det viste seg nemlig at lavrisikotakerne hadde en veldig høy hjerneaktivitet, og brukte mye kapasitet når de tok beslutningen.

Hjernescanningen viste også at høyrisikogruppen, altså de som tok raske avgjørelser i bilspillet, hadde mer av såkalt hvit substans enn de andre. Hvit substans er det nevrale nettverket som analyserer og sender informasjon effektivt og stabilt.

LEVER PÅ KANTEN  Lever du i nuet, utfordrer deg selv og tar sjanser? Da viser en ny studie at det er større sannsynlighet for at du har et velutviklet kommunikasjonssystem i hjernen. FOTO: Bjørn Langsem
LEVER PÅ KANTEN Lever du i nuet, utfordrer deg selv og tar sjanser? Da viser en ny studie at det er større sannsynlighet for at du har et velutviklet kommunikasjonssystem i hjernen. FOTO: Bjørn Langsem Vis mer

— Dette funnet er interessant og vil ha betydning for hvordan vi forstår hjernens utvikling og læringspotensialet knyttet til risikovillighet. Dette vil være nyttig kunnskap for både foreldre, lærere i skolen, trenere innen idrett og ikke minst føreropplæring og den høye risikoen vi har blant unge førere, sier forskeren selv til Gemini.no.

Utfordrer tidligere studier
- Spørsmålet er om de som har mye hvit substans i hjernen tar kjappe og riktige avgjørelser fordi de har det. Eller om dette kommunikasjonsnettet utvikler seg fordi de tar risiko, sier Bjørn Erik Juel, stipendiat i medisin ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.
  
Juel forteller at hjernen ofte tilpasser seg etter personens adferd. 

- Disse funnene setter den etablerte sannheten om risikotakere i et nytt perspektiv. Alt du gjør påvirker hjernen, men på hvilken måte er vanskelig å si, kommenterer Juel.

Dyktige risikotakere
Forskernes teori er at risikosøkernes jakt på utfordringer, både ut av nysgjerrighet og vågelyst, stimulerer hjernen positivt.

Men Dagfinn Moe mener det er viktig å påpeke at bildet også må nøytraliseres.

- Noen er det vi kan kalle «dyktige risikotakere». De tar ofte raske avgjørelser, utfordrer hjernen og stimulerer veksten til dette nettverket. Du lærer deg på en måte opp til å bli en god risikotaker. Noen våghalser kan dessverre også ta feil, noe som kan få alvorlige konsekvenser.

Moe understreker også at det er flere måter å stimulere hjernen på.

- Hvis du leser en bok eller er i fysisk aktivitet så kan du bruke hele hjernen og øke veksten av det nevrale nettverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer