Tar grep mot livsfarlige selfier

Mellom 2011 og 2017 døde 259 personer i et forsøk på å ta en selfie. Irske myndigheter foreslår å sette opp «selfieseter» for å forhindre flere dødsfall.

TAR GREP: Irske myndigheter utreder muligheten for å sette opp «selfieseter» ved flere klipper langs Cliffs of Moher for å forhindre at selfier ender i dødsfall. Foto: NTB Scanpix
TAR GREP: Irske myndigheter utreder muligheten for å sette opp «selfieseter» ved flere klipper langs Cliffs of Moher for å forhindre at selfier ender i dødsfall. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I takt med den enorme utviklingen av sosiale medier og mobiltelefoner, har antallet selfies eksplodert. Noen går så langt at de risikerer livet sitt for den perfekte selfie, noe som har fått myndigheter til å vurdere å sette inn tiltak.

I perioden mars 2014 til september 2016 døde 127 personer verden over mens de forsøkte å ta en selfie, ifølge Travel and Leisure. Mens en studie utført av det indiske forsknings- og behandlingssenteret All India Institute of Medical Sciences, viser at hele 259 mennesker har omkommet i et forsøk på å ta bilder av seg selv mellom 2011 og 2017.

Da Dagbladet Magasinet snakket med en redningsarbeider ved den norske turistperla Trolltunga i oktober 2016, kunne han med bekymring fortelle om tendensen han hadde vært vitne til:

- Noen ofrer omtrent livet for å komme opp og ta en selfie. Ei fortalte at det var så høy status der hun kommer fra at hun gjorde alt for å komme hit og ta det bildet. En som vi hentet, husket ikke at han hadde vært på Trolltunga en gang, han var så sliten, sa redningsarbeideren.

To dødsfall i år

Hittil i år har Dagbladet omtalt to selfie-relaterte dødsfall: Den taiwanske internettkjendisen Gigi Wu (36) som falt ned i en dyp kløft i Taiwan, og en student som trolig tok en selfie da han falt i døden ved Cliffs of Moher i Irland.

Cliffs of Moher er en fellesbetegnelse på en rekke klipper langs et 14 kilometer langt kystområde med utsikt mot Atlanterhavet, som tiltrekker omtrent 1,5 millioner turister i året.

Så seint som i 2016 gikk irske myndigheter ut og advarte turister om at klippene er ustabile, og ba dem om å ikke bevege seg for nærme kanten.

«Selfieseter»

Etter selfiedødsfallet i januar foreslo Irlands helse- og eldreomsorgsminister, Jim Daly, at myndighetene skulle installere «selfieseter» på kjente utkikkssteder ved Cliffs of Moher.

Overfor avisa The Southern Star forklarer ministeren at tanken bak setene er at de kan forhindre at turister dør i selfieulykker ved de populære utkikksstedene.

- Turister elsker å ta bilder av seg selv i naturskjønne områder, men ofte er det vanskelig å finne de sikreste og beste områdene, sier Daly og legger til at det også trolig vil være god markedsføring for Irland å plassere «selfieseter».

Avisa skriver at det allerede er blitt gjort på flere turiststeder i Asia, og at det har blitt godt mottatt.

- Turismeminister Brendan Griffin har informert meg om at departementet ønsker å utvikle en prototyp, forteller Daly.

ANGREP: En kvinne ble angrepet av en jaguar da hun gikk nærme buret for å ta en selfie. Video: CNN Vis mer Vis mer

Jaguar-angrep

Det er ikke bare ved utkikkssteder at personer tar store sjanser i jakten på det perfekte bildet. Så seint som i forrige uke gikk en dyrehage i Phoenix i den amerikanske delstaten Arizona ut på Twitter og ba besøkende om å respektere sikkerhetstiltakene deres.

Uttalelsen kom som følge av at en kvinne ble angrepet av en jaguar da hun klatret over et gjerde i dyrehagen for å ta en selfie med dyrene. Kvinnen fikk en stor rift i armen, men overlevde.

Kritikk

Nylig mottok Instagram-kjendisene Raquel og Miguel massiv kritikk etter å ha delt et innlegg hvor de er avbildet mens de henger ut av et tog i bevegelse i Sri Lanka.

Kritikken ble blant annet formidlet av britiske The Sun, og blant kommentarene under bildet omtales det portugisiske paret som «uansvarlige» og «idioter». Til tross for kritikken, er det også mange som hyller dem for det oppsiktsvekkende bildet.

- Han utsatte meg ikke for fare. Jeg er en pen, uavhengig kvinne og gjør bare ting jeg føler meg komfortabel med, har Raquel selv kommentert, samt at hun har uttalt at «toget neste ikke beveget seg».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer