Tårnet i Seljord er like berømt som sjøormen

Gir super oversikt over alle bevegelser i vannet.

Sjøormen Selma i Seljordvannnet har siden den ble påstått sett av Gunleik Verpe i 1750 vært et hett samtaleemne både i og utenfor landets grenser.

I 2008 gjorde Seljord kommune mer ut av myten og satte i gang prosjektet med utkikstårnet.

De engasjerte arkitektene Rintala Eggertsson til å tegne blant annet et tretårn som gir turister, fugleentusiaster og alle interesserte fri sikt over det berømte vannet og det mystiske Telemark-landskapet omkring.

Dette båt-prosjektet til Rintala Eggertson og to-romshotellet i Finmark er for øvrig også spenstige arbeider fra samme personer.

Et krevende designoppdrag - Tretårnet var en spennende utfordring, og området rundt Seljordvannet har faktisk noe magisk over seg. Men det kan vel ta litt tid før man får se sjøormen, sier arkitekt Dagur Eggertsson til bonytt.no

Teater i landskapet Den første delen av Seljord-prosjektet var en workshop med kunst- og arkitekturstudenter fra Milano og scenografielever fra Teaterhøyskolen i Fredrikstad.

Den hadde forankring av kunstinstallasjoner til naturen, "Into the landscape" og tre kunstverk ved vannet til tema.

Periskopet er oppsiktsvekkende arkitektur Den neste og mest synlige delen av prosjektet er dette perskopliknende tretårnet.

Det er 17 meter høyt og gir oversikt over store deler av det 14 km lange vannet. Tårnet har en trapp som snor seg opp til tre ulike utsikstplattformer.

Med et furupanel med åpninger mellom enkeltplankene, og med innvendig lys, gløder det himmelhøye "periskopet" i nattemørket.

Planlagt i forhold til turister og parkering - Tårnet som jeg mener et et flott, selvstendig initiativ fra kommunen er plassert slik at turister, fugleelskere og alle andre får en inspirerende spasertur i naturen fra parkeringsplassen og frem til tårnet.

Ormen har for øvrig siden 1989 prydet Seljords kommunevåpen, sier Eggertsson til bonytt.no

Dermed blir dette utsiktspunktet ikke et sluttpunkt, men en form for reise, et hvilested mellom det kjente og mytene som er knyttet til Telemarknaturen.

HØYREIST ARKITEKTUR: Tretårnet er 17 meter høyt og har tre utsiktsplattformer. FOTO: Dag Jenssen
VAKKERT UTELYS: Utsiktspunktet lyser som en lampe i nattemørket. FOTO: Dag Jenssen
TRAPP I SÆRKLASSE: Den innvendige tretrappen er også et syn. FOTO: Dag Jenssen
DESIGN I FURU: Nedenfra ser du trekonstuksjonen med glipper mellom plankene tydelig. FOTO: Dag Jenssen
TÅRNET VED SELJORDVANNET: Det hypermoderne utsiktspunktet ved Seljordvannet bygger på den seiglivete myten om at sjøormen Selma oppholder seg under denne idylliske vannoverflaten. Ifølge de første skriftlige kilder fra 1750 angrep det en av prammene til Gunleik Verpe ute på dette 14 km lange vannet skriver blant annet Wikipedia. Arkitektteamet bak tårnet besto av Vibeke Jenssen, Sami Rintala, Kaori Watanabe og Dagur Eggertsson. FOTO: Dag Jenssen
Utsiktspunkt Seljord Rintala Eggertson Arkitekter Fotograf Dag Jenssen www.dagjen.no Dag Jenssen
UT I NATUREN: Her er en av de minste utsiktspunktene i tårnet. FOTO: Dag Jenssen
TRE I TELEMARK: Med kun furuplanker utvendig går utsiktspunktet inn i landskapet. FOTO: Dag Jenssen
BYGGET FOR UTSIKT: Hva skjuler seg i dypet av Seljord-vannet? FOTO: Dag Jenssen
PERISKOPET: Utsiktspunktet av Rintala Eggertson Arkitekter rager opp, uten å dominere i Telemarklandskapet. FOTO: Dag Jenssen

- Teamet bak tårn og omgivelser inkuderte også Feste landskaperarkitekter og Springer kulturstudio, forteller arkitekt Dagur Eggertsson.

Aktive, norske designmiljøer Da tretårnet nylig ble presentert i trendmagasinet Wallpaper kommenterte magasinet at dette prosjektet føyer seg inn i rekken av design-og arkitekturprosjekter ved våre nasjonale turistveger; rasteplasser som fremsynte norske sentralmyndigheter har tatt initiativ til.

Denne holdningen har nå smittet over på lokale krefter, og dette medfører at landet blir et fristed for de som elsker arkitektur og eksentriske moderniststrukturer, hevder bladet.

Les også:
Er dette Bærums kuleste bolig?
Leilighetene ble så flotte at arkitekten flyttet inn
Se over 1000 inspirende interiørbilder
Denne hytta er ikke til å kjenne igjen

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

TÅRNET VED SELJORDVANNET: Det hypermoderne utsiktspunktet ved Seljordvannet bygger på den seiglivete myten om at sjøormen Selma oppholder seg under denne idylliske vannoverflaten. Ifølge de første skriftlige kilder fra 1750 angrep det en av prammene til Gunleik Verpe ute på dette 14 km lange vannet skriver blant annet Wikipedia. Arkitektteamet bak tårnet besto av Vibeke Jenssen, Sami Rintala, Kaori Watanabe og Dagur Eggertsson.  FOTO: Dag Jenssen
TÅRNET VED SELJORDVANNET: Det hypermoderne utsiktspunktet ved Seljordvannet bygger på den seiglivete myten om at sjøormen Selma oppholder seg under denne idylliske vannoverflaten. Ifølge de første skriftlige kilder fra 1750 angrep det en av prammene til Gunleik Verpe ute på dette 14 km lange vannet skriver blant annet Wikipedia. Arkitektteamet bak tårnet besto av Vibeke Jenssen, Sami Rintala, Kaori Watanabe og Dagur Eggertsson. FOTO: Dag Jenssen Vis mer
TRAPP I SÆRKLASSE: Den innvendige tretrappen er også et syn.  FOTO: Dag Jenssen
TRAPP I SÆRKLASSE: Den innvendige tretrappen er også et syn. FOTO: Dag Jenssen Vis mer