Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Tatt med 40 neddopa pytonslanger i håndbagasjen

Skulle selges til samlere i Dubai.

RISIKERER FENGSEL: Mennene bak slangesmuglingen risikerer sju år i fengsel, samt å måtte betale 180 000 kroner i bot. (Pytonslangene på bildet har ingenting med saken å gjøre. De holder til i en dyrepark i India) Foto: BABU/REUTERS/SCANPIX
RISIKERER FENGSEL: Mennene bak slangesmuglingen risikerer sju år i fengsel, samt å måtte betale 180 000 kroner i bot. (Pytonslangene på bildet har ingenting med saken å gjøre. De holder til i en dyrepark i India) Foto: BABU/REUTERS/SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): De ansatte i sikkerhetskontrollen på flyplassen i Jakarta i Indonesia, gjorde store øyne da de oppdaget innholdet i bagene til to kuwaitske menn på vei til Dubai.

De inneholdt ikke mindre enn 40 neddopede pytonslanger, melder AP.

De to mennene bak smuglingsforsøket fredag kveld, var på vei inn i avgangshallen da røntgen avslørte at bagene var fylt med pytonslanger, forteller talsmann på flyplassen Salahudin Rafi.

Sju års fengsel Mennene har nå fortalt etterforskerne at slangene skulle selges til samlere i De forente arabiske emirater.

Hvis de blir tiltalt for ha forsøkt å bære ville dyr om bord i flyet, risikerer de opptil sju år bak murene og en bot på 32 000 dollar, tilsvarende cirka 180 000 norske kroner.

Land i Sørøst-Asia har nylig økt innsatsen for å stoppe smuglingen av sjeldne dyr.

En rekke forsøk De to kuwaitiske mennene er de siste av en lang rekke avslørte dyresmuglere.

I desember stoppet politiet på flyplassen i Abu Dabi en person som hadde kommet seg gjennom sikkerhetskontrollen i Jakarta med en boks med fire slanger, to papegøyer og et ekorn.

Sist høst ble den såkalte «Slangekongen» avslørt med 95 boaer i bagasjen da kofferten åpnet seg på bagasjebåndet, mens en mann noen måneder tidligere ble pågrepet på flyplassen i Mexico da han forsøkte å smugle 18 aper i skjorta.

En mann fra Rogaland som for ett par år siden ble stoppet på grensa til Norge med 14 slanger og ti øgler på kroppen, sa den gang at han ville fortsette å smugle reptiler til Norge selv om det har vært forbudt å holde, innføre og omsette reptiler og amfibier i Norge siden 1977.

Avlives Mattilsynet fattet i fjor 15 vedtak om eksotiske dyr i Norge. I ett av tilfellene gjaldt det smugling avslørt i grensekontrollen, forteller seksjonssjef i Mattilsynet, Solfrid Åmdal til Dagbladet.

Vedtakene fattes etter dyrevelferdsloven, og i 2010 innebærer det beslag av 67 slanger, 11 øgler, to skilpadder og fem slangeegg.

Noen av reptilene klarer Mattilsynet å omplassere, men de aller fleste må avlives fordi dyre- og reptilparkene her i landet ikke har plass.

Tre års fengsel - Tre av de 15 vedtakene førte til anmeldelser, sier Åmdal.

PYTON: En av de 40 pytonslangene som fredag ble funnet neddopet i kofferten til to menn fra Kuwait på flyplassen i Indonesia. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
PYTON: En av de 40 pytonslangene som fredag ble funnet neddopet i kofferten til to menn fra Kuwait på flyplassen i Indonesia. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

I disse tilfellene er det opp til politiet å avgjøre saken videre, forteller hun.

Brudd på bestemmelsene er straffbart i henhold til dyrevelferdsloven paragraf 37, som sier at forsettelig eller grovt uaktsom overtredelse av loven straffes med bøter eller fengsel inntil ett år.

«Grov overtredelse straffes med fengsel inntil tre år», står det i loven.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media