PÅ FERSKEN: Kjøkkensjef Bosse Hellstrøm på vei tilbake fra fiskemootaket med "dagens fangst" i bæreposer på sykkelstyret. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
PÅ FERSKEN: Kjøkkensjef Bosse Hellstrøm på vei tilbake fra fiskemootaket med "dagens fangst" i bæreposer på sykkelstyret. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Tatt på fersken med fisken

Kjøkkensjef Hellstrøm kan henge dagens fangst på sykkelstyret og rusle tilbake til Buene, vel vitende om at ferskere sjømat får du bare om du fisker den selv.

||| RISØR(Dagbladet): De hummerdekorerte bæreposene til Risør Fiskemottak dingler fra sykkelstyret. Fangsten er så fersk at rigor mortis knapt har hatt tid til å inntre.

Kjøkkensjef Bosse Hellstrøm har vært og hentet ny forsyning til Buene.

TORSKEN: Blodfersk filet av lokal torsk med kamskjell og blåskjellsaus. Foto: Ole C. H. Thomassen
TORSKEN: Blodfersk filet av lokal torsk med kamskjell og blåskjellsaus. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Spisestedet Buene er kjent for sin gode sjømat. Restauranten ligger i en stor hvit sjøbod, nedenfor Risørflekken og like innenfor fiskemottaket. Kortere vei fra fiskeren til gjestenes tallerken finnes i teorien bare på fiskemottakets egen kafé.

  Fra møbler til mat 
Buene eies og drives av ekteparet Hødnebø. De jobbet begge i familiebedriften, den som lager vakre møbler.

Nina Hellstenius Hødnebø og Dag Olav Hødnebø solgte seg ut og dro til Italia for finne ut hva de skulle gjøre med resten av livet.

Det første svaret ble import av vin.

Italiensk vin.

SJEFEN: Nina Hellstenius Hødnebøer  daglig leder Spisestedet Buene
SJEFEN: Nina Hellstenius Hødnebøer daglig leder Spisestedet Buene Vis mer

De eide bygningen som har fått Olavsrosa for sin gode restaurering og bevaring. Leietakeren ga opp og la veien åpen for at de selv kunne satse på både mat og vin.

Med kreativ kjøkkensjef, gode råstoffer og kvalitetsviner til en rimelig penge, ligger alt til rette for en god opplevelse. En god grunn til å ta en tur innom Risør på stille dager. De uten klassiske toner og smekre trebåter som trekkplaster.

- Vi er veldig glade for å ha fiskemottaket så nært. Selv om vi er med i en innkjøpskjede har vi fått dispensasjon til å kjøpe fisk og skalldyr direkte. Det gjør det hele enklere når vi kan hente fisk etter behov, forteller Nina Hellstenius Hødnebø som er daglig leder ved Spisestedet Buene.

At fiskemottaket tilbyr go'biter som "hellebarn" og piggvar først til Buene, er til glede for gjester som gjerne vil overaskes av dagens fangst.

  Smak torsken
Vi velger en torskerett til lunsj, en rett du vil finne jevnlig her. Tilgangen på kysttorsk er bra. Rykende varm og godt saltet ankommer et stort stykke torskeloin, servert med kamskjell og blåskjellsaus. Ingen potet, ris eller pasta, bare litt ferskt brød med aioli til.

KJØKKENET: Dag Olav Hødnebø smaker sausen til kjøkkensjef Bosse Hellstrøm.
KJØKKENET: Dag Olav Hødnebø smaker sausen til kjøkkensjef Bosse Hellstrøm. Vis mer

Ellers er Buene kjent for sin fiskesuppe, overhøres fra gjester ved nabobordet.

Feriefolket og de lokale koser seg med vin. Vi tar en Hansa 0 (null), et alkoholfritt øl som iskaldt fungerer godt som drikke til maten.

RÅTT: Sitronmarinerte råreker med balsamicosirup og ørretrogn.
RÅTT: Sitronmarinerte råreker med balsamicosirup og ørretrogn. Vis mer

Vinene er begrenset til fire produsenter, alle italienske fra egen import. Prisene på ei flaske god hvit begynner på 330 kroner.

- Med bare egne viner i restauranten kan vi holde moderate priser i forhold til kvaliteten, forteller hun.

MAKRELL: Gravet makrelltartar med ørretrogn
MAKRELL: Gravet makrelltartar med ørretrogn Vis mer

En av produsentene holder til i Lazio, området utenfor Roma som er mest kjent for sitt fotballag. Alle vinene kan kjøpes, men må spesialbestilles på Vinmonopolet.

Ta turen
Lekteren duver lett og mens vi blir god og mett.

Et lunsjstopp med omgivelser som er av det aller fineste slaget.

I KOPPEN: Blåskjell og jordskokk cappuccino .
I KOPPEN: Blåskjell og jordskokk cappuccino . Vis mer

Sørlandets best bevarte hvite trehusbebyggelse har mange sommergjester og en rekke arrangementer. Etterpå blir det stille.

Byen og den hyttefrie skjærgården har et fredeligere ansikt mot verden resten av året. Padlere og dykkere kan boltre seg mer uforstyrret når skoleferien er over og hekkbølgene blir færre. Da er det også lettere for tilreisende å finne ledig overnatting.

NORSK: Sitrongratinerte sjøkreps med det klingende latinske navn Nephrops norvegicus (Linnaeus, 1758).
NORSK: Sitrongratinerte sjøkreps med det klingende latinske navn Nephrops norvegicus (Linnaeus, 1758). Vis mer

Risør ligger dryge ti minutter fra E-18 og føyer seg inn i rekken av gode avstikkere langs norske veier.

Alle som er glad i sjømat, og er nysgjerrig på hva kjøkkensjefen Bosse tryller fram, vil ha glede av et besøk på spisestedet i sjøboden på solsiden av havna.

TARTAR: Dill og sennepsgratinert gravlakstartar med bringebær vinaigrette
TARTAR: Dill og sennepsgratinert gravlakstartar med bringebær vinaigrette Vis mer

For.

På Buene rekker det med en Hellstrøm på kjøkkenet.

LEKTEREN: Sommer i Risør er sjømat på lekteren til Spisestedet Buene.Alle foto: Ole C. H. Thomassen
LEKTEREN: Sommer i Risør er sjømat på lekteren til Spisestedet Buene.Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer