Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Tatt på senga av Cinque Terre-forslag: - Ingen hos oss visste at de tenkte å si dette

- Presentert som en vedtatt beslutning, det er feilaktig.

UNESCO-VERNET: Cinque Terre er et Unesco-vernet område bestående av fem fiskerlandsbyer i Genovabukta, i Liguria på Italias vestkyst. Foto: INGE JOHNSSON / AGE / NTB SCANPIX
UNESCO-VERNET: Cinque Terre er et Unesco-vernet område bestående av fem fiskerlandsbyer i Genovabukta, i Liguria på Italias vestkyst. Foto: INGE JOHNSSON / AGE / NTB SCANPIX Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Sist uke gikk nyheten om at Italia planlegger å begrense antall turister til berømte Cinque Terre til 1,5 millioner årlig, verden rundt.

Også Dagbladet skrev at myndighetene planlegger å innføre et billettsystem for turister for å kunne ta vare på området.

- Vi kommer sikkert til å bli kritisert for dette, men for oss er dette et spørsmål om overlevelse, skal presidenten for nasjonalparken Vittorio Alessandro, ha sagt til la Repubblica sist uke.

Og det ble de. I en pressemelding fra det statlige turistkontoret heter det:

«Parkforvaltningen i nasjonalparken har uttrykt uro for slitasje som følge av den store tilstrømningen av turister i visse perioder, og derfor foreslått å begrense antall besøkende. Dette har i internasjonal media blitt presentert som en vedtatt beslutning, noe som er feilaktig.»

Ikke forankret sentralt Pressekontakt for det Italienske statlige turistkontoret, Anna Andersson, sier forslaget fra parkmyndighetene ikke har noen som helst forankring hos turistmyndighetene.

- Det er et forslag fra parken, og ikke noe turistmyndighetene står bak, sier hun til Dagbladet.

Parkens forslag og publisiteten dette fikk i forrige uke, har kom overraskende på ledelsen i turistregionen. Om forslaget får gjennomslag er umulig å forskuttere, og Andersson stiller spørsmål ved om det i det hele tatt er gjennomførbart.

Det vil heller ikke være mulig å stenge byene eller området for besøkende, mener hun.

Å begrense antall turister til 1,5 millioner i året er ikke kjente tall for det statlige turistkontoret.

- Det er parkforvaltningens utspill. Ingen hos oss visste at de tenkte å si dette, sier Andersson.

Vil vite hvor mange som kommer I et nyhetsbrev på Cinque Terres hjemmeside, toner også presidenten for nasjonalparken Vittorio Alessandro det noe ned.

CINQUE TERRE: De fem små byene, Monterosso, Corniglia, Manarola, Riomaggiore og Vernazza på bildet, er bundet sammen av spektakulære stier som snor seg gjennom et terrassert kulturlandskap. Foto: CHRIS CALDICOTT / CORBIS / NTB SCANPIX
CINQUE TERRE: De fem små byene, Monterosso, Corniglia, Manarola, Riomaggiore og Vernazza på bildet, er bundet sammen av spektakulære stier som snor seg gjennom et terrassert kulturlandskap. Foto: CHRIS CALDICOTT / CORBIS / NTB SCANPIX Vis mer

Han skriver at ryktet om å begrense antallet turister har vakt stor bekymring, og at de bare ønsker å vite hvor mange som kommer i forkant.

Alessandro skriver at Cinque Terre-billetten ikke vil redusere turismen, men heller øke muligheten til å ta imot gjester på en ordentlig måte og forbedre kvaliteten på hva regionen kan tilby.

I en e-post til Dagbladet skriver informasjonsavdelinga i parken kort at de jobber med en nettside så turister kan kjøpe Cinque Terre-billetten på nett, men at den ennå ikke er klar. Videre skriver de at det vil være normal adgang til parken denne sommeren.

Betaler en høy pris Til Dagbladet henviser informasjonskontoret til parkens offisielle uttalelse som har kommet i kjølvannet av oppmerksomheten.

Her heter det at både turister og innbyggere i Cinque Terre betaler en høy pris for masseturismen, og at turistmyndighetene nasjonalt markedsfører et produkt som hindrer turistene muligheten til å i ro og fred kunne nyte skjønnheten i Cinque Terre.

Parkmyndighetene kaller det en irrasjonell jakt på profitt, og at den er kombinert med dårlig planlegging av besøkene med for store grupper, uautoriserte guider og opplegg med lav kvalitet.

Bare området selv, og ingen andre, kan avgjøre hvor mange turister det kan ta imot, står det i uttalelsen. Det avhenger av ledige steder å bo, søppelhåndtering, belastning på stiene, og områdets bærekraft generelt. Det handler ikke om priser, det handler om kvalitet.

- Vi har bedt turisthovedkontoret om å komme å snakke med oss, i stedet for å selge oss, skriver parken.

Vil ikke spekulere Anna Andersson vil ikke spekulere i hva saken ender med. Hun mener det heller ikke er en konflikt mellom parkforvaltningen og de lokale turistmyndighetene bortsett fra at de har dialog om hvordan de best kan beskytte nasjonalparken og samtidig ta imot turister i framtida.

Allerede i dag trenger man en billett for å gå stiene mellom byene, så dette er ikke noe nytt.

Nordmenn som planlegger sommeren i Cinque Terre, skal ikke ha noe å bekymre seg for. Andersson minner likevel om at det er mye folk på denne tida av året, og du bør ha bestilt overnatting på forhånd.

Hun anbefaler også å dra i lavsesongen, og sier du da vil få en mye bedre opplevelse.

- Ikke skjedd i Norge Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge sier han ikke har vært borti tilfeller der Visit Norway og regionale eller lokale turistkontorer har vært veldig uenige om strategi.

- Vi jobber tett sammen om markedsføring og utvikling, så dette er ikke noe stort problem, sier han.

Det er lang tradisjon for samarbeid om reiselivssatsinga her i landet, helt fra Forening for reiselivet i Norge ble stiftet i 1903. Det var forløperen til Norges turistråd som i dag en del av Innovasjon Norge.

- Vi gjør aldri aktiviteter i utlandet rundt destinasjon eller region uten at destinasjon eller region er med, sier reiselivsdirektøren.

«People pollution» Tuftin har tidligere snakket om at «People pollution» er et kjent uttrykk i reiselivsbransjen, som bransjen er obs på og forsøker å unngå.

Machu Picchu i Peru er en av flere menneskeskapte installasjoner som har innført begrensninger på antall besøkende på grunn av stort press fra turistnæringa.

I Norge er vi ikke der helt ennå fordi de fleste kommer til Norge for å oppleve norsk natur, forklarer Tuftin.

Som du har kunnet lese i Dagbladet tidligere, har likevel Norge som destinasjon fått noen negative tilbakemeldinger fra utenlandske turister om enkelte reisemål, deriblant Flåm og Geiranger.

- Når et lite norske tettsted fylles med 4000 cruiseturister på en gang, da har vi solgt noe turistene som har sett de idylliske bildene fra norske fjorder ikke har vært forberedt på, sa Tuftin til den saken.

ANTE INGEN TING:  Pressekontakt for det Italienske statlige turistkontoret, Anna Andersson, sier forslaget fra parkmyndighetene ikke har noen som helst forankring hos turistmyndighetene. Foto: ALESSANDRA SARTI / CORBIS / NTB SCANPIX
ANTE INGEN TING: Pressekontakt for det Italienske statlige turistkontoret, Anna Andersson, sier forslaget fra parkmyndighetene ikke har noen som helst forankring hos turistmyndighetene. Foto: ALESSANDRA SARTI / CORBIS / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media