Taxfree-streik fra midnatt

- Holder åpent med redusert kapasitet.

STREIK: - Fra klokka 24.00 blir det ikke noe særlig å få tak i for noen, sier Phoebe Hudson-Davies, faglig leder i Luftfartens funksjonærforening (LFF) til Dagbladet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
STREIK: - Fra klokka 24.00 blir det ikke noe særlig å få tak i for noen, sier Phoebe Hudson-Davies, faglig leder i Luftfartens funksjonærforening (LFF) til Dagbladet. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Du får likevel kjøpt alkohol og tobakk, men det blir kø.

Mandag ettermiddag meldte Luftfartens funksjonærforening (LFF) at det ville bli full stopp i handelen ved taxfreeforretningen en rekke steder i landet.

LFF-medlemmer ved taxfree-forretningene ved Oslo Lufthavn Gardermoen, Sola i Stavanger, Værnes i Trondheim og Flesland i Bergen, tas alle ut i streik fra midnatt. 

At det blir helt stengt, stemmer likevel ikke, sier forhandlingsdirektør Pål Skarsbak i Virke. Selv ikke på Gardermoen som rammes hardest av streiken.

- Jeg har snakket med våre folk, og taxfree-forretningene holder åpent med redusert kapasitet, sier han, og bekrefter at det i prakis betyr at det blir lengre køer.

Vil holde hjulene i gang Adm. direktør i Heinemann, Haakon Fjeld-Hansen, sier til E24 at butikkene fortsatt vil holdes åpne. Heinemann driver Duty Free-butikkene ved de største norske flyplassene.

Til E24 forteller han at det er de ansatte som ikke er organisert i det streikende forbundet samt administrative ansatte, som vil holde hjulene i gang.

- De som er igjen får ekstra mye å gjøre. Vi skal sørge for at kundene ikke blir skadelidende under streiken, sier han til E24.

Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å få en ny kommentar av faglig leder LFF Phoebe Hudson-Davies, som tidligere i ettermiddag sa de ikke ville være noe særlig taxfree-varer å få tak i etter midnatt.
 
311 ut i streik Årsaken til streiken er brudd i forhandlingene mellom Hovedorganisasjonen Virke og LFF.

- Det er LFF som har gått til streik. De mener en skal gjennomføre lokal forhandlinger før uravstemning. Det vil i praksis bety at en innfører streikerett på lokale forhandlinger, forklarte Skarsbak i Virke i en pressemelding tidligere i ettermiddag.

- Det er det ingen andre forbund som har med oss, og i strid med gjeldende tariffavtale. Derfor var det helt umulig for oss å gå med på dette, sier Skarsbak i Virke.

- Vi vil vite hva vi får i lønningsposen før vi går til uravstemning. Dette tariffoppgjøret ble nedstemt ved uravstemming med 71 prosent, sa Hudson-Davies i LFF til Dagbladet da streiken ble kjent.

LFF tar ut 311 medlemmer i streik  i virksomhetene Airport Retail Norway - klesbutikker på flyplasser, Travel Retail Norway - taxfree og callsenteret Sykes i Bergen. Streiken trer i kraft natt til tirsdag 9. september.