Du leser nå Dagbladet Pluss

Tegnene på at du bekymrer deg for mye

10 prosent av befolkningen har angst, og langt flere vil oppleve det i løpet av livet. Her er ekspertenes råd til hvordan du kan håndtere hverdagsbekymringer og angst.

Angst: Psykolog Peder Kjøs gir råd til deg som sliter med angst. Foto: Astrid Waller
Angst: Psykolog Peder Kjøs gir råd til deg som sliter med angst. Foto: Astrid WallerVis mer

En rapport fra Folkehelseinstituttet lagt frem i mars 2015, viste at 30-50 prosent av alle voksne vil ha en psykisk lidelse i løpet av livet. 20-25 prosent av disse vil få en angstlidelse. Én av ti har til enhver tid angst.

Mer enn 75 prosent av alle som har en angstlidelse, har fått den før de fyller 25 år.

Er det egentlig noe man kan gjøre selv, for å unngå å få angst?

- Å prøve å unngå angst er ikke det beste utgangspunktet. Angst er normalt, det er en reaksjon på situasjonen, så det er klokt å prøve å forstå hva angsten forteller deg, sier psykolog Peder Kjøs.

De fleste som har angst vil etter hvert kunne kjenne når et anfall er på vei. Da er man bevisst på hva man føler. Om man ikke er det, og ikke er til stede i sin egen opplevelsesverden, kan man plutselig bli overrumplet av angst, forteller Kjøs.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.