Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Teleskopet er 500 meter i diameter og ble bygget for å finne utenomjordisk liv. Nå kan du besøke det

Men da må du til Kina.

ENORME DIMENSJONER: FAST-teleskopet i sørøstre Kina er stort som 30 fotballbaner og skal finne tegn til utenomjordisk liv. Nylig åpnet det for publikum. Foto: NTB Scanpix
ENORME DIMENSJONER: FAST-teleskopet i sørøstre Kina er stort som 30 fotballbaner og skal finne tegn til utenomjordisk liv. Nylig åpnet det for publikum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I september i 2016 åpnet FAST (Five-hundred-metre Aperture Spherical Telescope) i fjellene i Guizhou-provinsen i det sørvestre Kina.

Teleskopet ble bygget med primæroppgave om å avlytte verdensrommet for radiosignaler fra andre galakser og - om mulig - finne tegn til utenomjordisk liv, skriver Lonely Planet på sine nettsider.

500 METER I DIAMETER: Da det enorme teleskopet skulle bygges, måtte en liten landsby flyttes for å skape plass. Foto: NTB Scanpix
500 METER I DIAMETER: Da det enorme teleskopet skulle bygges, måtte en liten landsby flyttes for å skape plass. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det enorme teleskopet, med en tallerken på toppen som er hele 500 meter i diameter, ble vedtatt bygget i 2007, og krevde blant annet at en mindre landsby måtte flyttes for å skaffe tilstrekkelig areal.

Nå kan turister også få tilgang til anlegget. Maksimum 2000 turister gis adgang hver dag, mot en inngangsbillett på en drøy femtilapp.

For inngangspengene får du ikke bare et innblikk i hypermoderne teknologi og en innføring i hvordan teleskopet jakter på utenomjordisk tegn til liv, kan du også klatre opp til en utsiktsplattform oppunder taket i teleskopets indre og med fugleblikk se ned på fasilitetene, som er like store som 30 fotballbaner.

Noe av dette enorme området dekkes av et astronomisk museum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media