Telttur i paradis: - Senja er en uoppdaget perle

Øde strender, majestetiske fjell og norsk natur på sitt vakreste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

SENJA (Dagbladet): Dagbladet står på toppen av et nokså lite fjell - sammenlignet med de rungende, nesten ufattelig store fjellene rundt. 
Her, midt i Mefjordvær på yttersida av Senja i Troms, er en perfekt teltplass med 360 graders utsikt. Vi ser rett mot uendelig blågrønt hav og fjell som skifter farge med lyset. 
- Senja er en ennå ganske uoppdaget perle. Det er utrolig vakkert, en øy med utallige telt- og turmuligheter, sier Stig Stokkland i Destinasjon Senja. 
Nord-Norges vakreste?  Vi har flydd fra Oslo til Bardufoss flyplass, og kjørt bil i omlag en halvannen time for å komme hit.

Det tar ikke lang tid å forstå hva Stokkland mener. Senja må være ett av Nord-Norges vakreste tur- og teltområder. 
- De siste to, tre av åra har vi merket at flere og flere får opp øynene for Senja. Folk kommer fra mange land, men fortsatt er det nordmenn som reiser mest rundt her, sier Stokkland. 

Stor interesse til tross, man er på ingen måte omringet av andre mennesker på Norges nest største øy, 69 grader nord. 

På fjelltoppen Knuten, der Dagbladet slår leir 110 meter over havet i Mefjordvær, er engangsgrillen tent. Sola har malt himmelen oransj idet den skal til å gå ned bak havkanten. 
Solnedgangen er nesten for god til å være sann. 

- Vi sov der i natt, det er helt vanvittig fint, sa Camilla (39) og Cecilie (37) Rydberg fra Arendal da Dagbladet møtte dem på vei opp til Nord-Norges svar på Prekestolen, Segla, dagen før.

- Idyllisk De to var på en spontan søskentur, og kunne gledelig anbefale teltplassen en kort kjøretur unna. 

- Det er naturen som tiltrekker oss. Det er magisk på Senja, sier de to. 
Selv hadde de satt av helga til søskentur, uten å vite hvor de skulle. 
- Noen dager før kikket vi på værmeldingen og skjønte at det kom til å bli fint, så da reiste vi hit til Senja. Vi er ganske så glade for at turen gikk hit, sier de. 
- Det er idyllisk å bo i telt, padle kajakk om dagen, gå toppturer og så finne en strand et sted for å overnatte. Det morsomme er at vi får gjort alt det fra fredag til søndag. Det er virkelig fint, sier Camilla. 

Teltplassen de anbefalte i Mefjordvær er bare én av utallige plasser å slå opp teltet på øya. Det er bare fantasien - og i ytterst få tilfeller skilt med «no camping» - som setter grenser for hvor nattas overnattingssted kan være. 
- Noe spesielt  På Senja møter vi småbarnsfamilier, pensjonister, unge par, venner og enslige. Noen padler kajakk, andre går toppturer. Noen bor i campingvogn og andre sover under åpen himmel. 
Helt på toppen av Segla møter Dagbladet en sprek gjeng fra Sandnessjøen. 

- Vi er godt vant med naturen vi har hjemme i Sandessjøen, men det er noe spesielt med Senja, sier Trine Johansen (28). 

Hun står på toppen av det bratte fjellet, 640 meter rett over havet, med kjæresten Rune Sommerseth (27), broren Marius Johansen (24) og venninna Ida Solfjell (28). 

De står fryktløse på tuppen av fjellet og ser ned. Det skyhøye fjellet dundrer opp fra havet, langt der nede.

- Det er helt vanittig. Det er en fin tur opp hit, sier Johansen. 

Har man høydeskrekk, bør man kanskje holde seg unna de ytterste stiene opp det bratte fjellet.

Tør man, kan man se ned det bratte fjellet flere ganger på vei opp. Hit har langt fra bare de mest erfarne gått, for flere barn som skriver (5) og (9) bak navnet sitt i gjesteboka på toppen, har vært her oppe. 

Null dekning Siden 30. mai har nøyaktig 2069 mennesker gått opp hit, forteller gjesteboka.  

Men man går aldri i kø mot severdighetene på Senja. Det er noe øde ved øya. Kanskje er det at det mange steder er null mobildekning, kanskje er det at man enkelte steder bare hører bølgene og ikke ser en sjel. 
Helt ytterst på Langneset, en gåtur på litt over en time, føles det slik. Langt der ute på sjøen titter en gjeng med spekkhoggere opp. Det er ikke sjelden de er her, forteller de lokale oss seinere. Og kommer man hit på en godværsdag - eller om man bare er modig - kan man dyppe seg i det klare vannet. 
Kaldt, men deilig i det grønne vannet. 
Dagbladet følger steinene tilbake langs kystlinja. Noen kilometer i bil lenger unna ligger Tungeneset, Senjas mest fotograferte utkikkspost, ifølge Destinasjon Senja. 
Der møter Dagbladet en dansk-svensk venninnegjeng som er på besøk hos Tanja Emilie Åmo (21) fra Finnsnes, en kort kjøretur unna. 

De står på Tungnesets gangbane i sibirsk lerk, som leder ut på svabergene der man har flott utsikt mot Norskehavet i vest og fjellrekken Okshornan i nord, ifølge Nasjonale turistveger

VAKKER UTSIKT: Det blir nok ikke stort bedre enn teltlivet på Senja på dager som denne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VAKKER UTSIKT: Det blir nok ikke stort bedre enn teltlivet på Senja på dager som denne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg har tatt dem med på kjøretur hit. De er jo ikke like godt vant med så mye fjell der de er fra, sier Tanja og ser mot venninnene. 

- Det er virkelig noe annet. Det er så vakkert her. Vi har kjørt rundt i en uke, blant annet i Lofoten og nå Senja. Det er ufattelig fint, sier Rebecca Gustafsson (22) og Fanny Bäckstrand (22) fra Skåne og Louise Thomhav (22) fra Danmark. 

Bare litt mer tid - De siste to, tre åra har interessen for Senja økt veldig, bekrefter Stokkland i Destinasjon Senja.

Han har ringet rundt de beste punktene for å sette opp teltet på øya i Troms. 

Et av dem er Ersfjordstranda, der det blåser lett i sivet ved det som vel må være enda en perfekt teltplass. 

Rundt stranda er milevis med langstrakte fjell som har strekt seg opp av det blågrønne havet. Til alt hell går sola også ned her, over den idylliske stranda. 

MIDT I SMØRØYET: Fjellrekken Okshornan skimtes til høyre, og utkikkspunktet Tungneset ligger rundt kanten på venstre side. Midt i smørøyet er teltet, midt på Ersfjordstranda. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MIDT I SMØRØYET: Fjellrekken Okshornan skimtes til høyre, og utkikkspunktet Tungneset ligger rundt kanten på venstre side. Midt i smørøyet er teltet, midt på Ersfjordstranda. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Med teltet vel på plass, er det ikke annet å gjøre enn å nyte stillheten, bølgeskvulpet og solnedgangen midt på havet mellom fjelltoppene. I morgen venter soloppgang, ny tur og enda mer utforskning på den idylliske øya.

Om man bare kunne blitt enda litt lenger.

Andre idylliske teltplasser i Nord-Norge:

Nordland: Ta med teltet og dra på øyhopping. Noen av de vakreste teltplassene du kan drømme om finner du på Helgelandskysten.

20 mil langt er dette vakre partiet av Norge, med alt du kan ønske deg av sykkel, kajakk og turmuligheter. Ta en natt på den nydelige stranden Breivika på Dønnna og legg inn en tur opp til karakteristiske Dønnamann med et forfriskende bad etterpå.

Eller ta båten ut til Lovund, Rødøy eller Træna og finn deg en liten vik eller fredfull lagune. Til å være så vakkert er det utrolig hvor få man treffer på tur langs Helgelandskysten.

Bodø: Bliksvær med sine over 60 lave øyer og holmer ligger sørvest for Bodø, 15 kilometer fra byen. Du kan padle, eller ta hurtigbåten fra Bodø. Steinsvær er et mindre øyvær midt mellom Bliksvær og Landegode. Som navnet tilsier nokså steinet, men et par fine strender med et par teltplasser finnes.

Bliksvær
er et fantastisk område med en mengde holmer, skjær, trange passasjer og sandidyller. Yttersia er røff og steil, mens innersia er myk og gjestmild, ifølge Nord-Norge.com.

Tromsø:Sommarøy, en av Norges vakreste strender, kan du slå opp teltet. Tennvannet er også et perfekt turområde med sitt fiskevann. Ta med deg teltet og bli over natten hvis du har mulighet, skriver iTromsø.

Finnmark: I Ytre Forsøl ligger noe av det beste Finnmarksnaturen har å by på. En flott familietur med fantastisk natur. Enkel adkomst og fin plass for dagsturer eller telt-overnattng.

Finnmarkskysten og Sør Varanger: Langs kysten mellom Grense Jakobselv og Jarfjord er en at de absolutt vakreste padlestekninger i hele Østfinnmark med noen perler av teltplasser.

Østfinnmark: Her finnes en rekke vakre strender, små fjorder, tidevannsstrømmer og gamle kulturminner. Merk: Dette er et eksponert stykke padling som kun anbefales for erfarne padlere.

Lyngøya er også idyllisk for telting; en liten holme med en nydelig liten strand på sørsiden. Hit bør en dra på en vakker sommerdag med teltet sitt.

Kilde: DNT ved Ingvild Lundberg Bakke og Mette Øinæs Habberstad, nordnorge.com og iTromsø.

Senja:

• Norges nest største øy med sine 1569 km2.

• Omlag 8 000 mennesker bor på øya fordelt på kommunene Lenvik, Berg, Torsken og Tranøy.

• Om sommeren kan du ta ferge fra Brensholmen/Botnhamn og Gryllefjord/Andenes og hele året kan du ta Hurtigruten Finnsnes/Tromsø og Hurtigbåt Finnsnes/Tromsø-Harstad, Lysnes/Tromsø, Skrolsvik/Harstad.

• Det går flere avganger hver eneste dag til og fra Bardufoss, cirka én times kjøretur til Senja.

• På Bardufoss flyplass kan du velge mellom bilutleie fra Sixt, Europcar, Avis og Hertz. 

• Du kan også fly til Tromsø og kjøre derfra, hvilket tar omlag to timer og 40 minutter.

Kilde: Destinasjon Senja
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer