LYKKE: Kinakål var hovedingrediensen i 1980-tallssalaten, gjerne svømmende i en elv av thousand island-dressing. Foto: ROLF M. AAAGAARD
LYKKE: Kinakål var hovedingrediensen i 1980-tallssalaten, gjerne svømmende i en elv av thousand island-dressing. Foto: ROLF M. AAAGAARDVis mer

Tenk at vi elsket dette: tørr kylling, kinakål og mengder av thousand island

Slik spiste vi på på 1980-tallet.

• Flere matsaker på db.no/mat
- Grillkylling med kinakål, mais fra boks og lyserød dressing var skikkelig festmat på 1980-tallet, forteller Aase Dotterud, matjournalist i ukebladet Allers.

Kinakålen var billig og hadde lang holdbarhet. Kyllingen var knusktørr og knall oransje, gnidd inn med paprika.

- Skinnet var så sprøtt at det brakk, men grillkylllig var stas likevel, fortsetter Dotterud.

Broiler-feber - I tillegg fikk vi broileren, sier matjournalist og kokebokforfatter Aaase Strømstad.

Broileren var kylling foret opp til stor størrelse på kort tid.

-Den hadde mye kjøtt, men smakte ikke noe. Kjøttet hadde ikke hatt tid til å utvikle smak, sier hun.

Broileren holdt seg i popularitet gjennom 1980-tallet. Etterhvert løp tida fra den forvokste kyllingen. Ordet fikk en negativ klang.

Fra lungemos til pizza Bare en ting var større en grillkylling på 80-tallet. Det var frossenpizza. 

- Pizzaen ble Norges nye nasjonalrett, forteller Strømstad.

FONDUE: Fonduesett sto høyt på ønskelista till jul. Vi spiste ostefondue og sjokoladefondue og elsket hver bit vi dyppet. I Oslo valfartet folk til restauranten Den lille Fondue. Foto: AP/LARRY CROWE
FONDUE: Fonduesett sto høyt på ønskelista till jul. Vi spiste ostefondue og sjokoladefondue og elsket hver bit vi dyppet. I Oslo valfartet folk til restauranten Den lille Fondue. Foto: AP/LARRY CROWE Vis mer

Vi gumlet pizza og skrøt hvis vi hadde vært på Peppes Pizza. Restauranten på Frogner i Oslo var så eksotisk at det luktet hvitløk helt ut på gata.

1970-tallets kålruletter, lungemos og mors hjemmelagde kjøttkaker ble sjeldnere kost.

Hjemmelaget pizza er fortsatt en hit.  Men vi lager den annerledes nå.

Kjøttdeig, tomatpure, bokseananas og jarlsbergost holder ikke hvis du er «foodie» 2015. Nå er det bøffelmozzarella og italiensk pizzamel tipo 00 som gjelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat på 1-2-3 Ordet «husmor» ble negativt på 1980-tallet. Det merket man på maten. Flere kvinner i arbeid utenfor hjemmet skapte ord som nødmat.

- Mat skulle være lettvint, og helst kjapt, sier Aase Strømstad

Kokebøker type «mat på 1-2-3» gikk unna i bokhandelen.

PAKKETURMAT : På 1980-tallet hadde mange vært på de greske øyer og visste godt hva moussaka var da den dukket opp på restaurantene. Moussakaens store utfordrer var lasagnaen. Foto: ERLING HÆGELAND
PAKKETURMAT : På 1980-tallet hadde mange vært på de greske øyer og visste godt hva moussaka var da den dukket opp på restaurantene. Moussakaens store utfordrer var lasagnaen. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

På kafeene dukket det opp mat vi hadde smakt på pakketur. I helgene,når det ikke skulle gå fullt så fort unna, ble moussaka, paella og lasagne populært å servere.

Men det behøvde ikke være så avansert. Spagetti med kjøttdeig og ketchup var også festmat.  Det samme var innbakt fisk.

- Laks i folie var stort, forteller Dotterud i Allers.

Etter måltidet fortsatte festen med Guns'n Roses og Abba mellom ferskenfargede vegger. Damene hadde puddelpermanent og paljetter.

Sangria var stort. I de små timer gjorde man gjerne som på sydenhotellet.

Man hygget seg med uthult melon fylt med vodka eller rom.

Mikrobølgedrømmen Den nye oppfinnelsen mikrobølgeovn var selve kjøkkendrømmen på 1980-tallet.

-Vi trodde at vi i framtida skulle lage all mat i mikro. Ukebladene hadde bilag med oppskrifter ment for mikrobølgeovn og jeg holdt mikrobølgekurs, forteller Dotterud.

På denne tida kom også keramisk koketopp og food processor. Matlaging ble tatt til nye høyder.

Kalkun og gryterett De mest avanserte prøvde kalkun. På 1970-tallet var kalkun temmelig ukjent for menigmann.

JA,VI ELSKER: Frossenpizzaen kom i butikk på slutten av 70-tallet, men det var på 80-tallet det virkelig tok av. Her ekteparet Inger og Karsten Helstad, som noen år senere produserte Grandiosa for Stabburet på Stranda. Foto: KJELL HERSKEDAL.
JA,VI ELSKER: Frossenpizzaen kom i butikk på slutten av 70-tallet, men det var på 80-tallet det virkelig tok av. Her ekteparet Inger og Karsten Helstad, som noen år senere produserte Grandiosa for Stabburet på Stranda. Foto: KJELL HERSKEDAL. Vis mer

- Amerikanernes festmat ble vår fra rundt 1983, fastslår Annechen Bugge, forbruksforsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
 
Ikke alle ønsket den amerikanske festfuglen med stuffing velkommen. Noen mente den kunne true ribba på julebordet.

Amerikansk mat var politisk ukorrekt for noen, kult for andre. De hippeste gikk med walkman på øra mens de spiste burgere og pommes frites.

De mer frankofile sverget til bagett med ost og skinke, også det helt nytt.

Den ultimate lørdagsutskeielsen var biff med løk og bakt potet.

Gryterett var en god nummer to. De nye gryterettene hadde helt nye smaker.

-Vi vartet opp med meksikansk gryte og kyllinggryte fra Bali. Kinamat ble populært og rett bak i løypa kom tacoen, forteller Strømstad.

Plutselig kom hele verden inn av døra. Biff Stroganoff var ikke så stas lenger. Vi gikk langs hyllene i de nye supermarkedene og lot oss inspirere.

TIKKA MASALA:  Med indiske restaurantene lærte vi oss helt nye smaker. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX
TIKKA MASALA: Med indiske restaurantene lærte vi oss helt nye smaker. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX Vis mer

- Å ikke måtte bestille over disk var spennende. Vi kjøpte ting vi ikke visste hva var eller hvordan vi skulle bruke, forteller Aase Strømstad.

Plutselig hadde vi fransk og sveitsisk ost. Det banet vei for raclette og fondue.

«Alle» ønsket seg slike sett til jul.

-Så satt vi der og dyppet og drakk billig rødvin, forteller Strømstad.

Egri Bikaver fra Ungarn var billig og likt av mange. Folk flest drakk også polets rødvin, en blanding som i perioder smakte godt, i andre ikke.

-Var vinen sur, puttet vi bare en sukkerbit opp, forteller Strømstad.

Friske urter
En bonde i Lier prøvde seg på urtedyrking. Det ble starten  på en liten matrevolusjon.

-Norge hadde glemt urter. Plutselig hadde vi mange sorter, forteller Strømstad.

Urtene var kjærkomne for ukebladene, som inntil da hadde pyntet matbildene med blomster.

Juksa litt Mange sa de hadde lagd den nye maten selv, men ganske mange juksa.  Det hadde vi lært av TV-kokken Ingrid Espelid Hovig.

Med den faste replikken «så har vi jukset litt» og en persilledusk lærte hun oss at sunn mat kan være godt.

Hun holdt koken med Fjernsynskjøkkenet i 26 år.

Hustelllæreinnens program var den meste sette av alle programposter fra 1970 og 1996.

Vi glodde på Espelid Hovig, men lagde poseretter.

- Toros gryterettposer har aldri hatt bedre dager enn på 80-tallet, sier Aase Dotterud.

Slik forsvant kunnskapen om mat, litt etter litt.  Hvit saus på pose er fortsatt en bestselger.

Dessert Også til hverdags spiste vi dessert. Freia gele, kompotter og puddinger gikk ned på høykant. 

-Med pulveret ble alt lettvint, sier Strømstad.

Hun savner at man selv kunne blande inn ønsket mengde sukker i gelepulveret. Å tilsette sukker var en tabbe av industrien, mener hun.

Fruktcocktail fra boks var høyt elsket. Alle sloss om det røde cocktailbæret.

 NYTT: På 1980-tallet var butikkgrillet kylling nytt og spennende. Vi brukte den på tur og hjemme, gjerne i salater med ananas og mais fra boks. Foto: NORTURA
NYTT: På 1980-tallet var butikkgrillet kylling nytt og spennende. Vi brukte den på tur og hjemme, gjerne i salater med ananas og mais fra boks. Foto: NORTURA Vis mer

80-talls kakene fikk helt nytt utseende. Plutselig kunne vi pynte med mango, kiwi og pasjonsfrukt.

Vi lukket øynene og betalte.

Fest var fest, da som nå.

LÆRTE OSS OPP  Ingrid Espelid Hovig ledet Fjernsynskjøkkenet i 26 år. Her med Petter Nome Foto: SIGMUND KYDLAND
LÆRTE OSS OPP Ingrid Espelid Hovig ledet Fjernsynskjøkkenet i 26 år. Her med Petter Nome Foto: SIGMUND KYDLAND Vis mer
OSTEFAT: Ost, kjeks, paprika og eksotisk frukt var tingen. Foto: BERIT KEILEN/ SCANPIX
OSTEFAT: Ost, kjeks, paprika og eksotisk frukt var tingen. Foto: BERIT KEILEN/ SCANPIX Vis mer