Tenk nøye på hva du sier med babyen til stede

De små skjønner langt mer enn du tror.

SMART: Et barn forstår som regel mer enn det foreldrene tror. Foto: Thinkstock
SMART: Et barn forstår som regel mer enn det foreldrene tror. Foto: ThinkstockVis mer

Hvis du tror at den lille babyen din ikke forstår annet enn dikke-dikke-dikk, så tar du nok feil. Selv om babyer ikke gir særlig uttrykk for at de forstår så mye, så er det stor sannsynlighet for at de gjør det likevel.

I følge ekspertene har små barn større evne til å forstå hva som skjer rundt seg enn det man skulle tro.

- Barn helt ned i 8-9 måneders alder tyder kroppsspråk, og kan også kjenne igjen ord. På den måten kan de tyde mye av det som skjer rundt dem, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Selv om barna har begrenset ordforståelse kan de kjenne igjen ord de hører ofte. Spesielt de ordene som gjentas i forbindelse med en handling vil være mulig for babyen å kjenne igjen, mener hun.

- Forskning har vist at babyer kan kjenne igjen ord som pupp, bleie, mamma og pappa, og kan sette disse i sammenheng med handlinger. De kan også kjenne igjen navn, sier psykologen til Foreldre&Barn.

Språk og utvikling er også et mye diskutert tema i vårt forum Barn i magen;

"Gutten min er 17 mnd og sier ikke så mange ord. Men jøje meg så mye han forstår." sier en av forumbrukerne.

Viktig kroppsspråk Allerede kort tid etter fødselen begynner barn å kommunisere med oss.

- Små babyer er oppmerksomme på kroppsspråk fordi det er slik de forholder seg til verden rundt seg. De trenger å kommunisere med oss slik at vi kan møte deres behov, sier Belinda Ekornås, psykologspesialist ved BUP, Follo.

Fordi små babyer bruker de voksne som en pekepinn på hva som skjer rundt dem, er det viktig at vi er bevisste på hvordan vi oppfører oss, også før barna blir store nok til å vise at de faktisk forstår.

- Alt vi gjør er med på å danne en ramme rundt barnet. De trenger oss til å veilede dem, både fysisk og psykisk, sier Ekornås.

Tenk på hva du sier Fordi babyer klarer å plukke opp mye av det vi uttrykker, både gjennom kroppsspråk og ord er det viktig at foreldre er bevisste på hva de sier foran barna.

- Jeg mener man ikke bør uttale seg negativt eller vise at man er opprørt og sint, selv når barna bare er noen måneder gamle, sier Gerhardsen.

Hun mener man kan sammenligne en babys språkforståelse med den opplevelsen voksne har når de er er i et land hvor de ikke kan språket.

- Kan man ikke språket, kan man allikevel kjenne igjen ord, og også forstå på kroppsspråk og sammenheng hva de snakker om. Man kan ofte også merke det, hvis det er deg de snakker om, sier hun.

På samme måte mener hun små babyer kan merke det hvis foreldrene gir uttrykk for noe som handler om dem.

- Jeg syns derfor man skal være forsiktig med å klage over babyen mens den er i rommet. Sier man for eksempel: "Jeg er så sliten av henne nå, hun bare gråter og er vanskelig", vil en 8-9 måneder gammel baby høyst trolig plukke opp at det er hun som er årsaken til noe negativt, forklarer psykologen.

Respekter barna Når et barn etter hvert begynner å få et større ordforråd, er det enklere å forstå hva de får med seg og ikke. Men det er også lett å glemme at et barn med begrensede språkkunnskaper ofte forstår mye mer enn det de selv klarer å uttrykke.

Et barn som bare kan si noen få ord, eller som bare lager korte setninger kan allikevel forstå det meste av det som blir sagt.

- Sier man til en 2-åring at han skal hente skoene sine, så gjør han det, selv om han ikke ville klart å si ordene selv, forklarer Ekornås.

Hun er enig med Gerhardsen i at foreldre bør tenke over hva de sier mens barna er i nærheten, samtidig syns hun det er viktig at man ikke føler at man må sensurere seg selv til en hver tid.

- En god generell regel er å behandle barn med den samme respekten som vi gir voksne. Vi ville aldri snakket over hodet på en voksen, og da syns jeg heller ikke man skal gjøre det med barn, sier hun.

Barn er også nysgjerrige vesener som følger godt med når voksne snakker. Det er på den måten de danner seg bilder av situasjoner. Vi har derfor et ansvar for å tenke gjennom hva vi uttrykker mens barna er til stede, mener Ekornås.

Lure barn Etter hvert som barna blir eldre og språkforståelsen blir bedre vil barn begynne å teste ut situasjoner, i tillegg til å tolke dem. Du har kanskje opplevd at treåringen din plutselig får vondt i magen når dere skal ha fisk til middag, eller at han blir veldig sulten akkurat når det er leggetid?

Slike lure triks er et tegn på at forståelsen for omverdenen begynner å bli god, mener ekspertene.

- Situasjoner som dette tyder på at barnet har begynt å forstå en del sammenhenger. De er jo små forskere som hele tiden vil forsøke å teste ut hva som fungerer og ikke, sier Ekornås.

Selv om diskusjoner rundt fiskespising og leggetid ikke er så festlig akkurat når det står på, tror Gerhardsen det egentlig bare er noe du bør være glad for.

- Jeg tror det tyder på at du har en smart unge som forstår sammenhenger og som er et sosialt kompetent individ, sier hun til Foreldre&Barn.

Les også:
Begavede barn er oftere deprimerte
Derfor bør du nedprioritere barna
Disse barna blir best likt av andre
Slik finner du savnede kosedyr

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.