Tenk på dette før du gir barnet to navn

Oppskriften på et velklingende dobbeltnavn.

BEGGE KAN VELGE: Ved å gi barnet et dobbeltnavn kan begge foreldrene få med sitt favorittnavn.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
BEGGE KAN VELGE: Ved å gi barnet et dobbeltnavn kan begge foreldrene få med sitt favorittnavn. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

- De fleste syns at dobbeltnavn klinger best om det enten er like mange stavelser i det første og det andre navnet, eller hvis det andre navnet har flest stavelser, sier Marte Ihlebæk.

Hun har mastergrad i navnegransking.

- For mannsnavn er det navn på en stavelse som er vanligst å bruke som første navn i dobbeltnavnet, slik som Per, Jon, Jan, Lars, Kim, Tom og Tor. 

Flest stavelser i siste navn Navneforsker Ivar Utne er enig.

- Det andre navnet i et dobbelt fornavn er som oftest enten lengre eller like langt som det første, når man måler dem i antall stavelser, sier han.

Et eksempel er dobbeltnavnet Ida Sofie, der Ida har to stavelser og Sofie tre.

- Navn med flere stavelser i det første navnet enn i det andre, stikker seg mer ut, slik som Sofie Ida og Linnea Sara. Dette har jo likevel ikke så mye å si dersom man ikke skal bruke det andre navnet til daglig, sier han.

I Sverige velger man gjerne enda flere navn til barnet sitt.

Fra samme stilperiode Ihlebæk tror også det er en vanlig oppfatning at de to navnene klinger best sammen dersom de har samme stil, eller er populære innen samme periode.

- Sara Olivia er et eksempel på et navn jeg syns klinger godt. For det første er det andre navnet lengre enn det første. Det ville høres rart ut med Olivia Sara. For det andre er navnene fra samme moteperiode, de er begge populære navn nå og krasjer derfor ikke for mye i stil, sier hun.

Kjekt med flere navn Hun mener det er klare fordeler ved å ha to navn.

- Det gir en slags valgfrihet å ha to navn å velge i. Olivia er et mykt og søtt navn som passer godt på en liten jente. Det er dessuten et såkalt oldemorsnavn, altså et navn som har vært populært for noen generasjoner siden, sier hun.

Sara beskriver hun som et godt og enkelt navn som fungerer godt gjennom hele livet.

Flere gjengangere Ser man på oversikten over de mest brukte dobbeltnavnene i 2012, er det flere gjengangere både innen jente- og guttenavn.

Et knippe navn blir brukt for å lage en rekke variasjoner.

For gutta er navnene Lucas, Alexander og Leander brukt i en rekke kombinasjoner, og Sofie, Emilie og Marie er gjengangere i jentenavnene.

Bruk rim Føler de vordende foreldrene seg ekstra kreative, foreslår Utne å sprite opp dobbeltnavnet litt ved å bruke rim.

- Det er helst forbokstavene som rimer, altså såkalte bokstavrim, slik som Mille-Marie. Et annet eksempel er Molly Melissa, som rimer både med m og l, sier han.

Han legger til at det er mindre vanlig å kombinere navn med like endinger, slik som Line Martine, Milla Camilla og Elias Matias.

- Her blir det mye sang, men det er kanskje ikke et navn for livet, sier han.

Klinger godt Også Ihlebæk mener man gjerne kan leke seg med rim når man skal velge navn.

- Navnet klinger godt når man har samme vokal i slutten av begge navnene, slik at det rimer uten at man legger merke til det. Etter min mening klinger Ine Marie og Ina Maria bedre enn Ina Marie og Ine Maria. Ine Kristine og Vilde Mathilde blir derimot litt for mye rim, og vil for de fleste ikke klinge så godt, mener hun.

Se opp for vokalene - Det kan også være uheldig å sammenstille to navn der det første slutter på en vokal, og det andre starter på en vokal. Et eksempel er navnet Ada Eline, som fort blir til Adeline i normal talehastighet. Navnet kan derfor fort misforstås når man skal oppgi navnet sitt seinere i livet, sier hun.

Kanskje er det på denne måten vi fikk for eksempel navnene Marianne og Karianne. Dette var opprinnelig dobbeltnavnene Mari Anne og Kari Anne, men i dag brukes de som enkeltnavn.

Gøyale kombinasjoner Det er altså flere faktorer som påvirker hva vi syns om et dobbeltnavn.

Noen klinger vakkert og korrekt i de flestes ører, mens andre er gøyale og spesielle.

- For eksempel vil kanskje mange mene at Per Kenneth, Siv Kristel og Glenn Anders er uvanlige og morsomme, fordi det er en blanding av engelske navn og gamle, norske navn, sier Utne.

Han legger til at det også finnes dobbeltnavn satt sammen av navn fra ulike språk som er utbredt, som for eksempel Gro Anita, Silje Therese og Erlend André.

Ukjente navn blir kjente - Siden stadig nye navn kommer i bruk, vil mange sette sammen doble fornavn av kjente og mindre kjente navn. Emma Tallulah er et eksempel, sier han.

På denne måten vil det bli både vanlig og naturlig med nye og mindre kjente kombinasjoner.

- Det begrenser ganske mye å bare sette sammen navn med ganske lik bakgrunn, og i praksis er stilbrudd det normale. Prøv med Leah Pernille og Liam Theodor, så ser du at det antageligvis er helt ok, sier Utne.

Favorittnavn kombinert med oppkalling - Det virker som dobbeltnavn har vært en pågående trend de siste årene, og årsaken er kanskje at foreldre vil ha med flere navn de liker. Det er altså et fint kompromiss, dersom man vil ha med både sitt favorittnavn og oppkalling i navnet til barnet sitt, sier Ihlebæk.

I dag er det de færreste som setter bindestrek mellom navnene, men de som gjør det, begrunner det gjerne med at det da er større sjanse for at begge navn blir brukt i det daglige.

Kan selv velge tiltalenavn - Hvis navnene ikke er bundet sammen med bindestrek, er det vanlig å bare bruke det første navnet. Med mindre det er flere i samme vennekrets eller familie med samme første fornavn. Da er det vanlig å ta i bruk navn nummer to for å skille personene fra hverandre, sier hun.

Uten bindestrek får barnet også større valgfrihet når det gjelder hvilket tiltalenavn han eller hun ønsker å bruke.

Ta trygge valg - Etter min mening er ikke det viktigste å matche stilen til navnene i dobbeltnavn. Det er mye viktigere å tenke på at barnet skal bære navnene også som voksen, sier hun.

Hun anbefaler derfor ikke å ta det første og mest trendy navnet som detter ned i hodet på en.

- Navnevalget sier mye om foreldrene, og velger man et uvanlig navn, er man kanskje unik der og da. Velger man derimot et mer vanlig og stabilt navn, er det et tryggere valg for barnet, og man framstår også som en tryggere forelder. Derfor kan man med et dobbeltnavn være trendy samtidig som man får med et mer stabilt navn i tillegg, sier Ihlebæk.

Les også:
Navnene ingen andre barn har
De mest populære navnene i utlandet
Har du øst- eller vestkantnavn

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.