Terningkast 6 til billig Macbook-konkurrent

Samsungs nye Ultrabook er mer enn verdt prisen.

FIBER: 5-serien fra Samsung kommer med aluminium på overflatene og glassfiber på undersiden. Det holder prisen nede og vekten lav. Men kvalitetsfølelsen er ikke helt på nivå med konkurrentene i helmetall. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
FIBER: 5-serien fra Samsung kommer med aluminium på overflatene og glassfiber på undersiden. Det holder prisen nede og vekten lav. Men kvalitetsfølelsen er ikke helt på nivå med konkurrentene i helmetall. Foto: Andreas Jahren, HjemmePCVis mer

Vi har tidligere sett nærmere på ultrabookene fra Acer, Asus og Toshiba. Modellen fra Samsung skiller seg ut ved at den mangler SSD og at prisen er hyggeligere enn hos konkurrentene. Det gjør at flere kan ta seg råd til en maskin som egentlig tilhører premiumsegmentet.

Samsung har tidligere vist at de kan lage PC-er som visuelt og ytelsesmessig kan konkurrere med Macbook, men til halve prisen.

Samsung har laget 5-serien i den litt artige kombinasjonen aluminium og glassfiber. Undersiden er laget av glassfiber, mens de andre flatene er av metall. Designet er gjennomført i en matt sølvfarge, og det gjør at man ikke legger merke til materialvalget på undersiden.

Kvalitetsfølelsen er god, men vi merket at basen ikke er immun mot vridning, og at det er enkelte myke områder. Skjermlokket er ganske solid, men det skal ikke altfor mye trykk til før det blir gjennomslag på skjermen.

Flise-taster Tastaturet har tastene lagt ut som fliser, og det er nærmest obligatorisk i klassen. Skrivekomforten er relativt god, selv om de med hardt anslag nok vil irritere seg over litt svikt i tastaturbasen og kort vandring på tastene.

MATT: Skjermlokket er relativt solid og huser en matt 13-tommer som blir lite påvirket av reflekser. Lysstyrken er også god, så den takler de fleste lysforhold meget bra. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
MATT: Skjermlokket er relativt solid og huser en matt 13-tommer som blir lite påvirket av reflekser. Lysstyrken er også god, så den takler de fleste lysforhold meget bra. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC Vis mer

Likevel er trykkpunktet presist med god motstand, og når tastene ikke er langt unna lydløse, vil nok de aller fleste som holder seg til kvitring og fjasbok, finne en trosfast venn her. Bakgrunnsbelyst er det dog ikke.

Svært hyggelig er det å finne en velfungerende og presis pekeplate, som også har to fullstendig separerte museknapper. Det er første gang vi ser på Samsungs designmaskiner, og vi håper det ikke er en engangsforeteelse. Museknappene er faste, med en markant klikkelyd som er mer høylytt enn den tastaturet lager.

Matt må til Lydkvaliteten er naturlig nok litt så som så. Det er ikke plass til all verdens høyttalere i et såpass lite chassis, og bass mangler totalt. Mangler gjør også fylde, men lyden er lite forvrengt og har nok trykk til at man kan bruke den som avspiller fra kjøkkenbenken.

Skjermen er lyssterk og matt med 13-tommer i HD-oppløsning. Den mangler litt futt i fargene sammenlignet med sine glansede søsken, men matt skjerm er likevel det riktige valget på en ultra som skal brukes under svært varierende lysforhold.

Lysstyrken er meget god, og det er omtrent bare direkte sollys den må gi tapt for. Innsynsviklene er greie, og man trenger ikke jobbe veldig for å unngå utbrente områder med maskinen i fanget.

Hybrid harddisk hjelper Vår 5-serie hadde snurredisk i kombinasjon med en liten brikkedisk, en såkalt hybriddisk, og det gir mer lagringsplass, bedrer den opplevde hastigheten og kutter prisen i forhold til rene brikkebaserte (SSD) løsninger.

Det har utvilsomt noe for seg, for responsen er fin under normal bruk, og milevis foran maskiner som bare har tilsvarende snurredisker. Likevel trekker diskytelsen ned i PCMark-testen.

Prosessoren er en lavvolts Core i5, der grafikkløsningen er integrert på prosessoren og klokket noe lavere enn vanlig. Det gir grei ytelse til de fleste oppgaver, men den trege snurredisken vil gjøre at operasjoner som krever mye lesing og skriving går tregere enn på maskiner med en ren brikkebasert harddisk.

Samsungs snarstart er også på plass, og maskinen gikk fra dvale til bruksklar på snaue to sekunder.

Kjøleviften er ikke plagsom ved normal bruk, og det er heller ingen irriterende ulyder når den drar på ved last. Undersiden bakerst mellom skjermhengslene blir varm ved normal bruk, men ikke så varm at man ikke kan ha maskinen i fanget.

ADSKILT: To helt separate museknapper er første gang vi ser på Samsungs designmaskiner, og vi håper det ikke er en engangsforeteelse. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
ADSKILT: To helt separate museknapper er første gang vi ser på Samsungs designmaskiner, og vi håper det ikke er en engangsforeteelse. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC Vis mer

Samsungs 5-serie har tilkoblingene man forventer, inkludert en USB 3.0-port. De er praktisk plassert tilbaketrukket fra håndleddsstøtten på hver side. Dessuten er det bare å skru ut en skrue og lirke opp et lokk på undersiden, så kan man sette inn mer minne og bytte ut harddisken. Det er Samsung stort sett alene om i ultrabook-klassen.

Konklusjon Samsungs nye 5-serie er knallgod og har en pris som gjør at flere kan ta seg råd til en meget snerten Ultrabook.

Vi trekker litt på kvalitetsfølelse og batteritid som ikke er helt på nivå med de skarpeste konkurrentene, men samtidig er prisen hyggelig og skjermen matt. 5-serien kommer også i en versjon med en ren brikkebasert harddisk, men da går prisen opp...

Les også:
Slik fungerer Pinterest - den nye nettsnakkisen
- Nå vet Google mer om deg enn kona di
Endelig en dokkinghøyttaler for Android
iPhone-appene du kan fjernstyre med

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TESTRESULTATER: Her er testresultatene fra Samsung Seiers 5 sammenlignet med et par aktuelle konkurrenter. *Testen er tidligere kjørt med FireFox, men vi bruker nå Chrome. Faksimile: HjemmePC
TESTRESULTATER: Her er testresultatene fra Samsung Seiers 5 sammenlignet med et par aktuelle konkurrenter. *Testen er tidligere kjørt med FireFox, men vi bruker nå Chrome. Faksimile: HjemmePC Vis mer