Terrassen bygger du selv

Sju trinn. Her er oppskriften.

PÅ LAG MED NATUREN: Som en kontrast til mange terrasser som fremstår som store fuglekikkertårn, er denne uteplassen laget helt på naturens premisser. Den er tilpasset stedlig terreng både i høyde og bredde og gir flere møbleringsmuligheter og funksjoner. Legg også merke til bevisst bruk av vegetasjon og naturlige fjellformasjoner som alternativ til rekkverk.  FOTO: Dag Thorstensen (hytteliv, arkiv)
PÅ LAG MED NATUREN: Som en kontrast til mange terrasser som fremstår som store fuglekikkertårn, er denne uteplassen laget helt på naturens premisser. Den er tilpasset stedlig terreng både i høyde og bredde og gir flere møbleringsmuligheter og funksjoner. Legg også merke til bevisst bruk av vegetasjon og naturlige fjellformasjoner som alternativ til rekkverk. FOTO: Dag Thorstensen (hytteliv, arkiv) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å anlegge en uteplass har mange fellestrekk, enten du bygger terrasse, veranda eller balkong

Målet er å få et stødig og rett utegulv som tåler en støyt og samtidig kan danne en hyggelig ramme rundt oppholdet utendørs på hytta.

Beskrivelsen her omhandler uteplasser som bygges i treverk, og selve snekkerjobben.

Vi forutsetter at fundamentet er plassert og bygget, og at søyle- eller bjelkesko står klare til å ta imot den nye terrassen eller verandaen.

Bygger du en treterrasse på eller like over terrenget, vil ugress som vokser gjennom gulvet, kunne være sjenerende.

Før du begynner på trekonstruksjonene, anbefales det derfor å legge ut en fiberduk som holder vekstene i sjakk i hele terrassens levetid.

Dette er meget effektivt, men husk å feste fiberduken godt, slik at ikke katter eller grevlinger roter til duken.

1. Valg av dimensjoner Dimensjoner og spennvidder på bærebjelker, gulvbjelker og terrassebord må ses i sammenheng. Som regel kan du velge om du ønsker få fundamenter og grove bærebjelker eller mange fundamenter og smekrere bjelker. Er grunnen vanskelig å fundamentere på, er det fristende å velge én grov bærebjelke, eller kanskje en ståldrager. Da slipper du unna med to fundamenter i tillegg til hytta, hvis byggverket skal ha en firkantet plan og hektes på hytta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer