FORSINKET SUV: Mange nordmenn har satt seg på liste for å kjøpe den nye el-SUV-en Model X. De må være tålmodige. For nå er produksjonen utsatt til våren 2015. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
FORSINKET SUV: Mange nordmenn har satt seg på liste for å kjøpe den nye el-SUV-en Model X. De må være tålmodige. For nå er produksjonen utsatt til våren 2015. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆKVis mer

Tesla bekrefter at Model X blir utsatt

Og selskapet taper store penger, tross rekordsalg.

Dinside: Tesla taper stort tross rekordsalg, og forventer å tape enda mer. Nå blir dessuten Model X forsinket.

Tesla Motors i Silicon Valley har produsert 7535 av Model S i 1. kvartal, og hele 2056 biler er levert til kunder i Norge hittil i år.

Men på grunn av tunge investeringer, blør selskapet. Bare etter 1. kvartal må de bære et tap på 294 millioner kroner.

Omsetningen for selskapet endte på 3,67 milliarder kroner, noe som er opp 10 prosent fra året før, men det er 1 prosent mindre enn fjerde kvartal 2013.

- Hele andre kvartals produksjon er utsolgt, sier Tesla-sjefen Elon Musk. Han opplyser også at målet for kvartalet var 7500 biler. Totalt skal han selge hele 35 000 eksemplarer av Model S i hele 2014. Men Teslas mål for 2018 er å selge 500 000 biler per år.

LES OGSÅ: Tesla satte ny salgsrekord i Norge

Store kostnader Selskapsprognosen viser en marginal gevinst for andre kvartal, men hittil blør de på kostnadssiden.

Det er spesielt forsknings- og utviklingskostnadene som har steget: 482 millioner kroner nå mot 324 millioner kroner i fjor.

SELGER SUPERBIL MED TAP: Tesla Model S er en suksess - i hvert fall her hjemme. Men det er ikke nok til at produsenten tjener penger,  Foto: STEIN INGE STØLEN / AUTOFIL
SELGER SUPERBIL MED TAP: Tesla Model S er en suksess - i hvert fall her hjemme. Men det er ikke nok til at produsenten tjener penger, Foto: STEIN INGE STØLEN / AUTOFIL Vis mer

Men til tross for dette ligger ikke Tesla på latsiden når det gjelder investeringsvilje: De varsler nemlig også at disse kostnadene kommer til å øke med 30 prosent fra første kvartal.

Starter ny batterifabrikk Tesla jobber med en stor investeringsplan, men hittil har selve produksjonen vært rammet av manglende batterileveranser.

I et brev til aksjonærene skriver Tesla-sjefen Elon Musk at selskapet har skrevet under på en intensjonsavtale med Panasonic for å utvikle to nye, gigantiske batterifabrikker.

Hvor de blir plassert, er foreløpig i det blå, men den endelige avgjørelsen er bare noen måneder unna.

SE VIDEO: Tesla på langtest - på vinterføre

Model X utsatt! Mange har skrevet seg på liste for å kjøpe den elektriske SUV-en Model X med firehjulstrekk, men nå bekrefter Elon Musk at denne blir forsinket - igjen.

Det var meningen at de første bilene skulle komme i høst, men Tesla varsler at produksjonsstarten er forventet først til våren 2015.

Ifølge Autoblog skal hele 12 000 personer over hele verden ha reservert Model X.

Om dette også vil påvirke utviklingen av den mindre Model E, som etter planen skal komme i 2017, er foreløpig uvisst.

Bygger ladestasjoner i Kina Tesla er som alle andre bilfabrikanter også i ferd med å satse stort på det kinesiske markedet.

HØYSPENT: Tesla-sjefen Elon Musk tåler et stort tap. Nå satser han også på to nye  batterifabrikker sammen med Panasonic for å få fart på produksjonen. Foto: AFP
HØYSPENT: Tesla-sjefen Elon Musk tåler et stort tap. Nå satser han også på to nye batterifabrikker sammen med Panasonic for å få fart på produksjonen. Foto: AFP Vis mer

I disse dager bygger de egne superlader i Shanghai og Beijing.

- Vi vil ekspandere i Kina så raskt som mulig, fordi vi tror at det kan være en av våre største markeder i løpet av bare noen få år, sier Musk.

LES OGSÅ: Tesla-svarene alle har ventet på

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.