TESLA MODEL S:  Er allerede en populær bil i Norge, Foto: TESLA MOTORS
TESLA MODEL S: Er allerede en populær bil i Norge, Foto: TESLA MOTORSVis mer

Tesla dokumenterer feilene i New York Times-slakten

Offentliggjør dataloggen fra testbilen.

Krangelen mellom New York Times og bilprodusenten Tesla Motors startet sist helg, da The New York Times publiserte en kritisk artikkel om Tesla Model S. De hadde testet super-elbilen og konkluderte med at den ikke tåler kulde og at den har langt kortere rekkevidde enn fabrikken oppgir, selv om sjåføren velger å spare på strømmen ved å fryse framfor å bruke varmeapparatet.

Artikkelen førte til at Tesla-aksjen sank  på børsen, og administrerende direktør i Tesla, Elon Musk, gikk ut og hevdet artikkelen var blank løgn.

New York Times derimot, står for reportasjen og hevder den er hundre prosent sannferdig. Avisa insisterer også på at journalisten gjorde akkurat som han hadde fått beskjed om fra Tesla.

- Vår artikkel om Tesla Model S er hundre prosent nøyaktig, og beskriver testturen i detalj akkurat som den foregikk. Alle antydninger om at vår konklusjon er «forfalsket» er selvfølgelig fullstendig grunnløse, skriver avisa i en uttalelse.  

Tesla dokumenterer feilene i New York Times-slakten

Og legger til:

- Vår reporter fulgte instruksjonene han fikk av Teslas personell før turen. Han beskriver hele kjøreturen sin i sin historie, og det finnes ingen urapportert omvei. Han ble dessuten aldri bedt om å lade bilen over natta i kaldt vær, selv om han flere ganger var i kontakt med Tesla.

Gir ut dataloggen I dag har Teslas toppsjef Elon Musk offentliggjort dataloggen fra bilen som New York Times testet, for å bevise at artikkelen ikke ga en korrekt fremstilling av bilen. Noen av datautskriftene er gjengitt i bildeserien i denne artikkelen, og de øvrige finner du her.

SLÅR TILBAKE:  Tesla-sjef Elon Musk. Foto: SCANPIX
SLÅR TILBAKE: Tesla-sjef Elon Musk. Foto: SCANPIX Vis mer

I sin blogg, skriver Tesla-sjefen idag, at det landet de faktisk selger flest biler til, i forhold til folketall, er Norge og Sveits, to land hvor det er kalde vintre. Totalt er over halvparten av bilene kjørt i land hvor temperaturene faller under null grader vinterstid, og at hundrevis av journalister har testet bilene.

Men etter at det populære bilprogrammet Top Gear lot som om bilen gikk tom for strøm under testen, har de begynt med datalogger i testbilene. Musk hevder at Top Gear hadde skrevet ferdig manus for programmet før de faktisk fikk bilen.

Lister opp feil Han mener dataloggen fra bilen som  New York Times testet, viser at -artikkelen ikke forteller hva som skjedde under testen.

Han lister opp:
• Loggen viser at Model S-bilden ikke gikk tom for strøm på noe tidspunkt. Selv da de tilkalte kranbil.
• Ladingen av bilen ble avbrutt da det viste at det var nok strøm til å kjøre 51 kilometer, selv om de visste at etappen de skulle kjøre var 98 kilometer.
• I testen skriver journalisten at bilen ikke gikk så langt som bilens display fortalte at den skulle gå, mens Tesla nå mener at bilen faktisk kjørte 82 kilometer når displayet viste at det var nok strøm på batteriene til å kjøre 51 kilometer.
• I artikkelen skriver journalisten at han kjørte i 72 km/t, mens dataloggen viser at han kjørte i hastigheter mellom 104 km/t og 130 km/t, og at temperaturen inne i bilen var satt til 22 grader. Og når journalisten skriver at det ble kaldt inne i bilen, viser loggen at temperaturen ble skrudd opp.
• Ved første lading av bilen, ble batteriene bare ladet opp til 90 prosent, og ved neste stopp ble bilens batterier 72 prosent ladet. Ved siste stopp ble batteriene bare ladet 28 prosent.
• Tesla har også logget hvor han faktisk kjørte, og mener loggen viser at journalisten kjørte i sirkler inne på en parkeringsplass etter at batteriet viste at det var tomt.
•Tesla Model S skal ifølge fabrikkens egne hjemmesider ha en rekkevidde på 370 til 480 kilometer avhengig av batteristørrelse.