SKIVSET UT: Men det er det også en fornuftig forklaring på. Foto: TESLA
SKIVSET UT: Men det er det også en fornuftig forklaring på. Foto: TESLAVis mer

Tesla skviset ut fra salgstoppen

Men det er det også en god forklaring på.

Dinside Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), har sluppet mai-tallene over nyregistrerte personbiler, som gir en god indikasjon på hvordan bilsalget utvikler seg.

I mai ble det i alt registrert 12 337 nye personbiler - en oppgang på 2,7 prosent i forhold til mai 2013. Korrigert for antall virkedager snakker vi om en ørliten nedgang (det var én registreringsdag mer i år). Sammenlignet med gjennomsnittet for mai måned de ti foregående årene, er årets tall for mai 15,9 prosent høyere, så markedet holder seg stabilt høyt.

Bruktimporten faller derimot med en fjerdedel. 2.106 personbiler i mai er 756 færre enn i mai 2013.

Tesla ut av topp-ti Det knyttet seg hver måned spenning til om elbilsalget ville fortsette i samme høye takt som hittil i år - og det gjør det. Tesla har fortsatt en solid avsetning for sin Model S og er igjen i tet i mai med 371 registrerte eksemplarer. Likevel blir Tesla skviset ut av topp ti - denne plassen ble overtatt av Mercedes-Benz.

Dette er det én grunn til: Tesla har i praksis kun én modell i salg (tross at det plutselig ble registrert to eksemplarer av den egentlig utgåtte Roadster igjen i mai), mens Mercedes har hele 17.

Fortsatt over en av ti I mai ble det registrert 1 346 av det OFV kaller «personbiler med nullutslipp» — i praksis elbiler. Det er ikke så langt fra fire ganger flere enn i mai 2013. Elbilene hadde dermed en markedsandel på 10,9 prosent blant personbilene i mai 2014 — denne andelen i fjor var 2,9 prosent.

Det ble i tillegg bruktimportert 208 elbiler.

33 elvarebiler Nå begynner også elektrifiseringen så smått å gjøre seg gjeldende i varebilsegmentet. Det ble nemlig registrert 33 varebiler med nullutslipp i mai, mens dette tallet i mai 2013 var skarve fem. Det er Peugeot som leder an i dette markedet med sin elektriske Partner (23 i mai, 123 hittil i år). Citroën Berlingo og Renault Kangoo er de to andre elvarebilene som ble registrert i mai (fire og seks eksemplarer henholdsvis).

7,7 prosent hybrider Det ble registrert 946 nye personbiler med en eller annen form for hybriddrift i mai. Det er 23,3 prosent flere enn i mai 2013. Hybridene hadde dermed 7,7 prosent markedsandel i mai i år, mot 6,4 prosent i fjor.

Næringsandel nær halvparten Vi merker oss at næringsandelen begynner å nærme seg halvparten av de nyregistrerte bilene. Næringsandelen av personbilsalget i mai var 47,3 prosent. I mai 2013 var næringsandelen 43,7 prosent. Andelen har ligget konsekvent høyere enn i fjor siden begynnelsen av året.

Vi spurte Marius Paus, markedsdirektør i Norges største billeasing-selskap, Leaseplan, hva årsaken kan være. Han har følgende forklaring:

- Det er en trend at flere og flere som kjøper ny bil privat, finansierer den ved privatleasing. Vi tror at hovedårsaken til økningen i næringsandelen skyldes dette.

Under halvparten diesel I mai hadde 49,3 prosent av alle nyregistrerte personbiler dieselmotor - altså under 50 prosent som i april. I mai 2013 var denne andelen 54,8 prosent.

Her finner du DinSides folkesuv-tester

Vurderer du elbil? Her er det komplette utvalget

CO2 ned Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle førstegangsregistrerte nye personbiler hittil i år er 111 gram per kilometer, 16 gram lavere enn i samme periode i fjor. For bensinbiler er CO2-utslippet 121 g/km hittil i år, fire g/km lavere enn i fjor. For de dieseldrevne bilene er CO2-utslippet 135 g/km, 1 g/km lavere enn i samme periode i 2013.

CO2-utslipp for nye personbiler i mai 2014 (endring i forhold til mai 2013):

VINNERE: Både nye Nissan Qashqai (til venstre) og Skoda Octavia hjelper de to produsentene til kraftigere vekst enn resten av markedet. Foto: ESPEN STENSRUD
VINNERE: Både nye Nissan Qashqai (til venstre) og Skoda Octavia hjelper de to produsentene til kraftigere vekst enn resten av markedet. Foto: ESPEN STENSRUD Vis mer

• Alle personbiler 113 g/km (-14 g/km)
• Bensinbiler 120 g/km (-5 g/km)
• Dieselbiler 134 g/km (uendret)

4x4 på én av tre I mai hadde 4.026 av nye registrerte personbiler firehjulsdrift - en andel på 32,6 prosent. I samme måned i 2013 var andelen 30,6 prosent.


Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.