HENDA PÅ RATTET:
&nbsp;<span style="background-color: initial;">NMCU har vært en stor&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">pådriver for at det må utvikles&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">nye testprosedyrer for&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">autopilotsystemene som&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">finnes i noen biler i dag. Nå&nbsp;</span><div>har de fått gjennomslag.
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Chris Walker /&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">TNS / NTB Scanpix</span></div>
HENDA PÅ RATTET:  NMCU har vært en stor pådriver for at det må utvikles nye testprosedyrer for autopilotsystemene som finnes i noen biler i dag. Nå 
har de fått gjennomslag.  Foto: Chris Walker / TNS / NTB Scanpix
Vis mer

Tesla tvinges til bedre tester etter en mc-ulykke i Norge

Redd for biler på «autopilot».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I juli i år ble en motorsyklist kjørt ned bakfra på E18 like ved Drammen. I dette tilfellet var det bilen, og ikke føreren som kjørte på motorsyklisten. Bilen var en Tesla som kjørte med den selvkjørende autopilot-funksjonen innkoblet.

Norsk Motorcykkel Union (NMCU) har lenge vært kritiske til slike autopilot-systemer fordi de har vært tvilende til om funksjonen er testet ordentlig med motorsykler.

Nå har den europeiske motorsykkelorganisasjonen FEMA – med NMCU som drivkraft – vunnet gjennom en sak mot blant annet Teslas autopilot-system, også kjent som Advanced Driver Assistance Systems (ADAS).

- Blir folk lurt?

I et brev til samferdselsminister Solvik-Olsen uttrykker det europeiske motorsykkelforbundet (FEMA) bekymring for at slike systemer ikke er i stand til å oppdage en motorsykkel. De tok opp spørsmålet om folk blir lurt til å tro at adaptiv fartsholder gjør bilene autonome, altså selvkjørende.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn