Du leser nå Dagbladet Pluss

Tesla tvinges til bedre tester etter en mc-ulykke i Norge

Redd for biler på «autopilot».

HENDA PÅ RATTET:
&nbsp;<span style="background-color: initial;">NMCU har vært en stor&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">pådriver for at det må utvikles&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">nye testprosedyrer for&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">autopilotsystemene som&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">finnes i noen biler i dag. Nå&nbsp;</span><div>har de fått gjennomslag.
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Chris Walker /&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">TNS / NTB Scanpix</span></div>
HENDA PÅ RATTET:  NMCU har vært en stor pådriver for at det må utvikles nye testprosedyrer for autopilotsystemene som finnes i noen biler i dag. Nå 
har de fått gjennomslag.  Foto: Chris Walker / TNS / NTB Scanpix
Vis mer

I juli i år ble en motorsyklist kjørt ned bakfra på E18 like ved Drammen. I dette tilfellet var det bilen, og ikke føreren som kjørte på motorsyklisten. Bilen var en Tesla som kjørte med den selvkjørende autopilot-funksjonen innkoblet.

Norsk Motorcykkel Union (NMCU) har lenge vært kritiske til slike autopilot-systemer fordi de har vært tvilende til om funksjonen er testet ordentlig med motorsykler.

Nå har den europeiske motorsykkelorganisasjonen FEMA – med NMCU som drivkraft – vunnet gjennom en sak mot blant annet Teslas autopilot-system, også kjent som Advanced Driver Assistance Systems (ADAS).

- Blir folk lurt?

I et brev til samferdselsminister Solvik-Olsen uttrykker det europeiske motorsykkelforbundet (FEMA) bekymring for at slike systemer ikke er i stand til å oppdage en motorsykkel. De tok opp spørsmålet om folk blir lurt til å tro at adaptiv fartsholder gjør bilene autonome, altså selvkjørende.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.