Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Test av årets is-nyheter

Sjekk hvilken du kan spise med best samvittighet.

TEST: DinKost.no har sjekket næringsinnholdet i årets småis-nyheter. Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
TEST: DinKost.no har sjekket næringsinnholdet i årets småis-nyheter. Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto Vis mer

Småis hører sommeren til, og sesongen starter for alvor rundt 17. mai.

I fjor testet DinKost.no 50 småis - det vil si alt som fantes i kiosker og butikker.

Klassikere og nye produkter side ved side, i kategorier som saftis og fløteis på pinne, fløteis med kjeks og annen småis. Blant saftisene var det nesten bare 6-ere på terningen.

I år har vi sett på nyhetene fra de to store leverandørene i Norge, Hennig Olsen Is og Diplom-Is.

Hvilken is er det beste valget når du bare må ha noe kaldt?

Best i test Dream yoghurtis med hagebærtrekk stakk av med høyeste score i testen.

Den deler terningkast seks med Murre Drue & Lime, en sorbetis.

De to kniver om lavest kalori- og fettinnhold og «bra» sukkerinnhold også.

På tredjeplass kommer Yoghurtis Ice Kiss Lime fra Hennig Olsen.

Bedre enn godteri Småis er gjerne et sunnere alternativ til kos enn å spise godteri. Dette fordi fløteisene faktisk inneholder noe kalsium, mens saftisene gjerne er langt fettfattigere enn for eksempel sjokolade.

Men det er altså ikke helt det samme hvilken is du velger.

Det er gledelig å se at årets nyheter alle sammen er små av størrelse. Det gjør dem med en gang til mye bedre valg enn de gigantiske iskremene med hele fløteboller inni.

En liten oppfriskning er kanskje det som skal til i sommervarmen, ikke en lunsj i en is?

Sjekk ingrediensene! Fløteis inneholder fløte, og dermed gjerne mest kalorier fordi fløten er rik på fett. Yoghurtis er gjerne noe magrere, men det er ikke alltid gitt at de er et sunnere alternativ likevel.

Mange yoghurtiser er tilsatt ganske mye sukker for at de ikke skal bli for syrlige, og en del inneholder faktisk også fløte for fyldens skyld.

Saftis og sorbetis er gjerne omtrent helt fettfrie, her kommer kaloriene fra sukker og eventuelt fruktjuice. Kaloriinnholdet i saftis er dermed mye lavere enn i fløteis og yoghurtis. Men - det er jammen mye sukker i saftis i forhold til saft og brus!

I denne testen er Murre det eneste saft/sorbetis-eksemplaret, med innhold på ca 28 prosent sukker. Brus og drikkeferdig saft ligger på rundt 11-12 prosent. Kanskje hjemmelaget saftis dermed er det aller sunneste alternativet?

Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver is. Dette er de råstoffene det er mest av i isen. I tillegg har vi telt opp antall tilsetningsstoffer i småisene. Er du opptatt av disse, bør du velge produkter med så få tilsetningsstoffer som mulig.

Hva betyr terningkastene? Isene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen småis mens 1 er et svært dårlig valg.

Hver av de 7 isene er gitt poeng mellom 1 og 7 for innhold av kalorier (1 for mest, 7 for minst), karbohydrater (1 for mest, 7 for minst) og fett (1 for mest, 7 for minst) per 100 g, og kalorier per enhet (1 for mest, 7 for minst).

Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 28 poeng. Produktene i testen varierte mellom 7 og 26 poeng, og dette er gjort om til terningkast.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.

Les også: Stor test av grillpølser
Troika er den «sunneste» sjokoladen
Stor test av salamipølser
Test av iskrem: Cola-is best i test
Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Dream Yoghurtis med hagebærtrekk Vinneren i istesten! Karakter: 6/6 Produsent: Diplom-Is Pris: 22,00 Murre Drue & Lime Nest best i test og billigst! Karakter: 6/6 Produsent: Hennig-Olsen Is AS Pris: 16,00 Yoghurtis Ice Kiss Lime Også et bra valg. Karakter: 5/6 Produsent: Hennig-Olsen Is AS Pris: 18,00 Oreo Cookies & Cream Høyest innhold av fløte i testen. Karakter: 4/6 Produsent: Hennig-Olsen Is AS Pris: 25,00 Snoop Brownie & Sjokolade Litt bedre valg enn Snoop Peanøtt & Karamell. Karakter: 3/6 Produsent: Hennig-Olsen Is AS Pris: 23,00 Snoop Peanøtt & Karamell Testens laveste score og høyeste kaloriinnhold. Karakter: 2/6 Produsent: Hennig-Olsen Is AS Pris: 23,00 Krone-Is med krokankuler Mye fløte og aller mest sukker i denne isen. Karakter: 2/6 Produsent: Diplom-Is Pris: 22,00

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media