VANSKELIG:  Å fjerne blåbærflekker fra fingrene etter en tur i skogen kan være vanskelig. Men å unngå flekkene er en umulig oppgave uten hansker. Foto: HANNA SIKKELAND
VANSKELIG: Å fjerne blåbærflekker fra fingrene etter en tur i skogen kan være vanskelig. Men å unngå flekkene er en umulig oppgave uten hansker. Foto: HANNA SIKKELANDVis mer

Test av åtte kjerringråd: Slik fjerner du best blåbærflekker fra hendene

Du kommer ikke langt med håndsåpe og vann.

(Dinside.no): Det bugner over av blåbær i de norske skogene på seinsommeren, og mange benytter muligheten til å fylle fryseren med de smakfulle bærene.

Å plukke blåbær kan være en behagelig affære, men å fjerne de blålilla flekkene på huden, kan derimot skape hodebry.

Så hva er egentlig det beste alternativet? Finnes det et hjelpemiddel som gjør at man slipper å skrubbe huden rød?

Les også: Gjenstridige flekker krever sterke midler

Fjern så fort som mulig Jo tørrere hendene dine er, jo lettere setter fargen fra bærene seg fast i huden din. Det kan derfor være lurt å bruke en håndkrem for tørr hud før du skal ut på tur.

Å ta med seg en pakke med våtservietter på tur, kan også gjøre det lettere å unngå langvarige flekker. Jo fortere du får vasket hendene, jo større er sjansen for at du ender opp med rene hender etter bærplukkingen.

 FUNKER IKKE:  Såpe og vann er ikke nok for å fjerne blåbærflekker fra hendene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FUNKER IKKE: Såpe og vann er ikke nok for å fjerne blåbærflekker fra hendene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Alternativt kan du bruke hansker mens du plukker, men dette kan gjøre bærplukkingen til en både klam og ubehagelig affære.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt de svarte flekkene på benkeplata

Hva fungerer best? Vi har vi testet åtte ulike alternativer som sies å fjerne blåbærflekker.

Dette er en uhøytidelig test hvor vi ikke har gått mange timer med blåbærflekker på hendene - slik tilfellet ofte er etter man har vært i skogen på blåbærtur.

Den gir derfor bare en pekepinn på hva som fungerer som blåbærfjerner.

• Varmt vann og håndsåpe Ja, dette var kanskje et åpenbart og dårlig alternativ, men vi måtte likevel teste dette først for å ha noe å sammenlikne de andre alternativene opp imot.

Som forventet ga ikke varmt vann og håndsåpe noe godt resultat.

 HELT TOPP: Denne yoghurten gjorde oss rene og fine. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HELT TOPP: Denne yoghurten gjorde oss rene og fine. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Hendene forble tydelig rosa og var ikke i nærheten av å være rene.

• Yoghurt Melkesyre sies å være en god flekkfjerner, og derfor måtte vi teste ut hvordan yoghurt ville funke som blåbærfjerner.

Vi brukte en naturell yoghurt som imponerte oss mest av alle alternativene vi testet.

Med unntak av litt lilla farge som ble sittende igjen, fjernet yoghurten omtrent alle de lilla flekkene, og hendene så relativt fine ut etter vi skyldte bort yoghurten med vann.

Vi kan absolutt anbefale denne metoden hvis du sliter med å fjerne blåbærflekker fra hendene.

• Zalo Zalo er vel en av vaskemidlene flest tyr til når en flekk skal fjernes fort, men om den er det beste alternativet til å fjerne blåbær er heller tvilsomt.

Den fungerer hakket bedre enn vanlig håndsåpe, men etterlater likevel noen lilla og skjemmende flekker på hendene.

• Eddik Eddik dukker også ofte opp når det kommer til kjerringråd rundt diverse problemer.

 NEI TAKK:  La Zaloen fjerne fettflekker, for blåbærflekker fjerner den ikke på noen spesielt god måte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NEI TAKK: La Zaloen fjerne fettflekker, for blåbærflekker fjerner den ikke på noen spesielt god måte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Men la oss bare få sagt det med en gang: - Det funker ikke når du skal fjerne blåbær fra hendene.

Vi satt igjen med store flekker etter å ha helt på ganske mye eddik.

• Surmelk Men unntak av noen små flekker, fjernet surmelka mye av misfarginga fra blåbærene. Vi opplevde likevel at den ikke var like god som testens andre melkeprodukt - yoghurten,

Vi vil derfor heller ikke anbefale dere å kjøpe inn ekstra surmelk bare for å fjerne blåbærflekker.

Skulle du ha en kartong stående i kjøleskapet, er det likevel verdt et forsøk.

• Sitron Saften fra en delt sitron funker godt til å fjerne lukt etter rekepilling, og sies også å funke bra på blåbærflekker.

Og riktig nok - den fjernet nesten alle blåbærflekkene fra hendene våre. Bruker du selve sitronen mot huden kan du tydelig se hvordan sitronen trekker til seg den lilla fargen fra bærene.

 ANBEFALES IKKE:  Eddik kan brukes til mye, men ikke til å fjerne blåbærflekker fra hendene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ANBEFALES IKKE: Eddik kan brukes til mye, men ikke til å fjerne blåbærflekker fra hendene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Det er heller ikke noe minus at hendene lukter friskt og godt av sitron når du er ferdig med fjerningen.

• Tannkrem Først og fremst må vi bare understreke at lukten av blåbær og tannkrem er en merkelig kombinasjon, og lukten er fortsatt såpass sterk at den tydelig kan kjennes når hendene ligger på tastaturet.

Resultatet var helt greit. Tannkrem som blåbærfjerner var ikke helt ubrukelig, men heller ikke noe høydepunkt.

Test det gjerne ut hvis du ikke har noen av de andre alternativene tilgjengelig. Fordelen med tannkrem er jo at det er noe alle har i huset.

• Kaffegrut i olje Nok et alternativ med ingredienser de fleste har hjemme. Vi blandet sammen olje og kaffegrut, som skal skape en form for skrubbende effekt.

Resultatet ble så som så. Vår journalist ble mer fascinert av den kilende følelsen han fikk i hendene, enn av resultatet som ble oppnådd. Det var verdt et forsøk, men når ikke til topps i vår test.

• Blokkebær Vi har dessverre ikke klart å få tak i blokkebær til en test, men de sies å være en av naturens egne flekkfjernere, som du kan ta i bruk rett etter du er ferdig med plukkingen - vel å merke hvis du finner dem akkurat der du befinner deg i skogen.

Blåbærfargen skal visstnok forsvinne fort hvis du gnir bærene mot flekkene. Blokkebær likner veldig på blåbær, men har en gjennomsiktig kjerne.

GREIT RESULTAT:  Men unntak av noen små flekker, fjernet surmelken mye av misfarginga fra blåbærene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GREIT RESULTAT: Men unntak av noen små flekker, fjernet surmelken mye av misfarginga fra blåbærene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Har du testet ut dette trikset? Gi oss gjerne en tilbakemelding via e-post eller i kommentarfeltet under saken.

En av Dinsides lesere har sendt oss et godt tips.

- Min far gikk alltid bortom ripsbusken og tok en neve rips for å fjerne flekkene. Det fungerer bedre enn blokkebær. Farmor brukte også alltid å blande litt rips i blåbærsyltetøyet for å unngå at blåbærene satt farge på tennene, skriver leseren i en e-post til Dinside.

Les også: Jern i maskinen kan gi rustflekker

Oppsummering Kort oppsummert vil vi altså anbefale yoghurt eller sitron når du skal kvitte deg med de slitsomme flekkene. Kanskje kan en sitronyoghurt gjøre susen.

Til tross for at flere av alternativene over gjorde en ok jobb med å fjerne blåbærflekkene, var det ingen av dem som klarte å fjerne fargen rundt neglebåndene.

 TESTVINNER:  Sammen med youghurten, var det sitronen som fjernet flest blåbærflekker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TESTVINNER: Sammen med youghurten, var det sitronen som fjernet flest blåbærflekker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Så her er det bare å smøre seg med tålmodighet til fargen slites bort av seg selv.

Les også: Slik unngår du skjemmende flekker på teppet

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

 EKKELT:  Hendene luktet vondt i flere timer etter vi testet dette. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EKKELT: Hendene luktet vondt i flere timer etter vi testet dette. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
 KAFFEGRUT OG OLJE:  Til tross for sin skrubbende effekt, klarte ikke denne kombinasjonen å vaske hendene helt rene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAFFEGRUT OG OLJE: Til tross for sin skrubbende effekt, klarte ikke denne kombinasjonen å vaske hendene helt rene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer